Ο καινοτόμος πολυχώρος πολιτισμού Α49 ανοίγει τις πόρτες του στην Καλαμάτα…

Ο καινοτόμος πολυχώρος πολιτισμού Α49 ανοίγει τις πόρτες του στην Καλαμάτα…

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΙΣ 30/11 ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
 
Κάτι ξεχωριστό γεννιέται πίσω από το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, καθοδηγούμενο από την ίδια καλλιτεχνική αύρα… Ο πολυχώρος πολιτισμού Α49, στην οδό Αναγνωσταρά 49, ετοιμάζεται πυρετωδώς με σκοπό να ανοίξει τις πόρτες του την προσεχή Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, οπότε και θα φιλοξενήσει την πρώτη του έκθεση. Αυτή θα αποτελέσει και τα «διαπιστευτήρια» του νέου εγχειρήματος που ξεκινούν με μεγάλη αγάπη, πολλές ιδέες και φιλοδοξίες η Άννυ Χαραλαμποπούλου και ο Βαγγέλης Νικολάου –η πρώτη, δε, και με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, καθώς ο χώρος είναι συνδεδεμένος με οικογενειακές και παιδικές αναμνήσεις.
Ήδη η «Αθέατη Μνήμη» συνδυάζει τουλάχιστον δύο καινοτομίες (λέξη-κλειδί του όλου εγχειρήματος στον Α49), καθώς από τη μια θα φιλοξενήσει 30 φωτογραφίες με αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, από την άλλη κάνει την απαρχή της συνεργασίας σε επίπεδο πολιτισμού ανάμεσα σε έναν κρατικό φορέα (Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας) και έναν ιδιωτικό (Α+Α teleia kalamata, όπως είναι το όνομα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης που διαχειρίζεται τον πολυχώρο Α49, με πρόεδρο τον Γιώργο Λιόντο, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού). Η είσοδος θα είναι ελεύθερο για το κοινό, ενώ θα διαρκέσει έως τις 28 Ιανουαρίου 2019.
Ο κ. Νικολάου μας ξενάγησε χθες το πρωί στους χώρους του Α49 που περιλαμβάνει τρεις βασικές αίθουσες και διακρίνεται για την ευελιξία του (π.χ. τοίχος που αφαιρείται και αποκαλύπτει ράφια, τροχήλατα έπιπλα κτλ.). Ο ίδιος, γραφίστας στο επάγγελμα, έχει κάνει τον σχεδιασμό όλων των χώρων, που διακρίνονται για την αισθητική και την πρωτοτυπία τους, έχει επίσης βάλει πολλή προσωπική εργασία, με το βλέμμα να «τραβά» η βορινή, αλλά πολύ ζεστή αίθουσα όπου επέλεξε να ξύσει τον εξωτερικό σοβά με τα χέρια του και να διατηρήσει την πέτρινη τοιχοποιία του παλιού ξυλουργείου της οικογένειας της συζύγου του.
Ξεχωριστή μέριμνα δόθηκε στην προσβασιμότητα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες με την κατασκευή ράμπας και ειδικά διαμορφωμένης τουαλέτας.
Ο Α49 θα προσφέρει (δεν θα πουλάει) καφέ στο κοινό του, θα έχει γωνιά βιβλιοθήκης, προθήκες όπου μπορεί κανείς να αγοράσει βιβλία τέχνης και αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καπόν, το Εθνικό Μουσείο και τον Διεθνή Οργανισμό Μουσείων (ICOM), αλλά και αντικείμενα από το πωλητήριο (sales point) του Μουσείου Μπενάκη, σε μια ακόμη σημαντική συνεργασία.
Ο πολυχώρος πολιτισμού της οδού Αναγνωσταρά θα είναι σε λίγες μέρες έτοιμος να φιλοξενήσει πολλές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, μικρές θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας, ακόμα και μεμονωμένα άτομα ή ομάδες για συσκέψεις ή εργασίες (το ταχύτατο ίντερνετ είναι ένα αβαντάζ). «Από τους βασικούς  σκοπούς είναι η φιλοξενία πρωτότυπων εκθέσεων που θα προσελκύσουν κόσμο από την Αθήνα και αλλού και θα έχουν παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσουν την περιοχή μας», προσθέτει ο Βαγγέλης Νικολάου.
Στις 8-9 Δεκεμβρίου η Σάσα Βούλγαρη θα εγκαινιάσει το κομμάτι των εκδηλώσεων στον χώρο πολιτισμού Α49. Το Σάββατο θα προσφέρει μια βραδιά μουσικής και παραμυθιού για μεγάλους και το πρωί της Κυριακής θα μιλήσει στις καρδιές των παιδιών.
«Ο πολιτισμός περιλαμβάνεται στην «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, πώς θα αναπτυχθεί αν δεν επενδύσουμε ποιοτικά;» αναρωτιέται ο Βαγγέλης Νικολάου δίνοντας μαζί με την σύζυγό του την απάντηση μέσα από την δημιουργία του Α49, ενός χώρου που φιλοδοξούν ότι θα αποτελέσει κέντρο αναφοράς πολιτισμού και δράσεων για την Καλαμάτα και όχι μόνο… 
 
 
Της Χριστίνας Ελευθεράκη
 

Tags: