Μετανιωμένη εμφανίσθηκε τώρα η Ομάδα Ε-ΕΥ που έβαζε εκρηκτικούς μηχανισμούς


Καταδικάστηκαν και οι 5 σε δεύτερο βαθμός ως τρομοκράτες
 
 Ως τρομοκράτες βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου καταδικάσθηκαν και σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας οι πέντε της αυτοαποκαλούμενης Ομάδας «Ε-ΕΥ», οι οποίοι το 2015 τοποθέτησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα και στο άγαλμα του Παλαιολόγου στο Μυστρά αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, προκαλώντας περιορισμένες υλικές ζημιές.
Το δικαστήριο έκρινε ότι όλοι συμμετείχαν σε τρομοκρατική οργάνωση, αποδίδοντας μάλιστα στον 55χρονο Καλαματιανό τη διεύθυνσή της.
Οι πέντε κατηγορούμενοι αυτή τη φορά δήλωσαν μετανιωμένοι και απέδωσαν τις πράξεις τους σε αφέλεια, τονίζοντας ότι δεν έχουν συστήσει ομάδα και απλώς ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τα οικονομικά προβλήματα.
Όλοι κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατία, οπλοκατοχή και κατοχή βεγγαλικών και κροτίδων
Ο 55χρονος Καλαματιανός, που είναι τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, καταδικάστηκε ότι διηύθυνε την τρομοκρατική οργάνωση και του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 14 ετών και 9 μηνών. Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε 18,5 χρόνια κάθειρξης.
Οι υπόλοιποι τέσσερις, ένας 31χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, ένας 28χρονος πρώην ειδικός φρουρός, ένας 33χρονος ιδιωτικός υπάλληλος και ένας 37χρονος κτηνοτρόφος, όλοι από Δράμα, καταδικάσθηκαν σε 12 χρόνια και 9 μήνες κάθειρξης, ενώ πρωτόδικα είχαν καταδικασθεί σε 15,5 χρόνια κάθειρξη έκαστος.
Και οι πέντε κρατούνται στις ειδικές φυλακές Τύπου Β στο Κέντρο Κράτησης Μαλανδρίνου.
 
Εκρηκτικοί μηχανισμοί
Τις ημέρες που οι πέντε κατηγορούμενοι βρίσκονταν στην Καλαμάτα φιλοξενήθηκαν στο πατρικό σπίτι του 55χρονου Καλαματιανού. Όταν τους συνέλαβαν οι αστυνομικοί, τόσο σε αυτό όσα και δύο αυτοκίνητα που είχαν, βρήκαν: τέσσερις αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς έτοιμους για χρήση, ποσότητα νιτρικής αμμωνίας βάρους 3 κιλών, ένα κυνηγετικό όπλο με ενσωματωμένο δίποδο και διόπτρα, τρεις καραμπίνες, στρατιωτικό εξοπλισμό και μικροποσότητα χασίς. Επίσης, κατασχέθηκαν 2.599 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, τρία τόξα και δύο βαλλίστρες, 43 βέλη, 2 γεμιστήρες πιστολιού, δύο τσεκούρια, σπαθί, μαχαίρια και σουγιάδες, σιδερογροθιά και δύο γκλομπς, 89 καπνογόνα-βεγγαλικά, τρεις συσκευές ενδοεπικοινωνίας, στρατιωτικός και επιχειρησιακός εξοπλισμός (φόρμες στρατιωτικού τύπου, γάντια, τζάκετ, θήκες μαχαιριών, ζώνες φυσιγγίων, σακίδια κ.ά.) και ένα μαύρο σπρέι.
Μάλιστα, τότε στις έρευνες συμμετείχε και η Κρατική Ασφάλεια.
Οι πέντε κατηγορούμενοι είχαν τοποθετήσει και ενεργοποιήσει, κατά το ίδιο βράδυ, δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς, έναν στην Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα και έναν στο άγαλμα του Παλαιολόγου στο Μυστρά, ενώ συνελήφθησαν όλοι την επομένη, κατά τη διάρκεια κατόπτευσης χώρων στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας. Παρουσιάζονταν δε ως μέλη της «Ομάδας Έ – ΕΥ», ενώ στα δύο χτυπήματα που έκαναν είχαν σχεδιάσει το Δελφικό Έψιλον.
 
Απολογίες
Στις απολογίες τους χθες όλοι εμφανίσθηκαν μετανιωμένοι, ισχυριζόμενοι πως ήταν μια κίνηση αγανάκτησης για τα οικονομικά προβλήματα και τα μνημόνια, ενώ χαρακτήρισαν τις πράξεις τους αφελείς. Αρνήθηκαν δε ότι είχαν συστήσει ομάδα.
Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας Εφετών, Αχιλλέας Ζήσης, μίλησε για τρομοκρατική οργάνωση με  αρχηγό τον Καλαματιανό, που είχε συγκεκριμένο ιδεολογικό υπόβαθρο για εθνικισμό, επανάσταση και απελευθέρωση της πατρίδας. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως ιθύνοντα νου τον 55χρονο Καλαματιανό και απέδωσε το ρόλο του υπαρχηγού στον τρίτο κατηγορούμενο. Κατέληξε δε λέγοντας ότι οι στόχοι που επελέγησαν δεν ήταν τυχαίοι και ζητώντας την καταδίκη τους.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη