Ισόβια και 200.000 ευρώ σε δύο Μεσσήνιους για 1.142 υπερμεγέθη χασισόδεντρα

Ισόβια και 200.000 ευρώ σε δύο  Μεσσήνιους για 1.142 υπερμεγέθη χασισόδεντρα

Η αστυνομία είχε εκτιμήσει ότι θα απέδιδε πάνω από 3εκ. ευρώ κέρδος
 
 
Με ισόβια κάθειρξη και χρηματικό πρόστιμο 200.000 ευρώ έκαστος πλήρωσαν ένας 51χρονος από τη Μεθώνη και ένας 48χρονος από τους Γαργαλιάνους την καλλιέργεια 1.142 χασισόδεντρων το Σεπτέμβριο του 2017 στην περιοχή των Γαργαλιάνων.
Αμφότεροι αποδέχτηκαν την καλλιέργεια, άλλωστε είχαν συλληφθεί εντός της φυτείας, αλλά προσπάθησαν ανεπιτυχώς να πείσουν το δικαστήριο ότι η ποσότητα χασίς που θα αποκόμιζαν δε θα ήταν τόσο μεγάλη όσο ισχυρίζονται οι αστυνομικοί.
Χρήστες ναρκωτικών και οι δύο, αν και το δικαστήριο αναγνώρισε τοξικομανία μόνο στον έναν, είπαν ότι σκοπός τους ήταν να δώσουν το χασίς που θα έβγαζαν, προκειμένου να προμηθευτούν κοκαΐνη και ηρωίνη για τις ανάγκες τους.
Η χασισοφυτεία είχε αφήσει έκπληκτους ακόμα και τους έμπειρους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών για τα υπερμεγέθη, πολυκλαδικά δέντρα κάνναβης, που έφταναν μέχρι και τα 4,5 μέτρα ύψος.
Οι δε καλλιεργητές είχαν οργανώσει τα πάντα με λεπτομέρεια, σε σημείο που είχαν βάψει τα λάστιχα που πότιζαν με πράσινη μπογιά, ώστε να μην ξεχωρίζουν στη βλάστηση!
Και οι δύο είναι παλιοί γνώριμοι της Αστυνομίας, αφού έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν για υποθέσεις ναρκωτικών.
 
4,5 μέτρα ύψος!
Η φυτεία αρχικά είχε εντοπισθεί από το ελικόπτερο της Αστυνομίας, παρά τα υψηλά μέτρα προστασίας που είχαν λάβει οι καλλιεργητές. Μπορεί η φυτεία να είχε καλλιεργηθεί σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό δρόμο Γαργαλιάνων – Ρωμανού (μόλις 150 μέτρα), στην αγροτοδασική περιοχή «Κοκκινοχώραφα» Γαργαλιάνων, όμως στο συγκεκριμένο σημείο η βλάστηση ήταν πολύ ψηλή και πυκνή και προσέφερε φυσική κάλυψη.
Οι αστυνομικοί, όπως κατέθεσαν, εντόπισαν τη φυτεία και επίγεια, λαμβάνοντας δε μέτρα κατάφεραν να μη γίνουν αντιληπτοί και να τη θέσουν σε διακριτική παρακολούθηση. Είχαν διαπιστώσει ότι είχε διαμορφωθεί ειδικά και είχε εκχερσωθεί ένας χώρος 3 στρεμμάτων, στον οποίο είχαν σχηματισθεί αναβαθμίδες για την καλλιέργεια των φυτών. Τα φυτά βρίσκονταν σε πλήρη ανάπτυξη, με το μικρότερο να έχει ύψος 2 μέτρα και τα μεγαλύτερα να έχουν φτάσει τα 4,5 μέτρα.
Όπως τόνισαν οι αστυνομικοί, τα φυτά ήταν εύρωστα και υγιή και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούσε να ξεκινήσει η συγκομιδή του χασίς. Τα δέντρα ήταν πολυκλαδικά, με φούντα χασίς και στους χαμηλούς κλώνους και οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών εκτίμησαν ότι κάθε δέντρο θα μπορούσε να δώσει ακόμη και πάνω από ένα κιλό χασίς, άριστης ποιότητας. Έτσι, υπολόγισαν ότι το όφελος που θα τους απέφερε η καλλιέργεια θα ξεπερνούσε τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
 
Είχαν βάψει τα λάστιχα
Σε όλη την έκταση της καλλιέργειας είχε αναπτυχτεί δίκτυο ποτίσματος με πλαστικούς σωλήνες, με σύστημα αυτόματου ποτίσματος και χρονοδιακόπτες (στάγδην), ώστε να εξασφαλίζεται η μη συνεχής ανθρώπινη παρουσία για τη φροντίδα της. Το δε νερό για το πότισμα εξασφάλιζαν οι καλλιεργητές από παράνομη σύνδεση που είχαν κάνει με κεντρικό αγωγό άρδευσης που βρίσκεται στην περιοχή. Μάλιστα, οι καλλιεργητές είχαν βάψει κάποια από τα λάστιχα για το πότισμα με πράσινο χρώμα, ώστε να μη διακρίνονται από αέρος και προκαλούν υποψίες.
Το πρωί στις 4 Σεπτεμβρίου πέρυσι ο 51χρονος και ο 48χρονος πήγαν στο χώρο της φυτείας, έχοντας μάλιστα μαζί τους σακίδια πλάτης και φορώντας γάντια στα χέρια. Όταν μπήκαν στη φυτεία, οι αστυνομικοί τούς αιφνιδίασαν και τους συνέλαβαν. Όπως είπαν οι αστυνομικοί, στόχος τους ήταν να εγκατασταθούν για το επόμενο διάστημα στη φυτεία, καθώς στα σακίδια που είχαν μαζί τους βρήκαν όλα όσα χρειάζονταν για να παραμείνουν αρκετό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να βγουν από αυτή. Συγκεκριμένα, βρήκαν στα σακίδια τρόφιμα, νερό, καλλιεργητικό εξοπλισμό, αλλά και είδη υγιεινής.
Όλα αυτά κατασχέθηκαν, μαζί και τα δύο κινητά τηλέφωνα που είχαν πάνω τους, ενώ σε έρευνα που έκαναν στα σπίτια τους βρήκαν σε εκείνο του 48χρονου στους Γαργαλιάνους μια μικρή ποσότητα κοκαΐνης, βάρους 0,6 γραμμαρίων.
Στην απολογία του ο 51χρονος, στον οποίο δικαστήριο του αναγνώρισε την τοξικομανία, είπε ότι στόχος τους ήταν να δώσουν το χασίς που θα έβγαζαν και να το ανταλλάξουν με κοκαΐνη και ηρωίνη για τη χρήση τους. Προσπάθησε να παρουσιάσει τη συγκεκριμένη χασισοφυτεία σαν μια απλή καλλιέργεια, λέγοντας πως δεν πρόκειται να έβγαζαν μεγάλη ποσότητα χασίς.
Ο 48χρονος παραδέχτηκε, επίσης, την καλλιέργεια της φυτείας, λέγοντας κι αυτός ότι δεν τους ενδιέφερε ποια θα ήταν η παραγωγή, καθώς είναι χρήστες κοκαΐνης και ηρωίνης. Ο συγκεκριμένος, εκτός από τα ισόβια, καταδικάστηκε και σε 30 ημέρες φυλάκισης για τη μικρή ποσότητα κοκαΐνης που βρέθηκε στο σπίτι του.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη