Φ. Κουρμούσης: “Εξωδικαστικός μηχανισμός και νόμος Κατσέλη -Σταθάκη, δύο εργαλεία για τους επαγγελματίες με χρέη”

Φ. Κουρμούσης: “Εξωδικαστικός μηχανισμός και νόμος Κατσέλη -Σταθάκη, δύο εργαλεία για τους επαγγελματίες με χρέη”

Μια σημαντική ενημερωτική εσπερίδα πραγματοποιήθηκε προχθές στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, η οποία ωστόσο αποδείχθηκε μικρή, μιας και οι ενδιαφερόμενοι να την παρακολουθήσουν ήταν πάρα πολλοί.
Η εσπερίδα είχε τίτλο «Ρύθμιση χρεών προς ΑΑΔΕ, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες» και διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο σε συνεργασία με το ΤΕΕ Πελοποννήσου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, που εστίασε στην παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

Πέραν αυτού, όμως, έγιναν ερωτήσεις για θέματα φορολογικής και νομικής φύσεως που αφορούν «ειδικές περιπτώσεις χρεών» προς ΔΟΥ, ΕΦΚΑ, καθώς και για τα «κόκκινα δάνεια» προς τις τράπεζες.
Λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του ο κ. Κουρμούσης παρατήρησε ότι η εκδήλωση είχε ως στόχο να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες, οι λογιστές, οι δικηγόροι κ.λπ. στο πώς να κάνουν ρύθμιση των χρεών τους προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τις τράπεζες.
Εξήγησε, δε, ότι υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή ο νόμος Κατσέλη- Σταθάκη, όσο και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, που παρέχουν μακροχρόνιες δόσεις και επιτρέπουν τη λεγόμενη διαγραφή χρέους, ώστε «να κουρευτούν» τα πανωτόκια και οι πρόσθετες αυξήσεις προς το Δημόσιο.
Κατά τον ίδιο, το θεσμικό πλαίσιο παρέχει ωφέλεια αμέσως μετά την αίτηση, αφού σταματούν άμεσα οι κατασχέσεις λογαριασμών ή οι πλειστηριασμοί. Για το λόγο αυτό κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν για να κάνουν την αίτηση και να προστατευτούν.

Σε ερώτηση που θέσαμε στον κ. Κουρμούση σχετικά με διαμαρτυρίες από αρκετούς επαγγελματίες για τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού και τις ανακοινώσεις για το νόμο «Κατσέλη», απάντησε ότι στον πρώτο υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται στις διαδικασίες και προστατεύονται. Άρα, λειτουργεί κανονικότητα σε κάθε πόλη, ενώ κάλεσε όλους να τον αξιοποιήσουν. Όσο για όσους ισχυρίζονται ότι έχει πρόβλημα, τους κάλεσε να αξιοποιήσουν κάποιο άλλο εργαλείο, αφού αυτό είναι ένα από τα διαθέσιμα.
Αναφορικά με το νόμο «Κατσέλη- Σταθάκη», είπε ότι πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν θα καταργηθεί ή όχι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Ξυγκώρος, δήλωσε ότι είναι χαρά και τιμή να βρίσκεται στην Καλαμάτα ο κ. Κουρμούσης μαζί με νομικούς και φορετεχνικούς, ώστε να γίνει μια ευρεία συζήτηση για θέματα που αφορούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια», είπε πως το Επιμελητήριο έχει ως πρώτο θέμα στην ατζέντα τον τρόπο νομοθετικής ρύθμισης για τα πυρόπληκτα.
Ανέφερε ακόμη ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις, ενώ σχετικά με το ενδιαφέρον των μελών του Επιμελητηρίου για ρύθμιση οφειλών τους, είπε ότι είναι μεγάλο. Μιλώντας όμως, για τον εξωδικαστικό μηχανισμό- που, όπως είπε, έχει πάρα πολλές διαδικασίες και συχνά δύσκολες-, παρατήρησε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή με τα πυρόπληκτα δάνεια. Μπορούν μεν να ρυθμιστούν, αλλά δυστυχώς ο ίδιος, καθώς και κεντρικά από την Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, παρατηρούν απροθυμία της τράπεζας να προβεί σε ρυθμίσεις.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση