Αυστηρό το δικαστήριο με τους υπερχρεωμένους που γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους

Αυστηρό το δικαστήριο με τους υπερχρεωμένους που γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους

Στις 148 έφτασαν μέχρι τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, οι αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι ήταν 108 και ήδη έχει εμφανισθεί μια αύξηση που δείχνει ότι στο κλείσιμο της χρονιάς θα φέρει αύξηση αιτήσεων σε σχέση με το  2016 και το 2017.
Το ίδιο ισχύει και για τις αποφάσεις. Ήδη έχουν εκδοθεί 125 αποφάσεις, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι είχαν εκδοθεί 83. Σε ό,τι αφορά τις δικασίμους, πλέον  αυτές ορίζονται από τον Οκτώβριο του 2022 και μετά.
 
Απόρριψη αιτήσεων
Οι αποφάσεις που εκδίδονται, πλέον, από το Ειρηνοδικείο, είναι πολύ πιο συγκρατημένες, απ’ αυτές που εκδίδονταν τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του μέτρου. Σε αρκετές, δε, περιπτώσεις, η απόφασή του είναι ακόμα και αρνητική, αν, κυρίως, διαπιστωθεί ότι η οικογένεια έχει υπερχρεωθεί, όταν εξ αρχής ήξερε ότι δεν έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής.
Αυτό συνέβη με την αίτηση 52χρονης πολύτεκνης μητέρας (με 4 ενήλικα παιδιά). Η ίδια είναι άνεργη αυτή τη στιγμή, ενώ ο σύζυγός της είναι ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα περίπου 500 ευρώ το μήνα. Η ίδια εργαζόταν έως το  2004 ως ιδιωτικός υπάλληλος.
Έχει λάβει και οφείλει από το 2013 και μετά ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 36.416,89 ευρώ, άλλο ένα στεγαστικό δάνειο 30.036,07 ευρώ, ένα καταναλωτικό δάνειο 7.493,76 ευρώ και από πιστωτική κάρτα το ποσό των 264,94 ευρώ. Συνολικά οφείλει το ποσό των 74.211,66 ευρώ.
Οι δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας, έχουν υπολογιστεί σε 1000 ευρώ μηνιαίως.
Στην απόφασή του το δικαστήριο υπογραμμίζει ότι σχεδόν ταυτόσημη εικόνα, εμφάνιζαν και τα εισοδήματά της 52χρονης, κατά τα έτη ανάληψης των δανείων και στηριζόταν μόνο στα εισοδήματα του συζύγου της, τα οποία μειώνονταν, αλλά και του πατέρας της, ο οποίος απεβίωσε.
Τονίζει δε χαρακτηριστικά, ότι η 52χρονη ουδέποτε διέθετε επαρκή εισοδήματα από την προσωπική της εργασία ή από την περιουσία της, τέτοια που να την καθιστούν ικανή να ανταπεξέρχεται αυτοδύναμα στις δανειακές της υποχρεώσεις.
Καταλήγει δε στο συμπέρασμα, ότι η 52χρονη αντιμετώπιζε αδυναμία πληρωμής από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβε τα χρέη της, ενώ αδυνατούσε να ικανοποιήσει αυτοδύναμα ακόμη και τις λοιπές βιοτικές της ανάγκες.
Ιδιαίτερα τονίζεται ότι οι προστατευτικές ρυθμίσεις του νόμου, δεν πρέπει να καταλαμβάνουν τις περιπτώσεις  εκείνων των οφειλετών, των οποίων οι οικονομικές συνθήκες δεν παρουσιάζουν καμία απρόοπτη μεταβολή συγκριτικά με το παρελθόν κατά τρόπο που να  μπορεί αυτή να επιδράσει στο συμβατικό περιεχόμενο, με συνέπεια να μην μπορεί να δικαιολογηθεί η αποκατάσταση της ανατροπής  που υπέστησαν οι οικονομικές βάσεις και οι προϋποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίχτηκαν τα συμβαλλόμενα μέρη, προκειμένου να καταρτίσουν τη σύμβαση. Γι’ αυτό και αποφασίσθηκε η απόρριψη της αίτησης της.

Της Βίκυς Βετουλάκη