Παγανιά ο Χάρος με τρίμηνα σημειώματα

Παγανιά ο Χάρος με τρίμηνα σημειώματα

Περισσότεροι από 350 υποψήφιοι οδηγοί στη Μεσσηνία βρίσκονται στη λίστα αναμονής για να δώσουν εξετάσεις, ενώ 250 υπερήλικες οδηγοί κυκλοφορούν στους δρόμους του νομού με 3μηνα σημειώματα, καθώς αναμένουν να δώσουν εξετάσεις για ανανέωση του διπλώματός τους με τα νέα δεδομένα.
Ωστόσο, η απεργία των εξεταστών της Διεύθυνσης Μεταφορών και στη Μεσσηνία συνεχίζεται. Η αποχή από τις εξετάσεις έχει ήδη κλείσει μήνα, αφού ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, ενώ η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων αιρετών περιφερειών έλαβε νέα απόφαση συνέχισης της απεργίας των εξεταστών υποψήφιων οδηγών και την επόμενη εβδομάδα.
 
Αποχή
Η συνεχιζόμενη αποχή των εξεταστών έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο σύστημα εξέτασης των υποψήφιων οδηγών, καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες και καταγγέλλουν το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για κωλυσιεργία. Καθώς από το υπουργείο δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη, απέχουν από όλες τις εξετάσεις υποψήφιων οδηγών.
Πάνω από 350 υποψήφιοι περιμένουν στη Μεσσηνία από τις αρχές Οκτωβρίου για να δώσουν εξετάσεις και κάθε μέρα το νούμερο αυτό μεγαλώνει.
Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τους ηλικιωμένους, αφού για όσους λήγουν τα διπλώματα οδήγησης και είναι άνω των 74 ετών πρέπει να ακολουθηθεί η νέα διαδικασία, που προβλέπει να δίνουν εξετάσεις. Γι’ αυτούς, όμως, τα προβλήματα είναι  δύο: πρώτον, η συνεχιζόμενη αποχή των εξεταστών, αλλά και η άρνηση των εξεταστών για λόγους ασφαλείας να συμμετέχουν σε εξετάσεις ηλικιωμένων με τον τρόπο που προβλέπει ο νέος νόμος. Κι αυτό, γιατί προβλέπεται ότι οι εξεταστές θα μπαίνουν στο όχημα που διαθέτει ο κάθε ηλικιωμένος για να γίνει η εξέταση οδήγησης στους δρόμους της πόλης.
Αυτό, όπως τονίζουν οι εξεταστές, είναι άκρως επικίνδυνο, αφού τα οχήματα δε θα είναι εκπαιδευτικά και δε θα έχουν οι ίδιοι δυνατότητα καμία επέμβασης σε περίπτωση που κάτι συμβεί, διακινδυνεύοντας έτσι τη σωματική τους ασφάλεια.
 
Με σημειώματα
Αυτή τη στιγμή σε όσους ηλικιωμένους έχει λήξει το δίπλωμα έχουν δοθεί 3μηνα σημειώματα παράτασης. Στη Μεσσηνία έχουν δοθεί 250 τέτοια σημειώματα και από τις 30 Νοεμβρίου θα αρχίσουν να λήγουν, χωρίς κανείς να ξέρει ακόμα να πει τι θα γίνει.
Οι εξεταστές των Διευθύνσεων Μεταφορών καλούν για άλλη μια φορά το υπουργείο να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα, με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Μέχρι τότε θα συνεχίζουν την αποχή.
Ειδικότερα τα αιτήματά τους είναι:
-Νομοθετική ρύθμιση της συνέχισης εκτός ωραρίου του έργου των εξετάσεων οδήγησης και της χορήγησης της σχετικής αποζημίωσης
-Επαναφορά της χορήγησης της αποζημίωσης στους υπαλλήλους που εκτελούν το λεγόμενο βοηθητικό έργο των εξετάσεων
-Απόσυρση της απόφασης για την ανανέωση της άδειας οδήγησης των οδηγών μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 74 ετών και νομοθέτηση δωρεάν ιατρικών εξετάσεων από τα δημόσια νοσοκομεία, για όλους τους υποψήφιους οδηγούς (παλιούς και νέους).
Τέλος, στην τελευταία γενική συνέλευση των υπαλλήλων επισημάνθηκε επίσης ότι η συνεχιζόμενη υποστελέχωση των Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας καθιστά αδύνατη την ένταξη του έργου των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών εντός του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Της Βίκυς Βετουλάκη