Κυπαρισσία: Αλλάζουν όλα στην κεντρική αγορά με το “OPEN MALL”


Μεγαλεπήβολο σχέδιο για Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (OPEN MALL), με το οποίο αλλάζουν όλα στην κεντρική αγορά Κυπαρισσίας, προωθεί ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας με τη συνδρομή του Δήμου Τριφυλίας.
Στην τελευταία δε συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, εκτός ημερήσιας διάταξης, ελήφθη απόφαση για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο ΕΠΑνΕΚ.
Ευτυχώς, βέβαια, που στις 30 Οκτωβρίου δόθηκε παράταση στην ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων στο πρόγραμμα, η οποία ήταν στις 5 Νοεμβρίου, για τις 30 Νοεμβρίου. Ωστόσο, αυτό δείχνει και κάτι για την αντιμετώπιση του θέματος από τη Δημοτική Αρχή.
Η νέα αυτή χρηματοδοτούμενη δράση του ΕΠΑνΕΚ δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου και ήδη πολύ νωρίτερα ο Εμπορικός Σύλλογος την είχε θέσει υπόψη του κ. Κατσίβελα, αλλά και του τότε αρμοδίου αναπληρωτή υπουργού, Αλέξη Χαρίτση, με τον οποίο είχε στενή συνεργασία για την προώθησή του.
Η δράση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους. Η έναρξη υποβολής προτάσεων έγινε στις 29 Ιουνίου, ενώ έληγε μέχρι ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα της 5ης Νοεμβρίου, πριν δοθεί η παράταση μόλις μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, στην οποία το θέμα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης. Δηλαδή, όταν εξεδόθη η πρόσκληση για συνεδρίαση από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, ούτε καν είχαν πρόθεση να συζητήσουν το θέμα, αλλά έπειτα από παρέμβαση του Εμπορικού Συλλόγου θα έμπαινε ως εκτός ημερήσιας διάταξης. «Χάθηκαν», δηλαδή, τέσσερις πολύτιμοι μήνες!
Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας εμφανίζεται έτοιμη, παρότι μόλις στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αποφάσισαν για δημιουργία νέου κωδικού στον προϋπολογισμό ποσού 11.780 ευρώ για «Συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης της πρότασης του Δήμου Τριφυλίας στο Πρόγραμμα “Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου”». Τούτο σημαίνει ότι αυτές οι υπηρεσίες προφανέστατα έχουν ήδη παρασχεθεί, ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτικών συμβούλων, αλλά ως συνήθως στο Δήμο Τριφυλίας εκ των υστέρων λαμβάνονται αποφάσεις για νομιμοποίηση πληρωμών κ.ά.
Το γεγονός, δε, ότι μέχρι και ο αναπληρωτής δημάρχου, Γιάννης Μερκούρης, ρώτησε εάν θα φύγει η πιάτσα των ταξί από τη σημερινή θέση, με τον κ. Κατσίβελα να του απαντά ότι «δεν είναι της ώρας», αποδεικνύει ότι, εκτός από το δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Κυπαρισσίας και την πρόεδρο της Δ.Κ. Κυπαρισσίας, ίσως κανένας άλλος δημοτικός σύμβουλος δε γνώριζε τίποτα συγκεκριμένο σχετικά με το OPEN MALL.
Το OPEN MALL Κυπαρισσίας είναι ένα θέμα για το οποίο ο ίδιος ο δήμαρχος  Τριφυλίας είχε έντονα ενοχληθεί και δυσφορήσει, επειδή οι άνθρωποι του Εμπορικού Συλλόγου το συζήτησαν με τον αντιδήμαρχο Κυπαρισσίας, Παναγιώτη Τσίγγανο και μαζί πήγαν στον τότε αναπληρωτή υπουργό, Αλέξη Χαρίτση, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα, με τον τελευταίο να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και να βοηθά, με τους συνεργάτες του, για την προετοιμασία του φακέλου, κάτι που και ο ίδιος ο κ. Χαρίτσης είχε αναφέρει σε επίσκεψή του στην Κυπαρισσία και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο στις 8 Ιουνίου!
Η δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του ΕΠΑνΕΚ στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική, με την υλοποίηση ενός συνόλου συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.
Η περιοχή της παρέμβασης, όπως ανέφερε ο πολιτικός μηχανικός του Δήμου που χειρίζεται το θέμα, Άγγελος Πετρακόπουλος, είναι η οδός 25ης Μαρτίου από τα δικαστήρια έως την πλατεία και τμήματα των οδών Πονηροπούλου, Χριστιανουπόλεως, Καλαντζάκου έως Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου, Μέλιου έως Ελ. Βενιζέλου.
Όπως ειπώθηκε, στις οδούς 25ης Μαρτίου, Πονηροπούλου, Καλαντζάκου και Χριστιανουπόλεως θα γίνει ζώνη περιοχής ήπιας κυκλοφορίας με πλακοστρώσεις δρόμων και πεζοδρομίων, νέα δίκτυα ομβρίων υδάτων και αποχέτευσης και δημοτικού φωτισμού.
«Όσο μπορούμε να διώξουμε το αυτοκίνητο από το κέντρο της αγοράς», ήταν η επισήμανση που τονίστηκε. Προφανέστατα θα γίνουν αλλαγές σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, μιας και δε συνάδει σε ζώνη περιοχής ήπιας κυκλοφορίας να «οδηγείται» όλος ο κυκλοφοριακός φόρτος, όπως συμβαίνει τώρα, στην οδό 25ης Μαρτίου κ.α., καθώς και απαγορεύσεις στάσης και στάθμευσης, ενώ πιθανότατα θα «φύγει» από τη σημερινή της θέση η πιάτσα των ταξί, αφού απαντώντας σε σχετική ερώτηση της επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ., Ιωάννας Μαραβελή, ο κ. Κατσίβελας είπε ότι «εάν χρειαστεί να μεταφερθεί η πιάτσα, θα μεταφερθεί».
Στην εισήγησή του ο κ. Τσίγγανος εξήρε το ενδιαφέρον του κ. Χαρίτση και τόνισε για τη δράση ότι είναι μια ανάπλαση ουσιαστικά, αλλά δεν έχει χαρακτήρα ανάπλασης μόνο, καθώς ενισχύει τη λειτουργία της αγοράς και την ποιότητα ζωής. Επίσης, έδωσε εύσημα στον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας που συνεχίζει την καλή παράδοση και οραματίστηκε αλλιώς την πόλη και έτρεξε πολύ, ώστε να αναδιαμορφώσουν την πρόταση.
Ο Δήμος, είπε, αναλαμβάνει το κομμάτι της ανάπλασης των δημοτικών χώρων και ο Εμπορικός Σύλλογος των ιδιωτικών. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της πρότασης αγγίζει το 1.500.000 ευρώ για το Δήμο συν 400.000 ευρώ ο Εμπορικός Σύλλογος.
«Για την αγορά της Κυπαρισσίας εδώ και δεκαετίες δεν είχε γίνει κάτι…», ανέφερε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, αφήνοντας μομφή για τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και τους δημοτικούς συμβούλους Κυπαρισσίας των προηγούμενων δημοτικών περιόδων, αλλά η αναφορά του αυτή «κόπηκε» απότομα, καθώς εκτός μικροφώνου, αλλά δυνατά,  ο αντιδήμαρχος Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Τσίγγανος, του είπε «λάθος, δήμαρχε».
Ο κ. Κατσίβελας εξέφρασε βαρύτατη μομφή για τον πρόεδρο και τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, λέγοντας: «Ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη είναι το Επιμελητήριο Μεσσηνίας το οποίο σ’ εκείνη τη συνεδρίαση, λίγο – πολύ, μας είπε ότι έχει προτεραιότητα μια άλλη πόλη της Μεσσηνίας».
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε πολλή δουλειά του Δήμου με εσωτερικές δυνάμεις και τον Εμπορικό Σύλλογο, σημειώνοντας: «Ελπίζουμε να ανταποκριθούμε και να καταθέσουμε πρόταση η οποία να ’ναι και επιλέξιμη».
Ο Σαράντος Κουκούμης είπε ότι «έγιναν πολλά πράγματα, απ’ ό,τι λέτε, αλλά δε θα ήταν καλύτερο να γίνει αντικείμενο συζήτησης νωρίτερα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να μην έρθει ως εκτός ημερήσιας διάταξης;». Και ρώτησε εάν η πρόταση του Εμπορικού είναι προϊόν συλλογικό, γενικής συνέλευσης.
Σημασία έχει ότι ο Εμπορικός Σύλλογος πρότεινε και η Δημοτική Αρχή αποδέχτηκε την πρόταση ,αναλαμβάνοντας, προφανέστατα, και την ευθύνη για κάθε εξέλιξη και, μάλιστα, ο ίδιος ο δήμαρχος Τριφυλίας από τις 24 Σεπτεμβρίου και στη σελίδα του στο facebook έχει δημοσιεύσει σχετικά!
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου