Πρωτοδικείο: Αύξηση αιτήσεων για παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας

Πρωτοδικείο: Αύξηση αιτήσεων για παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας

Τουλάχιστον 10 συνάνθρωποί μας, κάθε ημέρα, καταθέτουν, πλέον, αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο της Καλαμάτας, ζητώντας δωρεάν νομική βοήθεια. Ο θεσμός της δωρεάν νομικής βοήθειας αποκτά συνεχώς περισσότερους οπαδούς από πολίτες που δεν μπορούν, λόγω οικονομικών προβλημάτων, να ανταποκριθούν σε δικαστικά έξοδα. Παράλληλα, και ο αριθμός των δικηγόρων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυξάνεται, παρά το γεγονός ότι η πληρωμή τους καθυστερεί σημαντικά.
Το φαινόμενο είναι πολύ έντονο στις ποινικές υποθέσεις, αφού, πλέον, στις συνεδριάσεις του Εφετείου Κακουργημάτων η πλειοψηφία, σχεδόν, των κατηγορουμένων, δηλώνει πως δεν έχει δικηγόρο για την υπεράσπιση του και ζητά διορισμό από το δικαστήριο.
Μάλιστα, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε και από το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, κάποιες ημέρες τα ειδικά γραμμάτια για δωρεάν νομική βοήθεια είναι περισσότερα από τις κανονικές παραστάσεις δικηγόρων.
 
Νομική βοήθεια
Σύμφωνα και με τα στοιχεία που μας διέθεσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κατερίνα Δημαρέση, το 2017 δικηγόροι χειρίστηκαν συνολικά 713 υποθέσεις, με το πρόγραμμα παροχής νομικής βοήθεια, για πολίτες με χαμηλό εισόδημα . Φέτος και μέχρι τώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου, οι υποθέσεις που έχουν κληθεί δικηγόροι να χειρισθούν με δωρεάν νομική βοήθεια είναι 463.
Δικαιούχοι της δωρεάν νομικής βοήθειας είναι οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δικαιούχοι είναι, επίσης, οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες τρίτου κράτους και ανιθαγενείς, εφόσον έχουν, νομίμως, κατοικία ή συνήθη διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πολίτες χαμηλού εισοδήματος, δικαιούχοι νομικής βοήθειας, είναι εκείνοι των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 2/3 των κατώτατων ετήσιων ατομικών αποδοχών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
 
Αύξηση αιτήσεων
Η νομική βοήθεια παρέχεται ύστερα από αίτηση του δικαιούχου. Η αίτηση αναφέρει συνοπτικά το αντικείμενο της δίκης ή της πράξης και τα στοιχεία που βεβαιώνουν τη συνδρομή των προϋποθέσεων για την παροχή της βοήθειας.
Με την αίτηση επισυνάπτονται τα αναγκαία δικαιολογητικά, αποδεικτικά της οικονομικής καταστάσεως (ιδίως αντίγραφο φορολογικής δήλωσης ή βεβαίωση του εφόρου ότι δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης, αντίγραφο δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, εκκαθαριστικού σημειώματος, Α.Φ.Μ., βεβαιώσεις υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, ένορκες βεβαιώσεις) και αποδεικτικά της κατοικίας ή διαμονής, εάν πρόκειται για πολίτη τρίτου κράτους.
Η οικονομική κρίση που μαστίζει τους πολίτες την τελευταία 7ετία και η υπερβολική αύξηση των παραβόλων και των δικαστικών εξόδων, καθιστούν τη δικαιοσύνη και την πρόσβαση σε αυτή αγαθό πολυτελείας και μόνο για τους λίγους που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Έτσι, πολλοί συμπολίτες μας έχουν βρει καταφύγιο στο θεσμό της δωρεάν νομικής βοήθειας.
Όπως σημείωσε η κα Δημαρέση, το φαινόμενο δείχνει πως έχει ακόμα αυξητικές τάσεις και τόνισε: «Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερα άτομα ζητούν δωρεάν νομική βοήθεια για υποθέσεις τους κυρίως, πολιτικών δικαστηρίων με αποτέλεσμα καθημερινά, τόσο στο Ειρηνοδικείο, όσο και στο Πρωτοδικείο ο αριθμός των αιτήσεων να ξεπερνούν τις 10 με 15. Παράλληλα όμως με την αύξηση των αιτήσεων για νομική βοήθεια έχει παρατηρηθεί και αύξηση των Δικηγόρων που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της νομικής βοήθειας παρόλο που υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή».

Της Βίκυς Βετουλάκη