Εκδικάστηκαν χθες τα ασφαλιστικά μέτρα των συμβασιούχων του Δήμου Τριφυλίας

Εκδικάστηκαν χθες τα ασφαλιστικά μέτρα των συμβασιούχων του Δήμου Τριφυλίας

-Σε ισχύ η προσωρινή διαταγή απασχόλησης, αιχμές για τη «στάση» Κατσίβελα, Μερκούρη, Καλκαβούρα… 
Εκδικάστηκε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων περίπου 25 συμβασιούχων-παρατασιούχων του Δήμου Τριφυλίας και παραμένει σε ισχύ η προσωρινή διαταγή για την απασχόλησή τους, τουλάχιστον έως την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.
Μέχρι δε την επόμενη Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου, τόσο η πλευρά των συμβασιούχων όσο και η πλευρά της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, μπορούν να υποβάλουν στο δικαστήριο συμπληρωματικά υπομνήματα με στοιχεία. Κατόπιν το δικαστήριο, αφού τα μελετήσει, θα εκδώσει την απόφασή του.
Οι συμβασιούχοι, για μια ακόμη φορά, έδωσαν μαζικά το «παρών» στο Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας. Η ισχύς των προσωρινών διαταγών απασχόλησής τους αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο διάχυτη ήταν και είναι η αγωνία τους τόσο για την απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων όσο κυρίως για την αγωγή που έχουν καταθέσει για μετατροπή των συμβάσεών τους σε Ι.Δ.Α.Χ., η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 22 Γενάρη.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των συμβασιούχων-παρατασιούχων Δήμου Τριφυλίας, Χαράλαμπος Μπουκουβάλας, ανέπτυξε τους ισχυρισμούς των εντολέων του, τονίζοντας την αναγκαιότητα παραμονής στην εργασία τους, ενώ παρέδωσε ογκώδη φάκελο με έγγραφα και στοιχεία προς τεκμηρίωση της αίτησης.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας, Παναγιώτης Τσίγγανος, ανέφερε ότι οι συμβασιούχοι-παρατασιούχοι καλύπτουν ανάγκες του Δήμου και είναι απαραίτητοι, όχι μόνο αυτοί, αλλά ακόμα περισσότεροι.
Στο πλευρό των συμβασιούχων ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Θανάσης Πετρόπουλος, η επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ. Δήμου Τριφυλίας, Ιωάννα Μαραβελή, ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, Σωτήρης Μπακούρος και Αλέκος Κουτρουμπής, το μέλος του Σωματείου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Μεσσηνίας και στέλεχος του Π.Α.ΜΕ., Ηλίας Φωτόπουλος, και η πρώην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων – Ανακύκλωσης – Περιβάλλοντος και Πρασίνου και νυν προϊσταμένη Διεύθυνσης ΚΕΠ, μέλος Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Ζωή Πετροπούλου.
Από συμβασιούχους αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους σύσσωμης της αντιπολίτευσης αφέθηκαν βολές για τη στάση της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας με ευθεία στόχευση στο δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα (ο οποίος δεν παρέστη στο δικαστήριο), τον αντιδήμαρχο Γιάννη Μερκούρη και τον πρόεδρο του Δ.Σ. Τριφυλίας, Γιάννη Καλκαβούρα, επειδή ενώ δια στόματος Μερκούρη και Καλκαβούρα σε συνεδρίαση στις 28 Σεπτέμβρη η Δημοτική Αρχή είχε δεσμευτεί ρητά μπροστά στους συμβασιούχους για διεξαγωγή συνεδρίασης ώστε το Σώμα να λάβει απόφαση σχετικά με τη στήριξή τους πριν από το χθεσινό δικαστήριο, εν τούτοις αθέτησε τη δέσμευσή της. Σε δηλώσεις του ο νομικός των συμβασιούχων, Χαράλαμπος Μπουκουβάλας, επισήμανε: «Νομικά η υπόθεση πήγε όσο καλύτερα γινόταν. Αυτό οφείλεται ασφαλώς στην κατανόηση και τη νομική ευρύτητα πνεύματος της προέδρου του Πρωτοδικείου της Κυπαρισσίας που δίκασε, που συζήτησε την υπόθεση, στην καλή προετοιμασία από τη δική μας μεριά, αλλά και στη θετική αποδοχή και στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης από τον εκπρόσωπο του Δήμου, τον κ. Τσίγγανο, ο οποίος παραστάθηκε κατά τη συζήτηση της διαδικασίας.
Διατηρήθηκε η προσωρινή διαταγή που έχει χορηγηθεί ήδη από το Πάσχα. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν αδιάκοπα την εργασία τους. Η επίδοση της διατήρησης θα γίνει σήμερα κιόλας. Η προσπάθεια είναι να διατηρηθούν στις θέσεις εργασίας μέχρι τη συζήτηση της αγωγής επί του θέματος στις 22 Ιανουαρίου και σε κάθε περίπτωση μέχρι την έκδοση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ και το διορισμό ή μη των εκεί διοριστέων.
Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη διαδικασία και από τη στάση του Δήμου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνική Δικαιοσύνη που στέκεται στο ύψος της σ’ αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς. Η προσωρινή διαταγή έχει ισχύ μέχρι την έκδοση της απόφασης επί των ασφαλιστικών.
[…] Θα προσπαθήσουμε η απόφαση αυτή να αναφέρεται τουλάχιστον μέχρι την έκδοση των οριστικών πινάκων, αλλά κυρίως μέχρι την έκδοση του ΦΕΚ διορισμού του καθενός… 22 Ιανουαρίου είναι μία ημερομηνία σταθμός, διότι τότε συζητείται η αγωγή τους, δηλαδή το κύριο ένδικο μέσο. Τώρα είναι τα ασφαλιστικά μέτρα.
Η ισχύς των ασφαλιστικών μέτρων παύει με τη δημοσίευση της απόφασης της αγωγής, όποια κι αν είναι αυτή…».
Ο κ. Τσίγγανος έκανε λόγο για διαγωνισμό – «ναυάγιο» του ΥΠΕΣ (Κ3/2018) και τόνισε ότι «οι άνθρωποι καλύπτουν πραγματικές ανάγκες του Δήμου, αυτό διατυπώσαμε και σήμερα».
Από την πλευρά της, η κα Μαραβελή επισήμανε ότι συμπαραστέκονται στους εργαζόμενους και πως «οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες θέσεις στο Δήμο και ειδικότερα στο νευραλγικό τομέα της καθαριότητας. Στο προτελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Μερκούρης είχε δεσμευτεί ότι θα γινόταν συμβούλιο για το θέμα αυτό, πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Εμείς στηρίζουμε το δικαίωμα στην εργασία».
Ο κ. Μπακούρος εξέφρασε τη συμπαράστασή του, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι εμπαίζονται από τη Δημοτική Αρχή και συμπλήρωσε: «Ένας λόγος που υπήρξε η παρουσία μου σήμερα είχε να κάνει με τον εμπαιγμό που δέχτηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον αναπληρωτή του δημάρχου, ο οποίος είχε τονίσει ότι θα προέκυπτε συμβούλιο μέσα στο πρώτο 15νθημερο του Οκτωβρίου, πράγμα που δεν έγινε. Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν».
Ο κ. Κουκούμης τόνισε ότι «η πραγματική εργασιακή ομηρία που τους κρατάει μέχρι σήμερα είναι η πολιτική της κυβέρνησης αλλά και των Δήμων», συμπληρώνοντας ότι «θα έπρεπε να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία από τη στιγμή που πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δήμο…».
Τέλος, ο κ. Φωτόπουλος μίλησε για διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας και ότι «τα προβλήματα λύνονται με τους αγώνες και όχι στις δικαστικές αίθουσες».

Του Ηλία Γιαννόπουλου