Handiflight Around the World, οι σύγχρονοι ήρωες πέρασαν και από την Καλαμάτα

Handiflight Around the World, οι σύγχρονοι ήρωες πέρασαν και από την Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα βρίσκεται από χθες το πρωί η αποστολή της “Handiflight Around the World”. Πρόκειται για ένα project από την Handiflight, μια ΜΚΟ με έδρα στη Γενεύη, που υλοποιείται από δυο πιλότους με παραπληγία, έχοντας ως στόχο το γύρο του κόσμου σε 10 μήνες με τροποποιημένα μονοκινητήρια αεροπλάνα.
Οι εν λόγω πιλότοι φιλοξενούνται στο Κέντρο Αποκατάστασης «Διάπλαση», με τους ανθρώπους του να δηλώνουν πολύ χαρούμενοι για αυτή την επίσκεψη, ενώ οι ίδιοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την πόλη.

Ειδικότερα, ο διευθυντής του Κέντρου, Νεκτάριος Γιαννόπουλος, εξέφρασε το θαυμασμό του για το εγχείρημα των δύο πιλότων, ενώ τους είπε ότι είναι ευπρόσδεκτοι να γυρίσουν όποτε θέλουν στην πόλη μας.
Με τη σειρά της η επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου, Αλεξάνδρα Καραβασίλη, χαρακτήρισε «ευλογία αυτή την επίσκεψη», τόσο για το προσωπικό του Κέντρου όσο και για τους ασθενείς, διότι έρχονται όλοι μαζί σε επαφή με σύγχρονους ήρωες, ενώ τους ευχήθηκε καλές πτήσεις.

Εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα, αφού καλωσόρισε τους δύο πιλότους, μίλησε για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που δείχνει σε όλους πως πρέπει να τολμούμε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα, όπως έκαναν αυτοί οι δύο άνθρωποι.
Μιλώντας για την Καλαμάτα, είπε ότι είναι φιλική στα ΑμΕΑ, ενώ χαρακτήρισε «διαφήμιση» για την πόλη τη «Διάπλαση».

Ο λόγος στους πιλότους
Σίγουρα σε αυτή την προσπάθεια τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι δύο παραπληγικοί πιλότοι, που με τη βοήθεια του Απόστολου Μαυροθαλασσίτη έφθασαν στην Καλαμάτα.
Ο κ. Μαυροθαλασσίτης είναι μέλος της Αερολέσχης Θήβας και βοηθά το “Handiflight Around the World” στη διέλευσή του από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Ήταν, λοιπόν, αυτός που οδήγησε τους δύο ξένους πιλότους στην Καλαμάτα και θα τους οδηγεί μέχρι να φύγουν από τη χώρα.

Όπως είπε το μέλος της Αερολέσχης Θήβας, έμειναν στην πόλη τους τρεις ημέρες και εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν ένα κέντρο αποκατάστασης. Έτσι έγινε η επιλογή της «Διάπλασης», για να προσθέσει ότι οι δύο ξένοι πιλότοι εντυπωσιάστηκαν στη διαδρομή από τη Θήβα μέχρι την Καλαμάτα.

Παίρνοντας το λόγο ο Γάλλος παραπληγικός πιλότος, Guelaume Feral, ευχαρίστησε το Κέντρο για την υποδοχή και, μάλιστα, δήλωσε ότι θα ήθελε και ο ίδιος να έμενε σε ένα τέτοιο, όταν είχε πάθει το ατύχημά του.
Μιλώντας για την πόλη, είπε ότι του αρέσει που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, όπως και το αεροδρόμιο, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη διαδρομή μέχρι την Καλαμάτα.
Όπως είπε, το όλο εγχείρημα δε θα ήταν δυνατό να γίνει πραγματικότητα αν δεν είχαν χορηγό τους την οργάνωση Lions, ενώ σχετικά με το νόημα του ταξιδιού, είναι ότι θέλουν να συναντήσουν και άλλα άτομα με αναπηρία και να τους δώσουν δύναμη. Κάποιες φορές, σχολίασε, δεν είναι απαραίτητη η γλώσσα, αφού τα μάτια είναι αρκετά.
Ο δεύτερος πιλότος, Mike Lauberg, που είναι από το Κέιπ Τάουν, αναφέρθηκε στο πλάνο του ταξιδιού, αφού, όπως εξήγησε, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα που επισκέπτονται (είχε προηγηθεί η Ιταλία).

Το ταξίδι τους είναι ακόμα στην αρχή, αφού θα επισκεφθούν ακόμα 38 χώρες σε διάστημα 10 μηνών, θα διασχίσουν 80.000 χλμ. και θα έχουν κάνει 400 ώρες πτήσης.
Σκοπός και του ιδίου, παρατήρησε, είναι να συναντηθεί με πολλά παραπληγικά άτομα, χωρίς βέβαια να θέλει όλοι να γίνουν πιλότοι, αλλά να τους δείξουν ότι μπορούν!
Όσο για τη συνέχεια του ταξιδιού, επόμενος σταθμός είναι η Κρήτη. Ακολούθως θα φτάσουν στην Αίγυπτο, έπειτα στη Σαουδική Αραβία κ.ο.κ.
Το μεγαλύτερό του άγχος, πάντως, είναι η διάσχιση του Ειρηνικού Ωκεανού, διότι απαιτεί 18 ώρες πτήσης, όμως δήλωσε αισιόδοξος ότι όλα στο τέλος θα πάνε καλά.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση