Στέφανος Διαμαντόπουλος: Ο δημιουργός γεύσεων και παγκόσμιος πρωταθλητής σοκολάτας στο Σχολείο Τουρισμού

Στέφανος Διαμαντόπουλος: Ο δημιουργός γεύσεων και  παγκόσμιος πρωταθλητής σοκολάτας στο Σχολείο Τουρισμού

-Δε φοβάται τον πειραματισμό και αγαπάει όσο κανένας άλλος τη σοκολάτα
 
 
Θεωρώ ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι, όταν λιώνει πάνω στη γλώσσα, είναι καλύτερη και από φιλί. Ερωτευμένοι ή μη την απολαμβάνουν όπου κι αν τη βρουν.
Το αποδεικνύει και η επιστήμη: Βρετανοί ερευνητές, με την επίβλεψη του δρος Nτέιβιντ Λιούις, ερευνητή του Πανεπιστημίου του Σάσεξ και τώρα του Mind Lab που ιδρύθηκε με χορηγίες της βιομηχανίας τροφίμων, καλωδίωσαν ζευγάρια εικοσάχρονων εθελοντών και μέτρησαν τους παλμούς της καρδιάς τους, ενώ παρακολουθούσαν και τον εγκέφαλό τους, την ώρα που 1) φιλιόντουσαν με πάθος, 2) έτρωγαν σοκολάτα.
Το αποτέλεσμα; Απρόσμενο. Βεβαίως, το φιλί ανέβασε τους παλμούς τους, η σοκολάτα, όμως, τους υπερδιπλασίασε. Η επίδρασή της μάλιστα στο σώμα και στον εγκέφαλο των εθελοντών καθώς έλιωνε στη γλώσσα τους είχε πολύ μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια από ό,τι η επίδραση του φιλιού.
Επίσης, παρότι η σοκολάτα είναι πιο δημοφιλής ανάμεσα στις γυναίκες, σ’ αυτή την έρευνα διαφορές ανάμεσα στα φύλα δεν υπήρξαν. Αγόρια και κορίτσια είχαν ακριβώς τις ίδιες αντιδράσεις.
Χθες όσοι βρέθηκαν στις εκδηλώσεις του Σχολείου Τουρισμού στο Elite City Resort είχαν την τύχη να δουν και να απολαύσουν τις δημιουργίες ενός εκ των καλυτέρων δημιουργών σοκολάτας στον κόσμο.
Ο Στέφανος Διαμαντόπουλος, με καταγωγή από την Πύλο και ιδιοκτήτης του Le Votre Piree στον Πειραιά, “ταξίδεψε” τους παρευρισκόμενους στο μαγικό της κόσμο.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, μάθαμε ότι η ιστορία του καταστήματος και της οικογένειας Διαμαντόπουλου ξεκίνησε το 1962 στην Αθήνα, προσφέροντας τότε τα θρυλικά ποντικάκια και τις πάστες σοκολατίνες.
Το ζαχαροπλαστείο αργότερα μετακόμισε στον Πειραιά, όπου από το 2000 και μετά, στο εσωτερικό του εργαστηρίου, υπήρξε μια αλλαγή που συνδυάστηκε με την άφιξη του υιού Στέφανου Διαμαντόπουλου από το Παρίσι, και την επαφή του εκεί με σημαντικούς pastry chefs της εποχής.
Ο Στέφανος έφερε μαζί του φρέσκο αέρα ανανέωσης αλλά και πολλές εμπειρίες που βάλθηκε να αξιοποιήσει στο Πειραιά, στο Le Votre Piree. Αν και στη γαλλική γλώσσα το όνομα είναι ανυπόστατο, εντούτοις συνάδει με τη συνολική εικόνα του εργαστηρίου, που δεν είναι καθόλου συμβατική.
Στην αρχή, ο Στέφανος Διαμαντόπουλος έκανε εισαγωγή κόκκων κακάο τους οποίους επεξεργάστηκε για να δημιουργήσει τη δική του, μοναδική σοκολάτα. Επιπλέον, αποφάσισε να πειραματιστεί «ελληνικά», δηλαδή να αφιερώσει μεγάλο μέρος από το χρόνο του στη δοκιμή συνδυασμών ελληνικών προϊόντων με τη δική του σοκολάτα.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη