Προσωρινή διακοπή των έργων του Δήμου στην οδό Ηρώων έπειτα από ασφαλιστικά μέτρα

Προσωρινή διακοπή των έργων του Δήμου στην οδό Ηρώων έπειτα από ασφαλιστικά μέτρα

Την προσωρινή διακοπή των εργασιών του Δήμου Καλαμάτας στα έργα ανάπλασης στην οδό Ηρώων πέτυχε με προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας η δικηγόρος Μαρίστα Γ. Ορφανού, καθώς αυτά, όπως τονίζει στην σχετική αίτησή της, εκτελούνται χωρίς τις αντιπλημμυρικές – υδραυλικές μελέτες που επιβάλλει ο νόμος, αν και στην περιοχή διέρχεται το παρακείμενο ρέμα «Καλαμίτσι».
Η προσωρινή διαταγή έχει ισχύ έως τις 27 Νοεμβρίου, οπότε ορίσθηκε η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η κα Ορφανού.
Πάντως, παρά την προσωρινή διαταγή η οποία εκδόθηκε στις 26 Οκτωβρίου, ακόμα και χθες το μεσημέρι τα συνεργεία εργάζονταν κανονικά στην οδό Ηρώων.
 
Μεγάλο ρέμα
Μάλιστα, στις φωτογραφίες φαίνεται πώς ήταν το σημείο που βρίσκεται το ρέμα «Καλαμίτσι» πριν από την έναρξη των εργασιών (φωτό από google maps), όπου ξεκάθαρα διακρίνεται πως υπήρχε ανοικτή δίοδος προς το δρόμο, και ποια ήταν η εικόνα χθες, καθώς με τα έργα ανάπλασης έχει κλείσει.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το συγκεκριμένο σημείο στο τελευταίο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, που συντάχθηκε το 2018, έχει σήμανση ως επικίνδυνο για πλημμύρα, ενώ, ακόμα και δύο χρόνια μετά, σε ολόκληρη την Καλαμάτα είναι νωπές οι τραγικές μνήμες των καταστροφικών πλημμυρών του Σεπτεμβρίου του 2016.
Όπως αναφέρει στην αίτηση ασφαλιστικών η κα Ορφανού, το ρέμα «Καλαμίτσι» ξεκινά από τα βόρεια της πόλης, κοντά στην οδό Καλλιπατείρας, τη διαπερνά και εκβάλλει στη θάλασσα, η δε λεκάνη απορροής του υπερβαίνει τα 10 τετραγωνικά χλμ.
 
Χωρίς υδραυλική και αντιπλημμυρική μελέτη
Καταγγέλλει, λοιπόν, ότι ο Δήμος στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης των πεζοδρομίων προέβη αλόγιστα σε πράξεις διευθέτησης του ρέματος χωρίς προηγούμενη εκπόνηση υδραυλικής μελέτης, αντιπλημμυρικής μελέτης και οριοθέτηση του συγκεκριμένου ρέματος.
Συγκεκριμένα, έκλεισε τη δίοδο των νερών του ρέματος, ανυψώνοντας το πεζοδρόμιο που πριν δεν υπήρχε και, μάλιστα, σε ύψος πολύ πάνω από την επιφάνειά του. Επίσης, έφραξε, με μπετό, οχετό μήκους τουλάχιστον 2 μ. που υπήρχε εκεί που ανυψώθηκε το πεζοδρόμιο και μπροστά από την εκβολή έφτιαξε ένα πολύ μικρό αποχετευτικό αύλακα, ο οποίος είναι απροσπέλαστος για να συντηρηθεί και να καθαρισθεί.
Με τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί ζητείται από το Δήμο να επαναφέρει τα πράγματα στο υδατόρεμα στην προτέρα κατάσταση και ακολούθως να εκπονήσει και να εφαρμόσει υδραυλική και αντιπλημμυρική μελέτη. Μέχρι τότε ο Δήμος να μην κάνει καμία άλλη εργασία στα γειτνιάζοντα ακίνητα και γύρωθεν και εκατέρωθεν του ρέματος, καθώς και όποια άλλη εργασία μπορεί να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την περιοχή σε περίπτωση πλημμύρας.

Της Βίκυς Βετουλάκη