Ξεκίνησε η έκθεση «28η Οκτωβρίου 1940 – Σελίδες Δόξας» στο Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας Καλαμάτας


Εγκαινιάστηκε χθες το πρωί η έκθεση με τίτλο «28η Οκτωβρίου 1940 – Σελίδες Δόξας», που αποτελεί επετειακό αφιέρωμα με αφορμή την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου.
Όσοι βρέθηκαν εκεί χθες ή θα βρεθούν μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά αυθεντικό και σπάνιο έντυπο υλικό εκείνης της εποχής.
Η συλλογή των εφημερίδων ανήκει στον ταξίαρχο ε.α. Πολεμικής Αεροπορίας, Ιωάννη Ν. Ζαφειρόπουλο, ενώ την έκθεση επιμελήθηκε η Βασιλική Μπούζτου.
Το «παρών» στα εγκαίνια χθες έδωσαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και πλήθος κόσμου.
 
Ελευθέριος Καραγιώργος: Πάνω από 60.000 επισκέπτες έχουν περάσει από το Στρατιωτικό Μουσείο 
Μιλώντας για την έκθεση ο διευθυντής του Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας, ανθυπασπιστής Ελευθέριος Καραγιώργος, ανέφερε ότι αυτή περιλαμβάνει αυθεντικά και συλλεκτικά αντίτυπα της περιόδου του πολέμου.
Γενικότερα αναφερόμενος στο μουσείο είπε ότι φιλοξενεί εκθέματα που αφορούν τόσο στον πολιτισμό και την παράδοση όσο και στην εθνική ιστορία. Εκθέματα που ξεκινούν από το 1821 και φθάνουν μέχρι και τον πόλεμο της Κορέας.
Επίσης, υπάρχει αίθουσα προβολής και ήχου, όπου προβάλλονται ντοκιμαντέρ για τους επισκέπτες.
Σχετικά με την επισκεψιμότητα, ο ανθυπασπιστής ανέφερε ότι είναι ραγδαία ανοδική, μιας και έχουν περάσει πάνω από 60.000 άτομα από το 2006, οπότε το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του, μέχρι και σήμερα. Επισκέπτες τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και πολλά σχολεία.
Σύμφωνα με το διευθυντή του μουσείου, στα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία μουσειοσκευής, η οποία θα παραδίδεται δανειστικά στα σχολεία, ώστε οι μαθητές να κάνουν προπαρασκευή πριν φθάσουν στο χώρο.
Κλείνοντας κάλεσε τα σχολεία της Μεσσηνίας, αλλά και όλης της χώρας, να επισκεφθούν το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας.
 
Ιωάννης Ν. Ζαφειρόπουλος: Σκοπός να διατηρηθεί η ζωντανή η μνήμη των Ελλήνων που χάθηκαν πολεμώντας  
Ο συλλέκτης ταξίαρχος ε.α. Πολεμικής Αεροπορίας, Ιωάννης Ν. Ζαφειρόπουλος, σημείωσε από την πλευρά του ότι το αρχειακό υλικό που εκτίθεται από χθες είναι σχεδόν 100% πρωτότυπο και σκοπός είναι να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη όλων των νεκρών που αγωνίστηκαν για να κρατήσουν ελεύθερη την Ελλάδα, ενώ έκανε ξεχωριστή μνεία στις γυναίκες που βοήθησαν στον πόλεμο. Όπως είπε, έκαναν πάρα πολλά για να υποστηρίξουν το έργο των στρατιωτών, ειδικά στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου, όπου φορτώνονταν τα πυρομαχικά στις πλάτες τους, ώστε αυτά να φτάσουν στους αγωνιστές.
 
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης και πληροφορίες για το Μουσείο
•Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00 έως 14.00
•Τετάρτη: 9.00 έως 14.00 και 18.00 έως 20.00
•Κυριακή: 11.00 έως 14.00
Μητροπολίτου Μελετίου 10, τηλέφωνο 27210 21219

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας