Καταστροφικό το πέρασμα του Ζορμπά για τους αγρότες της Μεσσηνίας

Καταστροφικό το πέρασμα του Ζορμπά για τους αγρότες της Μεσσηνίας

Σχεδόν ολική καταστροφή μετράει η καλλιέργεια μαυρελιάς στη Μεσσηνία, από το πέρασμα των κυκλώνων «Ξενοφώντα» και «Ζορμπά», ενώ σοβαρές είναι οι ζημιές και στην ελαιοκαλλιέργεια.
Χθες από νωρίς το πρωί κλιμάκια με το σύνολο των γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας πραγματοποίησαν αυτοψίες και μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών.
Από τα πρώτα στοιχεία χθες οι γεωπόνοι διαπίστωσαν ότι υπάρχει σημαντική ζημιά από πτώση ελαιοκάρπου, λόγω των δυνατών ανέμων που επικράτησαν σε όλους τους Δήμους αρμοδιότητας της υπηρεσίας, Καλαμάτας, Μεσσήνης, Δυτικής Μάνης, Οιχαλίας και Πύλου- Νέστορος.
Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι οι ζημιές ξεκινούν από μέτρια κατάσταση έως πάρα πολύ σοβαρή. Στην καλλιέργεια της μαυροελιάς, κυρίως στις περιοχές της Πυλίας (Κρεμμύδια, Παπούλια, Γλυφάδα, Ίκλαινα, Μεταμόρφωση, Βλαχόπουλο κ.λπ.), οι γεωπόνοι κάνουν λόγο σχεδόν για ολική καταστροφή.
Παράλληλα, στις περιοχές αυτές έχουν σημειωθεί και εκριζώσεις μικρών δέντρων, ενώ στην περιοχή της Καλαμάτας έχουν καταγραφεί ζημιές σε θερμοκήπια και φυλλώδη λαχανικά.
 
 
Δυτική Μεσσηνία
«Ακριβή εικόνα θα έχουμε το μεσημέρι, αλλά εκ πρώτης όψεως οι καλλιέργειες που την πλήρωσαν ιδιαίτερα είναι οι ελιές και τα υπαίθρια κηπευτικά όσον αφορά στη Μεσσηνία», είπαν μιλώντας στον ΑγροΤύπο από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, μιας περιοχής που επλήγη αρκετά από το πέρασμα του κυκλώνα.
Εξίσου μεγάλες ζημιές σε ελιές παρατηρούνται και σε Μεσσήνη, Μάνη και Πύλο, ενώ παρέμβαση στον ΕΛΓΑ έκανε η Ομάδα Παραγωγών Νηλέας, κάνοντας λόγο για «100% ζημία στη μαυρολιά που καλλιεργείται στη δυτική Μεσσηνία, εξαιτίας των παρατεταμένων ανέμων».
Στο μεταξύ, την κήρυξη του συνόλου της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ζητήσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, όπως δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, προσθέτοντας ότι «θα ζητήσουμε την καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες, διότι είναι πολύ μεγάλες, κυρίως στην ελαιοπαραγωγή».
Μάλιστα, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «υπάρχει, επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο και τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνει άμεσα η καταγραφή και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί».
 
ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  
Πρόταση αναστολής καταβολής εισφορών-οφειλών  
Να ανασταλεί η καταβολή των εισφορών και των βεβαιωμένων οφειλών για τους αγρότες που υπέστησαν ζημιές από τον κυκλώνα, προτείνει με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.
Επίσης, με επιστολή του στον πρόεδρο ΕΛΓΑ ζήτησε να γίνει η εκτίμηση των ζημιών όσο γίνεται πιο γρήγορα για να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες, δεδομένου ότι είναι η πολλοστή φορά που βλέπουν την παραγωγή τους ή ένα ποσοστό της να χάνεται…
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, «την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών στην αγροτική παραγωγή της Πελοποννήσου, ούτως ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς το συντομότερο δυνατό, ζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης με επείγουσα επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.
Ο κ. Τατούλης επισημαίνει στην επιστολή του ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το σύνολο σχεδόν της Πελοποννήσου προξένησαν τεράστιες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή σε πολλές περιοχές, οι οποίες μάλιστα έχουν κατ’ επανάληψη πληγεί στο πρόσφατο παρελθόν.
Με επιστολή του και στον υπουργό Οικονομικών ο περιφερειάρχης επισημαίνει ακόμη ότι, μετά τις επανειλημμένες φυσικές καταστροφές, οι αγρότες της Πελοποννήσου αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο οικονομικής βιωσιμότητας και, συνεπώς, θα πρέπει τόσο ο ΕΛΓΑ όσο και το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσυν σοβαρά το ζήτημα αναστολής καταβολής εισφορών και βεβαιωμένων οφειλών των αγροτών αυτών».
 
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 
Οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή και το αγροτικό οδικό δίκτυο, σε επιχειρήσεις και τον εξοπλισμό επαγγελματιών, στο λιμάνι της Καλαμάτας και στον αστικό εξοπλισμό, οδήγησαν χθες το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα στην απόφαση να αιτηθεί την κήρυξη ολόκληρου του Δήμου Καλαμάτας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να υπάρξει δυνατότητα αποζημιώσεων.
 
Αναγγελία ζημιών στον ΕΛΓΑ εξαιτίας του κυκλώνα
Σύσκεψη με τους δημοτικούς υπαλλήλους – ανταποκριτές του ΕΛΓΑ σε όλη την περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας είχε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας χθες, για καταρχήν αποτίμηση των ζημιών στον αγροτικό τομέα από τον κυκλώνα του Σαββάτου.
Ζημιές από καρπόπτωση υπάρχουν σε όλη την έκταση του Δήμου, ανερχόμενες σε 30% – 40% στον ελαιόκαρπο, σε 100% στα υπαίθρια κηπευτικά και σε 40% στα εσπεριδοειδή. Ο Δήμος Καλαμάτας προέβη σε σχετικές αναγγελίες στον ΕΛΓΑ, ώστε οι παραγωγοί να καταθέσουν δηλώσεις προκειμένου να αποζημιωθούν.

Των Βίκυς Βετουλάκη, Αντώνη Πετρόγιαννη