“Φεγγαράκι μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ”, η τακτική των κομμάτων ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών

“Φεγγαράκι μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ”, η τακτική των κομμάτων ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών

Η κλεψύδρα για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 αρχίζει να αδειάζει σιγά- σιγά, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί και ιδιαίτερα τα κόμματα, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. Μπορεί κάθε προσφυγή στην κάλπη, κάθε ετυμηγορία των πολιτών, να έχει τη δική της βαρύνουσα πολιτική σημασία, αλλά αυτό δεν αρκεί, για να ξεκινήσουν οι απαραίτητες συζητήσεις με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να υπάρξουν και οι όποιες αποφάσεις.
 Ίσως γιατί κανένα κόμμα από τα παραπάνω δεν θεωρεί μείζονος σημασίας το αποτέλεσμα, αφού εκείνο που κυριαρχεί είναι οι εθνικές εκλογές. Βέβαια, είναι και το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που δεν επιτρέπει και τις όποιες κομματικές επιβολές.
Δίνοντας πρώτιστη σημασία στις εθνικές εκλογές, τα κόμματα με ανακοινώσεις τους δίνουν κάποια γενικά πολιτικά χαρακτηριστικά στην αναμέτρηση, αλλά όλα “ορκίζονται” στην… αυτονομία των κοινωνιών. Άλλωστε οι όποιες συγκρούσεις σε εκλογές που δεν βγάζουν κυβέρνηση, θα δημιουργήσει προηγούμενα για το μεγάλο στοίχημα, που είναι οι θέσεις στη…Βουλή.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κανένα κόμμα δεν έχει δείξει προτίμηση σε κάποιο υποψήφιο. Ανιχνεύουν ονόματα, περιμένουν τις ανακοινώσεις τους και μετά θα δουν τι θα κάνουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο στους δήμους της Μεσσηνίας ψάχνεται. Σε περιφερειακό το ίδιο. Η Ν.Δ. διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι “στις πρωτεύουσες των νομών, πολύ περισσότερο στους μικρότερους δήμους και στις περιφέρειες δεν πρόκειται να δοθούν χρίσματα.
Πρόκειται για απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απλώς κατά την πορεία προς τις εκλογές, η ΝΔ θα βρει τον τρόπο για να δηλώσει ποια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που κινείται στον ιδεολογικό της χώρο στηρίζει. Αυτό ισχύει για τις πρωτεύουσες των νομών και τις περιφέρειες. Στους μικρότερους δήμους παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα”.
Βέβαια, το τελευταίο διάστημα τα ονόματα που ακούγονται για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αυτά του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και του Ανδρέα Λυκουρέντζου, αλλά και της Φεβρωνίας Πατριανάκου.
Ο πρώτος, δεν είναι αποφασισμένος να μπει σε μία εκλογική μάχη χωρίς χειροπιαστά εχέγγυα, ο δεύτερος, από την αρχική άρνηση προχώρησε σε μερική υπαναχώρηση, οπότε μπαίνει στο παιχνίδι κόντρα στο σημερινό Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ενώ το όνομα της κας Πατριανάκου συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες. Μία από τα ίδια, αλλά χωρίς ονόματα, συμβαίνει και με το Κίνημα Αλλαγής.
Σε επίπεδο, δε, των δήμων της Μεσσηνίας, μάλλον, τα κόμματα περιμένουν τις ανακοινώσεις των υποψηφίων, για να προχωρήσουν σε… ημιεπίσημες στηρίξεις. Μάλιστα γίνονται προσπάθειες να μην υπάρξει και συνωστισμός ομόσταυλων υποψηφίων, ώστε να μη διασπαστούν οι τοπικές κοινωνίες.
Δεν είναι τυχαίο ότι Νομαρχιακή Συνέλευση θα συγκαλέσει η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, μέσα στο Σεπτέμβρη, προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια συνεννόησης ή ακόμη και συνετισμού ώστε να αποφευχθεί η πολυδιάσπαση, δηλαδή η κάθοδος διαφορετικών ψηφοδελτίων με υποψήφιους από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας στις δημοτικές εκλογές. Για τη Νέα Δημοκρατία έχει εξαιρετική σημασία να αποφευχθούν οι διχασμοί ώστε να μην επηρεαστεί το κλίμα και στις βουλευτικές εκλογές εφόσον γίνουν μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές ή λίγο πριν ή λίγο μετά.
Η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας θα είναι να επιδιώξει να φέρει σε μια συνεννόηση τους ενδιαφερόμενους ώστε εάν είναι δυνατό να συμφωνήσουν ποιος θα είναι ο επικεφαλής και να κατέβουν με κοινό ψηφοδέλτιο.
Είναι όμως μια δύσκολη προσπάθεια, γιατί ήδη μέλη του κόμματος έχουν εκδηλώσει πρόθεση να ηγηθούν ψηφοδελτίων, ενώ δήμαρχοι της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό αμφισβητούνται σοβαρά από κομματικά στελέχη και ψηφοφόρους του κόμματος.
Ωστόσο το πιο δύσκολο θέμα που θα κληθεί να διαχειριστεί το κόμμα είναι τι θα γίνει στο Δήμο Καλαμάτας σε περίπτωση που ο Παναγιώτης Νίκας δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος. Είναι έντονοι οι φόβοι της διάσπασης γιατί η δημοτική ομάδα του Παναγιώτη Νίκα δεν θα δεχτεί να επιβληθεί κάποιος τρίτος ως επικεφαλής.
 Όμως μέσα από την δημοτική ομάδα κανείς δεν έχει ξεχωρίσει ως διάδοχος του Παναγιώτη Νίκα, εξαιτίας βέβαια της ηγεμονικής παρουσίας του δημάρχου. Επιπλέον υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι έξω από τη δημοτική ομάδα που θα ήθελαν να ηγηθούν του συνδυασμού.
Αν και ακόμη είναι νωρίς, δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις των ενδιαφερόμενων, η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, σε συνεννόηση και με τα κεντρικά του κόμματος, θα καλέσει στη Νομαρχιακή Συνέλευση τους ενδιαφερόμενους να ανακοινώσουν τι θα πράξουν και θα επιδιώξει να υπάρξει συνεννόηση και κοινή πορεία χωρίς πολυδιάσπαση. Η απόφαση για την πραγματοποίηση της Νομαρχιακής Συνέλευσης πάρθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη