Γιάννης Μπουντρούκας: «Η Μεσσηνία ναυαρχίδα για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου»

Γιάννης Μπουντρούκας: «Η Μεσσηνία ναυαρχίδα για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου»

Από την Καλαμάτα ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Γιάννης Μπουντρούκας.
Χθες και σήμερα, λοιπόν, επισκέφθηκε αρκετές παραγωγικές μονάδες, το νοσοκομείο της πόλης, ενώ είχε συναντήσεις με φίλους του συνδυασμού του, της «Πελοποννησιακής Συμμαχίας».
Χθες, πριν ξεκινήσει την περιοδεία του, παρέθεσε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να κάνει γνωστές τις θέσεις του, σχολιάζοντας πως το πρόγραμμά του δεν είναι έτοιμο, αφού θα σχεδιαστεί μετά την περιοδεία σε κάθε πόλη και χωριό της Πελοποννήσου.

Στην αίθουσα που δόθηκε η συνέντευξη Τύπου βρέθηκαν και αρκετά μέλη του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο έχει ήδη εκφράσει τη στήριξή του στον Γιάννη Μπουντρούκα.
Αρχικά ο υποψήφιος περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι αυτός και οι συνεργάτες του δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί και έτσι δε βλέπουν την αυτοδιοίκηση και την πολιτική ως επάγγελμα, αλλά ως προσφορά. Προσφορά στον τόπο που- όπως είπε- έχει αποδειχθεί με την εθελοντική και μακριά του πορεία στα επιμελητηριακά δρώμενα της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου.
Όσο για την απόφαση να εμπλακεί στα της Περιφέρειας, υποστήριξε ότι, αν είναι να υπάρξει κάποιου τύπου ανάπτυξη στη χώρα, αυτή θα προκύψει μέσα από την Περιφέρεια. Κατά τον ίδιο, αυτή είναι το εργαλείο που μπορεί να δώσει δουλειές στους ανέργους, αλλά και να δημιουργήσει και να μοχλεύσει καταστάσεις που έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις, που είναι απαραίτητες για τον τόπο.
 
Πανέμορφη η Πελοπόννησος, αλλά…
Μιλώντας για την Πελοπόννησο γενικότερα, είπε ότι είναι ένα πανέμορφο μέρος, παραγωγική περιοχή και με υποδομές, κάτι που αναγνωρίζουν και οι επιμελητηριακοί όλης της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, του αναφέρουν ότι βρίσκεται πολύ πίσω.
Κατά τον κύριο Μπουντρούκα, η Πελοπόννησος «είναι πίσω», επειδή οι πολιτικοί που έχουν την τύχη της περιοχής στα χέρια τους δεν έχουν φροντίσει να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στο βαθμό που θα έπρεπε.
Το θέμα αυτό, όπως είπε, τον απασχόλησε, εξ ου και αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα, μιας και οι πολιτικοί κάνουν πολλές εξαγγελίες και υποσχέσεις, αλλά πολύ λίγα υλοποιούν.
 
Η ανταπόκριση του κόσμου, τα στελέχη του συνδυασμού και η συνεργασία με το ΚΙΝ.ΑΛ.
Για τη μέχρι σήμερα ανταπόκριση του κόσμου, ο επικεφαλής του συνδυασμού είπε ότι έχει αγκαλιαστεί από πάρα πολλά στελέχη της Πελοποννήσου και σε προγραμματική βάση υπάρχει μια σύγκλιση, με στόχο να πετύχει κάποια πράγματα που θα περιγραφούν με το πρόγραμμα.
Σχετικά με το ΚΙΝΑΛ, ανέφερε ότι η προσπάθεια του συνδυασμού είναι ανεξάρτητη, αλλά το Κίνημα Αλλαγής ήρθε στη συνέχεια για να την υποστηρίξει.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η παράταξή του χαιρέτισε τη στήριξη, θεωρώντας ότι βοηθά.
 
Το πρόγραμμα της «Πελοποννησιακής Συμμαχίας»
Όσο για το πρόγραμμα του συνδυασμού, ο κ. Μπουντρούκας έκανε γνωστό ότι είναι υπό διαμόρφωση. Σκόπιμα, δε, δεν είναι έτοιμο, καθώς δε φτιάχτηκε σε κάποιο γραφείο από επαγγελματίες που ασχολούνται με αυτά. Το πρόγραμμα της παράταξης θα φτιαχτεί, αφού ολοκληρωθεί το οδοιπορικό. Στόχος είναι τα μέλη της παράταξης να αφουγκραστούν τα προβλήματα.
Έτσι, όταν τα προβλήματα καταγραφούν, θα υπάρξει επεξεργασία και διαβούλευση, ώστε να αποτελέσουν το πρόγραμμα της παράταξης, πρόγραμμα που θα έχει ιεράρχηση και κοστολόγηση, κάτι που ξέρουν καλά τα μέλη της παράταξης, διότι προέρχονται από τον παραγωγικό χώρο, όπως είπε ο κ. Μπουντρούκας.
Όσο για τα «μεγάλα λόγια», σημείωσε ότι δε θα ειπωθούν από αυτούς. Αυτό που ξέρουν, είναι να κάνουν τη δουλειά τους και πρακτικά να λύνουν τα ζητήματα, με όρεξη και όραμα για λύσεις.
 
Το όραμα των επενδύσεων
Συνεχίζοντας την παρουσίαση του συνδυασμού, είπε ότι όραμά τους είναι να έρχονται επενδύσεις και, μάλιστα, έχει επιλεγεί ειδική διαδικασία, ώστε να φθάσουν στην Πελοπόννησο. Όσο για την υπάρχουσα κατάσταση στις επενδύσεις, πέραν της έλλειψης κεφαλαίων, υπάρχει, όπως σχολίασε, τεράστιο ζήτημα με τη γραφειοκρατία.
Μιλώντας ειδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο θέμα με τη λειτουργία των υπηρεσιών, ακόμα και στην έκδοση ενός πιστοποιητικού. Πράγμα που, όπως είπε, πρέπει να τελειώσει και να δημιουργηθεί ένας φορέας υποδοχής επενδυτών, που θα συνεργάζεται με τους Δήμους και τα Επιμελητήρια, θα παίρνει «από το χέρι» τον υποψήφιο επενδυτή και θα του λύσει τα γραφειοκρατικά ζητήματα.
 
Το δημογραφικό πρόβλημα, τα «καλά μυαλά που φεύγουν» και η απαξίωση τον προϊόντων
Εκτός από τη γραφειοκρατία, ο υποψήφιος περιφερειάρχης χαρακτήρισε ως μεγάλα προβλήματα της Πελοποννήσου το δημογραφικό, που οφείλεται κυρίως στην 10χρονη κρίση, καθώς και το γεγονός ότι «τα καλά μυαλά φεύγουν από τη χώρα», μιας και εδώ δε γίνονται επενδύσεις.
Επίσης τεράστιο πρόβλημα για τον ίδιο είναι η απαξίωση των προϊόντων, κι αυτό, γιατί δεν τους προσδίδουμε ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία.
 
Το φυσικό αέριο πρέπει να φτάσει στη Μεσσηνία
Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο που με βάση το σχεδιασμό σταματά στη Μεγαλόπολη, είπε ότι είναι αδιανόητο να μην υπάρχει πρόβλεψη από την Περιφέρεια να φθάσει και στην Καλαμάτα.
Για τον ίδιο το φυσικό αέριο σημαίνει μείωση του ενεργειακού κόστους τουλάχιστον κατά το ήμισυ, μείωση που θα ωφελήσει τα νοικοκυριά, τις υπηρεσίες, αλλά και τις επενδύσεις που υπάρχουν αλλά και είναι να γίνουν στην περιοχή.
 
Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας
Αναφορικά με το αεροδρόμιο της πόλης, ο κ. Μπουντρούκας σημείωσε ότι ο στόχο της παράταξής του είναι η αναβάθμιση, καθώς και η λειτουργία του χωρίς προβλήματα, όπως π.χ. συνέβη πρόσφατα με ακυρώσεις πτήσεων λόγω νέφους.
Πρέπει να βρεθούν τρόποι-σχολίασε- ώστε όλοι να κάνουν τη δουλειά τους αξιόπιστα, νόμιμα και το αποτέλεσμα να είναι προς όφελος της κοινωνίας.
 
Η κόντρα Νίκα- Τατούλη
Σε ερώτηση για το πολιτικό κλίμα και την κόντρα μεταξύ του Π. Τατούλη και του Π. Νίκα, απάντησε ότι θα υπάρχουν χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και κοκορομαχίες, θεωρώντας τα βλαπτικά για τους πολίτες, αφού δεν τους προσφέρουν κάτι. Ο ίδιος δεν πρόκειται να εμπλακεί, μιας και αυτή, όπως είπε, είναι τακτική που την ξέρουν και την κάνουν όλα τους τα χρόνια.
Η δική του παράταξη, συνέχισε ο κ. Μπουντρούκας, θα πορευτεί με πολιτικό πολιτισμό, κοιτάζοντας την επόμενη μέρα, ενώ για ό,τι έγινε μέχρι σήμερα, υπάρχουν υπηρεσίες και αρμόδιοι, ώστε να το ελέγξουν.
 
Οι ενδεχόμενες συνεργασίες
Σε άλλη ερώτηση για το αν η «Πελοποννησιακή Συμμαχία» είναι ανοιχτή σε συνεργασίες μετά τις εκλογές, ο επικεφαλής απάντησε ότι ο «Κλεισθένης» επιδιώκει συνεργασίες, με το εκλογικό σύστημα για τις Περιφέρειες και τους Δήμους να υποχρεώνει τους πάντες να βρουν τρόπο να συνεργαστούν. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι η παράταξή του θα πάει οπουδήποτε. Προϋπόθεση για συνεργασία θα είναι να καθίσουν σε ένα τραπέζι όλες οι παρατάξεις, ώστε να βρεθούν λύσεις και να κυβερνηθεί η Περιφέρεια, συμφωνώντας με
προγραμματικές συγκλίσεις.
 
Ο ρόλος της Καλαμάτας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Μιλώντας για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, παρατήρησε ότι αυτοδικαίως είναι η πρώτη πόλη της Περιφέρειας: έχει τον περισσότερο πληθυσμό και το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα, άρα για τον ίδιο είναι δεδομένο ότι η περιοχή της Μεσσηνίας θα είναι η ναυαρχίδα για την ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 
Η Περιφέρεια επί εποχής Τατούλη
Όσο για την πορεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέχρι σήμερα, ο κ. Μπουντρούκας θεωρεί ότι η παρούσα Περιφερειακή Αρχή έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Κατά τη γνώμη του, τα μετρήσιμα αποτελέσματά της δεν είναι ικανοποιητικά και η παράταξή του θεωρεί ότι μπορεί να τα κάνει καλύτερα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση