Δημήτρης Κουκούτσης, μια υποψηφιότητα για το Δήμο Καλαμάτας που ανακατεύει την τράπουλα

Δημήτρης Κουκούτσης, μια υποψηφιότητα για το Δήμο Καλαμάτας που ανακατεύει την τράπουλα

«Όλοι έχουμε προσωπικά ιδεολογικά πρόσημα, αλλά αυτά δε χωρούν στις τοπικές κοινωνίες»  
Την υποψηφιότητά του για τη θέση του δημάρχου Καλαμάτας έκανε χθες γνωστή ο ανεξάρτητος βουλευτής Μεσσηνίας, Δημήτρης Κουκούτσης, που θα ηγηθεί της παράταξης «Πόλη Ενωμένη».
Όπως είπε, ως γέννημα-θρέμμα Καλαματιανός και νιώθοντας τον παλμό της πόλης αποφάσισε να ασχοληθεί ξανά με τα κοινά της Καλαμάτας και έτσι θέτει υποψηφιότητα για το Δήμο Καλαμάτας.
Το πέρασμά του από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως είπε, του έδωσε τη δυνατότητα να έχει άποψη για την κεντρική εξουσία και να γεμίσει εμπειρίες. Αυτές, λοιπόν, τις εμπειρίες θεωρεί ότι πρέπει να θέσει στις υπηρεσίες της πόλης, όπως παρατήρησε χαρακτηριστικά.
 
Δεν είμαι παιδί του σωλήνα- Η ακτινογραφία των μελών της «Πόλης Ενωμένης»
Ο υποψήφιος δήμαρχος ανέφερε στη συνέχεια ότι δεν είναι παιδί του σωλήνα και των κομματικών διεργασιών και θέτει υποψηφιότητα ως απόλυτα ανεξάρτητος από αυτές.
Σχετικά με το πολιτικό του πρόσημο, είπε ότι έχει όπως ο κάθε πολίτης και το δικό του είναι δεξιό, όμως οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο προέρχονται από όλους τους χώρους, είναι ανοιχτά μυαλά, νέοι που δεν τους ενδιαφέρει η αυτοπροβολή και, κυρίως, δεν είναι συστημικοί. Ακόμα, πρόκειται για πρόσωπα καταξιωμένα στην τοπική κοινωνία που θέλουν αλλαγές.
Στόχος, δε, της παράταξης είναι η σύγκρουση με το πολιτικό κατεστημένο, η στήριξη της καινοτομίας, η ανάπτυξη, αλλά και η ανάδειξη της ταυτότητας και της αξίας του τόπου.
 
Η κρίση και η στήριξη στους επαγγελματίες
Μιλώντας για την κρίση, ο ανεξάρτητος βουλευτής είπε ότι η οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε όλους τους Δήμους, έτσι και σε αυτόν της Καλαμάτας. Όμως, αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για όλα τα προβλήματα. Πρόσθεσε δε ότι δεν πρέπει να είμαστε μόνο διαχειριστές των ζητημάτων, αλλά θα πρέπει να ακούμε τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις.
Κατά τον ίδιο, η τοπική αγορά «έχει γονατίσει», με τους επαγγελματίες να είναι η κινητήριος δύναμη. Έτσι, πρέπει να δοθεί προσοχή σε αυτούς, αφού είναι η βιτρίνα της πόλης, και να μην έχουν τόσο υψηλά δημοτικά τέλη ή να τους δημιουργούνται προσκόμματα στη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
 
Ο νέος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Τέλος, ο κ. Κουκούτσης είπε ότι η παράταξή του είναι εδώ, με συναίσθηση των δυσκολιών και των μεγάλων ευθυνών, αλλά με ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα.
Τα επόμενα χρόνια, σχολίασε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει έναν καινούργιο ρόλο, αφού θα κληθεί να αντεπεξέλθει μόνη της ως φορέας στις ανάγκες της. Στη δε Καλαμάτα οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν τι ζητούν και ποιο πρέπει να είναι το μέλλον της.
 
Είμαι δεξιός αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα
Ερωτώμενος για το δεξιό του πρόσημο και αν δηλώνει εθνικιστής, είπε ότι η οικογένειά του έχει δεξιό πρόσημο. Σχετικά με τον εθνικιστικό χώρο, παρατήρησε ότι η μεγάλη δεξαμενή του προέρχεται από τα δεξιά. Όσο για το εθνικιστής, το δεξιός ή οποιονδήποτε άλλον χαρακτηρισμό, σε μια τοπική κοινωνία χάνουν το νόημά τους. Απλά ο ίδιος το ανέφερε, διότι δε θέλει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, κάτι που κάνουν όλοι. Ωστόσο, επανέλαβε ότι έχει συνεργάτες ακόμα και από την Αριστερά, με στόχο η πάλη και ο αγώνας για αυτή την πόλη να μην έχουν πρόσημα.
 
Η σχέση του με τον Γιώργο Δημητρούλια και η συμπόρευση
Όπως είναι γνωστό, στο χώρο της Δεξιάς ανήκει και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ελληνική Δράση για το Δήμο Καλαμάτας», Γιώργος Δημητρούλιας. Σε ερώτηση αν θα υπάρξει συνεργασία, ο κ. Κουκούτσης απάντησε ότι η παράταξή του είναι ανοιχτή σε όλους, δεν έχει πρόβλημα με κανέναν και δεν απαξιώνει το έργο κανενός. Έτσι, δήλωσε ανοιχτός σε συζητήσεις με όλο τον κόσμο που θέλει το καλό της πόλης.
Όσο για τον Γιώργο Δημητρούλια, είπε ότι η «Πόλη Ενωμένη» είναι μια ξεχωριστή κίνηση και «όποιος θέλει να συμμετέχει σε αυτήν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού κανείς δεν αποκλείεται λόγω της ιδεολογικής του τοποθέτησης».
 
Συζητήσεις με μέλη της Δημοτικής Αρχής
Σε ερώτηση αν έχει μιλήσει με μέλη της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Κουκούτσης απάντησε καταφατικά, ενώ είπε ότι έχει μιλήσει και με στελέχη που συμμετείχαν σε άλλους συνδυασμούς και θα συμπορευτούν μαζί του.
 
Τα μέλη της Χρυσής Αυγής και το δικαστήριο που είναι σε εξέλιξη
Για το αν τα μέλη της Χρυσής Αυγής θα στηρίξουν την προσπάθειά του, ο κ. Κουκούτσης έθεσε ερώτημα αν υπάρχουν στο Δήμο Καλαμάτας μέλη της και είναι εκλεγμένα.
Όσο για τυχόν επικοινωνία με στελέχη της Χρυσής Αυγής, είπε ότι δεν υπάρχει καμία επικοινωνία, αλλά μιλά με τους πολίτες, όπου κι αν αυτοί ανήκουν.
Όσο για τη δίκη που είναι σε εξέλιξη, υποστήριξε ότι αυτό δε δημιουργεί προβλήματα στην παράταξη.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση