Η Καλαμάτα μετατρέπεται σε τουριστικό προορισμό

Η Καλαμάτα μετατρέπεται σε τουριστικό προορισμό

120 αιτήσεις υπεβλήθησαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 για νέες τουριστικές μονάδες
 
Πριν από μια δεκαετία η Costa Navarino περίπου “έβαλε” τη Μεσσηνία στον τουριστικό χάρτη. Όπως έχει διαπιστωθεί, η προστιθέμενη αξία της επένδυσης έφτασε σε πολλές περιοχές του νομού.
Μαζί με την ολοκλήρωση του εθνικού δρόμου, ωφελημένη από την κατάσταση ήταν και είναι η Καλαμάτα. Είναι ενδεικτικό  ότι στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» υπεβλήθησαν στην Πολεοδομία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους 120 αιτήσεις για χρήσεις γης ανάλογου ενδιαφέροντος.
Και μόνο το στοιχείο αυτό αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι η Καλαμάτα αρχίζει να αποκτά τουριστικό “brand name”, το οποίο, όπως είναι φυσικό, θα βοηθήσει στο… ζωντάνεμα πολλών επιχειρήσεων οι οποίες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν σχέση με τον τουρισμό. Βέβαια, μπορεί οι αριθμοί να… στέλνουν ευχάριστα μηνύματα, αλλά εξαρτάται από τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό, αν αυτά θα χρησιμοποιηθούν σωστά.
Να αναφέρουμε ότι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπήρξε, προχώρησε στο διπλασιασμό του προϋπολογισμού που είχε εγκρίνει αρχικά (δημόσια δαπάνη) για το συγκεκριμένο  πρόγραμμα. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, από τα 120 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί αρχικά, διατέθηκαν, τουλάχιστον, 120 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ, ώστε η δημόσια δαπάνη να ανέλθει στα 240 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόθεση του υπουργείου ήταν να χρηματοδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες νέες τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς ο προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που είχαν υποβληθεί για επιδότηση από τη δράση υπερβαίνει το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων ύψους από 25.000 έως 400.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό της επιδότησης μπορεί να ανέλθει στο 50% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.
Παράλληλα με την αύξηση των πόρων στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», το υπουργείο ανακοίνωσε και τον οριστικό πίνακα όσων υπήχθησαν στην προηγούμενη δράση για τον τουρισμό και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Ενίσχυση τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Μετά την αξιολόγηση των προτάσεων, στη δράση εντάχθηκαν και συνεπώς θα επιχορηγηθούν 1.669 επενδυτικά σχέδια, συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 95.661.180 ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι η προθεσμία δικαιώματος άσκησης – υποβολής ενστάσεων έληξε στις 20 Σεπτεμβρίου 2018.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη