Δωρεάν συμβουλευτικές ιατροδικαστικές υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες

Δωρεάν συμβουλευτικές ιατροδικαστικές  υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες

Γρ. Λέων: «Χρόνο με το χρόνο οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τη δράση αυτή και συμμετέχουν»
 
 
 
Τις ιατροδικαστικές δομές στις κακοποιημένες γυναίκες που αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη ανοίγει φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών όπως έχει ανακηρυχθεί η 25η Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λεών, μιλώντας στο «Θ», παρότρυνε τις κακοποιημένες γυναίκες να απευθύνονται σε ιατροδικαστή, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του που το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει και πάλι, έστω και με σύμβαση, ιατροδικαστή.
 
Κακοποιημένες γυναίκες
Οι ιατροδικαστικές δομές που συμμετέχουν στη δράση θα παρέχουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες για μία ολόκληρη εβδομάδα, από 25 Νοεμβρίου έως και 2 Δεκεμβρίου, σε γυναίκες που έχουν βρεθεί αβοήθητες απέναντι σε βίαιες συμπεριφορές, ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ή τον εργασιακό τους χώρο.
Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που στη συγκεκριμένη δράση συμμετέχουν και ιατροδικαστικές δομές των νοσοκομείων που διαθέτουν την ειδικότητα του ιατροδικαστή, ενώ, όπως κάθε χρόνο, στη δράση συμμετέχουν και ιδιωτικές ιατροδικαστικές δομές.
Οι δομές καλύπτουν μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα, Κέρκυρα, Άρτα, Σπάρτη και Σάμο.
Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο της ΕΙΕ (www.hsfm.gr) και να ακολουθήσουν τον ειδικό σύνδεσμο που έχει δημιουργηθεί με τίτλο «Συνεργαζόμενες ιατροδικαστικές δομές για κακοποιημένες».
 
Μόνο οι ιατροδικαστές
Οι Έλληνες ιατροδικαστές υπενθυμίζουν ότι ο μόνος ιατρός που είναι ειδικός στην καταγραφή, εκτίμηση και πιστοποίηση των σωματικών βλαβών ή στην πιστοποίηση της σεξουαλικής βίας είναι ο ιατροδικαστής. Κανένα άλλο ιατρικό πιστοποιητικό από ιατρό διαφορετικής ειδικότητας δεν έχει αξία. Δυστυχώς, όμως, ένα σοβαρό πρόβλημα που εντοπίζεται στην Ελλάδα είναι η μεγάλη έλλειψη ιατροδικαστικών δομών. Οι μισοί τουλάχιστον νομοί της χώρας μας δε διαθέτουν καν ιατροδικαστή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, ενώ τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στη χώρα μας σε 5.000 ετησίως, μόνο 150 πιστοποιούνται και ακολουθούν τη νομική οδό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΙΕ, «η βία εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών είναι μία από τις περισσότερο συστηματικές και διαδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκτιμάται ότι πάνω από τρεις στις δέκα γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί σε κάποια στιγμή της ζωής τους σωματική ή σεξουαλική βία, είτε από το σύντροφό τους είτε από έναν άγνωστό άνδρα».
«Οι κακοποιημένες γυναίκες είναι σημαντικό να γνωρίζουν τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν όταν πέφτουν θύματα κακοποίησης. Και η συγκεκριμένη δράση της ΕΙΕ έχει ακριβώς αυτό το σκοπό» επισήμανε ο κ. Λεών.
Πρόσθεσε, δε, ότι το σημαντικότερο είναι ότι χρόνο με το χρόνο οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τη δράση αυτή, ευαισθητοποιούνται, συμμετέχουν και θέλουν να ενημερωθούν.
 
Μεσσηνία
Η Μεσσηνία έμεινε αρκετούς μήνες χωρίς ιατροδικαστή, όμως τις τελευταίες ημέρες ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος ιατροδικαστής Διονύσιος Καρράς με διετή σύμβαση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισε ο κ. Λεών, επισημαίνοντας: «Με την εγκατάσταση και πάλι ιατροδικαστή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας αυτές οι γυναίκες θα έχουν πλέον άμεση πρόσβαση, όταν και εφόσον το χρειασθούν και δε θα χρειάζεται να μεταφερθούν σε δομές άλλων πόλεων. Θα πηγαίνουν στο νοσοκομείο, αρχικά αν χρειάζονται πρώτες βοήθειες και εν συνεχεία στον ιατροδικαστή που βρίσκεται πλέον στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Είναι σημαντικό ότι η Καλαμάτα ξαναπέκτησε ιατροδικαστή, γιατί σε αυτά τα περιστατικά, που μια γυναίκα θα βρεθεί σε μια άσχημη κατάσταση, να μην υπόκειται σε έξοδα ή κινήσεις που δε θα έχουν κανένα όφελος. Αντίθετα, μπορεί να την ξανακάνουν θύμα. Πλέον θα έχουν αξιόπιστες εξετάσεις από έναν ιατροδικαστή, πράγμα που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις για να μπορεί να δικαιωθεί ένα θύμα», κατέληξε ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη