Αυτοδιοικητικό «ναυάγιο» με θύμα το αλιευτικό καταφύγιο στη Μαραθόπολη…


Αυτοδιοικητικό «ναυάγιο» με θύμα το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης, ως φαίνεται, έχει σημειωθεί με αυταπόδεικτες ευθύνες να επιρρίπτονται, από κατοίκους της περιοχής και αυτοδιοικητικούς του Δήμου Τριφυλίας, πρωτίστως και κυρίως στην Περιφερειακή Αρχή Τατούλη. Από το «κάδρο» των ευθυνών δεν ξεφεύγει ούτε η Δημοτική Αρχή Κατσίβελα.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, το βράδυ της Παρασκευής, τέθηκε ξανά θέμα και ερωτήματα για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθη Ανδρινόπουλο. Στην απάντησή του ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, «έδωσε» μεν στεγνά την Περιφερειακή Αρχή Τατούλη, λέγοντας, για πρώτη φορά, ότι έχει λήξει η περιβαλλοντική μελέτη του έργου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια κάνει αγώνα δρόμου για επικαιροποίηση της… «ληγμένης» περιβαλλοντικής μελέτης!
Από αυτό που ανέφερε για πρώτη φορά ο κ. Κατσίβελας προκαλούνται σοβαρά ερωτήματα που, ουσιαστικά, αφήνουν έκθετη την Περιφερειακή Αρχή Τατούλη.
Θέτοντας το θέμα προ Η.Δ. ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, είπε: «Υπάρχει σε εξέλιξη, η Πρόσκληση είναι ανοιχτή να καταθέσουμε πρόταση για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης. Πριν από δύο – τρεις μήνες, εδώ το είχα πει, αφού η μελέτη είναι έτοιμη και εγκεκριμένη κι έχει περάσει όλα τα στάδια, γιατί να περιμένουμε την άλλη μελέτη, των Αγίων Θεοδώρων; Αφού η Πρόσκληση ρητά αναφέρει ότι υπάρχει η προτεραιότητα, είναι ανάλογα με το πότε ο καθένας υποβάλει την αίτηση ένταξής του. Και είχα πει τότε να συνεννοηθούμε και να πιέσουμε την Περιφέρεια να μην πάνε “πακέτο” τα δύο λιμάνια επειδή θέλει η Περιφέρεια, η Μαραθόπολη με τους Αγίους Θεοδώρους, και να πάει το δικό μας που είναι έτοιμο. Και οι πληροφορίες λένε ότι έχουν κατατεθεί κάποιες αιτήσεις και μάλλον τα χρήματα που είχε στον Κωδικό αυτό του ΕΣΠΑ τελειώνουν, και μάλλον, δε θέλω να γίνω μάντης κακών ειδήσεων, θα χάσουμε κι αυτό το Πρόγραμμα. Το δεύτερο μεγάλο Πρόγραμμα που χάνουμε, ένα ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Βάλτα κι ένα, το δεύτερο, το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης».
Απαντώντας ο κ. Κατσίβελας, αφήνοντας άφωνο το ακροατήριο, ανέφερε συγκεκριμένα: «Αυτό το οποίο έχω πει, βεβαίως δεν το ’χω πει στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά γενικώς αυτή είναι η πραγματικότητα, είναι ότι η περιβαλλοντική μελέτη του λιμανιού του Μαράθου έχει λήξει και γίνεται αγώνας δρόμου απ’ την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να επικαιροποιηθεί! Και εκεί οφείλεται η καθυστέρηση! Το ότι περιμένουνε των Αγίων Θεοδώρων ή οποιοδήποτε άλλο λιμάνι δεν ευσταθεί και αυτή είναι η πραγματικότητα!».
Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο κ. Ανδρινόπουλος λέγοντας: «Αυτό, γιατί έληξε είναι γιατί δεν το προλάβαμε, η περιβαλλοντική που θέλει επικαιροποίηση. Γιατι δεν το κάναμε πέρυσι, πρόπερσι;», με τον κ. Κατσίβελα να αναφέρει: «Η προγραμματική σύμβαση που έχουμε ψηφίσει ήταν στο τέλος του 2018, του 2017» και τον κ. Ανδρινόπουλο να του λέει ότι «κάποιος την παρακολουθεί όμως…», με τον κ. Κατσίβελα να απαντά: «ε, εντάξει. Εγώ να πάω να την παρακολουθήσω;». Ακολούθως, ο κ. Ανδρινόπουλος είπε ότι «μάλλον είναι κώλυμα αυτό για να το χάσουμε» και ο κ. Κατσίβελας του απάντησε πως «είναι μια εκτίμηση, είναι μια θεώρηση. Εγώ σας λέω ποια είναι η πραγματικότητα», με τον κ. Ανδρινόπουλο να συνεχίζει λέγοντας: «Και η ευθύνη είναι ότι δεν τους παρακολουθούμε. Κάνουν ό,τι γουστάρουν και δεν τους πιέζουμε».
Σε παρέμβασή του, ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, Γιάννης Αδρακτάς, άφησε ευθεία μομφή για την Περιφερειακή Αρχή Τατούλη, ενώ ήταν αιχμηρός και για τη Δημοτική Αρχή Κατσίβελα, λέγοντας: «Άκουσα πιο πριν ότι η περιβαλλοντική μελέτη δεν είναι πλέον σε ισχύ, άρα χρειάζεται κάποιες ανανεώσεις. […] Σαν εκπρόσωποι του τριφυλιακού λαού έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να είμαστε λιγάκι πιο διεκδικητικοί, να είμαστε πιο πιεστικοί. Καταλαβαίνω ότι Περιφέρεια γίνεται δέκτης αιτημάτων πολλαπλάσιων του προϋπολογισμού της, αλλά νομίζω ότι στην Τριφυλία δεν έχει φερθεί ακόμη καλά. Έχουμε ακούσει για πολλά έργα, όπως το έργο της Βάλτας, το οποίο απεντάχθηκε και όχι με ευθύνη του Δήμου, ακούστηκε π.χ. ο δρόμος Γαργαλιάνων – Φιλιατρών. Νομίζω ότι για αυτό που είναι μελετητικά σχετικά έτοιμο θα πρέπει να πιέσουμε λίγο παραπάνω την Περιφέρεια».
Είναι, αλήθεια, δυνατόν να έχει λήξει η περιβαλλοντική μελέτη του έργου «Ανάπτυξη αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης»;
Σημειώνεται ότι η απόφαση έγκρισης της μελέτης με τίτλο «Επικαιροποίηση μελέτης ανάπτυξης αλιευτικού καταφυγίου Μαραθούπολης» έγινε με την υπ’ αρ. 3885/οικ./26-08-2013 απόφαση. Αυτή τη μελέτη συνοδεύει και εγκεκριμένη Περιβαλλοντική Μελέτη. Αλήθεια, ποια ήταν η διάρκεια ισχύος της εγκεκριμένης περιβαλλοντικής μελέτης; Πότε έληξε, όπως ανέφερε ο κ. Κατσίβελας: το Δεκέμβριο του 2017, όταν και ελήφθησαν αποφάσεις για υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για… «λάθος» Πρόσκληση, στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο και το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, ήταν σε ισχύ ή είχε λήξει;
Μήπως δεν είναι έτοιμη η μελέτη για το λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων και όλα αυτά για την περιβαλλοντική μελέτη του αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης είναι προφάσεις και δικαιολογίες;
Μήπως το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι για το αλιευτικό καταφύγιο Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας υπάρχει μόνο προμελέτη από το 2006 και όχι πλήρης μελέτη του έργου;
Μήπως οι αποφάσεις που ελήφθησαν «λάθος» τότε ήταν «σωστά» και προορίζονταν για την πρώτη Πρόσκληση, ώστε να ετοιμαστεί η μελέτη του έργου του αλιευτικού καταφυγίου Αγ. Θεοδώρων, μιας και η πρώτη Πρόσκληση αφορούσε χρηματοδότηση για ολοκλήρωση μελετών, αλλά όχι λιμενικά έργα και άγνωστο γιατί, από «πρεμούρα» ίσως, έβαλαν «πακέτο» υπογραφή προγραμματικής σύμβασης και για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης; Γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, στις 21 Δεκεμβρίου 2017, ελήφθη απόφαση, με ΑΔΑ: 6ΕΔ7ΩΛ3-ΞΗΓ, για «Έγκριση σύναψης Προγρ/κής Σύμβασης μεταξύ Δήμου, ∆ημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λουτρακίου – Περαχώρας & Περιφέρειας Πελοποννήσου για την εκτέλεση του έργου ‘’Αλιευτικό Καταφύγιο Αγ. Θεοδώρων’’. Ορισμός εκπροσώπου στην κοινή Επιτροπή παρακολούθησης της Σύμβασης» για την υπ΄αριθμ. 1659/27-10-2017 (Α∆Α 6Τ7Υ4653ΠΓ-8Β7) πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας) για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, Ενωσιακή Προτεραιότητα 1, η οποία συγχρηματοδοτείται από ΕΤΘΑ, με τίτλο «Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια για έργα με προπαρασκευαστικές ενέργειες», που τυγχάνει να είναι η ίδια Πρόσκληση για την οποία ελήφθησαν… «λανθασμένες» αποφάσεις από Δ.Σ. Τριφυλίας, Πε.Συ. Πελοποννήσου κ.ά. για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης;
 
 
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου