Ένας 49χρονος ανεμβολίαστος Μεσσήνιος νεκρός από τον ιό της γρίπης

Ένας 49χρονος ανεμβολίαστος Μεσσήνιος  νεκρός από τον ιό της γρίπης

Μεσσήνιος είναι το πρώτο θύμα φέτος της γρίπης, ο οποίος κατέληξε έπειτα από νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός στην Αθήνα. Ο άτυχος άνδρας ήταν 49 ετών, ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά δεν είχε εμβολιασθεί κατά της γρίπης. Κατέληξε στο νοσοκομείο της Αθήνας, στα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου.
Πάντως, από τα μέχρι τώρα στοιχεία που συγκεντρώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα φέτος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Γι’ αυτό τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης, τον οποίο μπορεί να κάνει όποιος θέλει, αλλά κυρίως άτομα που εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
 
Χαμηλά επίπεδα
Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχει καταγραφεί ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε ΜΕΘ, το οποίο και κατέληξε. Πρόκειται για το Μεσσήνιο 49χρονο, στον οποίο επιβεβαιώθηκε κρούσμα γρίπης τύπου Α. Ο άνδρας δεν είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης, αν και ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.
Η επιτήρηση της γρίπης για την περίοδο 2018 – 2019 σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα ξεκίνησε την πρώτη Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την εβδομάδα 13–19 Μαΐου 2019.
Κατά την εβδομάδα 26 Νοεμβρίου – 02 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή ήταν σε χαμηλά επίπεδα Την ίδια εβδομάδα στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 30 κλινικά δείγματα από νοσοκομεία. Κανένα δείγμα δε βρέθηκε θετικό για ιούς γρίπης.
Από τον Οκτώβριο έως τις 2 Δεκεμβρίου έχουν ελεγχθεί συνολικά 317 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 2 εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα αμφότερα ήταν τύπου Α. Το 1 στέλεχος τύπου Α υποτυποποιήθηκε και ανήκει στον υπότυπο Α(Η3Ν2).
 
Της Βίκυς Βετουλάκη