Ακόμα μεγαλύτερο από το αρχικά εκτιμώμενο το πρόβλημα στην ελαιοπαραγωγή στο δήμο Μεσσήνης

Ακόμα μεγαλύτερο από το αρχικά εκτιμώμενο το πρόβλημα στην ελαιοπαραγωγή στο δήμο Μεσσήνης

«Πρωτοστατεί» το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης στα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών 
Το ζήτημα της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής από το δάκο και το γλοιοσπόριο επανέφερε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης ο πρόεδρος του Σώματος Νίκος Κοτταρίδης. Όπως σημείωσε, το πρόβλημα είναι αρκετά μεγαλύτερο από το αρχικά εκτιμώμενο και ζήτησε το Δ.Σ. να επικαιροποιησει το «υπόμνημα» προς τους αρμόδιους φορείς και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, τόνισε ότι καθημερινά γίνεται «δέκτης» των προβλημάτων από τους ελαιοπαραγωγούς, εκφράζοντας και τον προβληματισμό του, αν οι διαμαρτυρίες που έχει εκφράσει το Δημοτικό Συμβούλιο κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αφού σημείωσε ότι ο ίδιος δε γνωρίζει καλά γεωπονικά ζητήματα, εξέφρασε την απορία του γιατί επιστημονικοί φορείς, όπως πανεπιστήμια, ινστιτούτα και άλλοι, δεν έχουν εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία τους.
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Αθανασόπουλος, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το αίτημα προς την Ε.Ε. για την αποζημίωση των παραγωγών, σε πρώτη φάση, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος, ως γεωπόνος στο επάγγελμα, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την ορθή ενημέρωση των παραγωγών, κυρίως για τα επόμενα χρόνια.
Ο Τάσος Παπαγεωργίου από την ίδια παράταξη ζήτησε να μη γίνεται αποδεκτό το κυβερνητικό αφήγημα της «Κλιματικής Αλλαγής» , υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα φαινόμενο δεκαετιών και δε φταίει αυτό για την κυβερνητική ανικανότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων εγκαίρως.
Παράλληλα, επειδή ο Δήμος Μεσσήνης είναι «κατ’ εξοχήν» ελαιοκομικός, με παραγωγή άνω του 90%, ζήτησε από το δήμαρχο Μεσσήνης να «πρωτοστατήσει» σ’ αυτή τη διαμαρτυρία και το υπόμνημα που θα επικαιροποιήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, αν είναι δυνατόν, να το πάει και σε άλλους Δήμους της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, ώστε να γίνει πιο μαζική η διαμαρτυρία προς τους αρμοδίους.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, κλείνοντας αυτό το θέμα, αποφάσισε ομόφωνα την επικαιροποίηση του υπομνήματος.
 
Του Κώστα Γαζούλη
 


Ύστερα από επανειλημμένες παρεμβάσεις του Δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου προς τους αρμόδιους φορείς (υπουργείο, περιφέρεια), επανερχόμαστε και επικαιροποιούμε τις προαναφερόμενες ενέργειες με ένα νέο υπόμνημα.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
1. Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ με την προσθήκη και των ζημιογόνων αιτιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή,  διότι από την κλιματική αλλαγή οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι  αγρότες – παραγωγοί. (Εφόσον επικαλείστε την κλιματική αλλαγή δεν μπορεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ  να έχει αναφορά στον προηγούμενο αιώνα ).
Οι  επιπτώσεις στην τοπική οικονομία είναι τεράστιες  και, αν συνεχιστούν και τις επόμενες χρονιές τα ίδια φαινόμενα, υπάρχει κίνδυνος  εγκατάλειψης  της καλλιέργειας

2. Άμεσα μέτρα ανακούφισης των παραγωγών με δίκαιες αποζημιώσεις.
3. Δασοπροστασία έγκαιρα και με αποτελεσματικό  τρόπο (οι παραγωγοί πληρώνουν για την συγκεκριμένη διαδικασία ).
Ο Δήμαρχος    Ο Πρόεδρος του Δ. Σ. 

Τσώνης Γεώργιος      Κοτταρίδης Νικόλαος