Δύο ντάμες στο τραπέζι για Καλαμάτα


Μέσα σε μία μέρα το προεκλογικό σκηνικό στο Δήμο Καλαμάτας πήρε… φωτιά.
Κι αυτό, γιατί χθες είχαμε δύο ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων και, μάλιστα, από γυναίκες. Η αρχή έγινε από την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, και ολοκληρώθηκε από την αντιδήμαρχο Μαρία Οικονομάκου, η οποία, μάλιστα, ανακοίνωσε και το όνομα του συνδυασμού της: “Καλαμάτα, ΞΕΚΙΝΑΜΕ”.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Νίκος Μπασακίδης, προχώρησε σε μία ακόμα δημόσια παρέμβαση, κρίνοντας με αρνητικό τρόπο τη μέθοδο επιλογής υποψήφιων δημάρχων μέσω δημοσκοπήσεων.
Τέλος, όλα δείχνουν ότι ο Βασίλης Τζαμουράνης περιμένει την άρση των νομικών κωλυμάτων που υπάρχουν σήμερα, για να ανακοινώσει και τη δική του υποψηφιότητα.

Υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας η Ελένη Αλειφέρη 
Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί την υποψηφιότητά της για το Δήμο Καλαμάτας εξέδωσε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη. Ειδικότερα, αναφέρει: «Τιμώντας τη σχέση ειλικρίνειας που έχουμε σφυρηλατήσει όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας απόλυτο σεβασμό στο θεμελιώδη θεσμό της Δημοκρατίας, την Αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρετώ με συνέπεια και αξιοπιστία επί είκοσι χρόνια, απευθύνομαι με αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητας σε εσάς τους δημότες που θέλετε και οραματίζεστε το άριστο για το Δήμο Καλαμάτας.
Οι νέες προκλήσεις με βρίσκουν δυνατή και έτοιμη να υπηρετήσω με τον καλύτερο τρόπο και να ανταποκριθώ στις ανάγκες του Δήμου Καλαμάτας, όπως διαμορφώνονται με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου του “Κλεισθένη”. Στο νέο αυτό τοπίο απαιτούνται πλέον συνέργειες και συνεργασίες που μπορώ να κινητοποιήσω, ώστε να πολλαπλασιασθούν οι δυνάμεις εκείνες που θα συνεχίσουν την ήδη επιτυχημένη πορεία του Δήμου Καλαμάτας, ενώ παράλληλα θα παρακάμπτουν τις πρακτικές του διχασμού, της απραξίας και της μιζέριας.
Ο Δήμος Καλαμάτας προχωρά στο μέλλον με συνετά αλλά και θαρραλέα βήματα, τα οποία οφείλουμε να ενισχύσουμε αξιοποιώντας όλες τις δυνάμεις των συμπολιτών μας.
Έχοντας αναγνώριση και σεβασμό στο αυτοδιοικητικό δυναμικό που υπηρετεί το Δήμο Καλαμάτας, επίγνωση των υψηλών απαιτήσεων της θέσεως του δημάρχου Καλαμάτας, διαθέτοντας την εμπειρία από την 11χρονη θητεία μου σε θέση δημάρχου και των πέντε ετών στη θέση της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, σας καταθέτω την απόφασή μου για συγκρότηση ψηφοδελτίου που θα διεκδικήσει τη Δημοτική Αρχή της Καλαμάτας στις επερχόμενες εκλογές.
Πιστεύω σε ένα διοικητικό και πολιτικό μοντέλο δημοκρατικής λειτουργίας άμεσο και αποτελεσματικό, το οποίο μπορώ να υπηρετήσω, με γνώση, συνέπεια και αξιοπιστία, όπως άλλωστε αποδεικνύει η μέχρι τώρα πορεία μου στην Αυτοδιοίκηση.
Ήδη εξελίσσεται η πρωτοβουλία μου για συγκρότηση ικανής αυτοδιοικητικής ομάδας, που πιστεύει, πρωτίστως στο θεσμό αυτό και στη δυναμική της Καλαμάτας, ενώ κυριαρχείται από διάθεση προσφοράς στους πολίτες. Με αυτά τα χαρακτηριστικά θα οδηγήσει σε νίκη τις “δυνάμεις της δημιουργίας”. Για να είναι εγγυημένο το μέλλον του Δήμου Καλαμάτας και των πολιτών του».

«Καλαμάτα, ΞΕΚΙΝΑΜΕ» με τη Μαρία Οικονομάκου 
Όταν η αντιδήμαρχος Μαρία Οικονομάκου δήλωσε, μέσω “Θάρρους”, τις προθέσεις της να ηγηθεί συνδυασμού για το Δήμο Καλαμάτας, συνέβησαν δύο πράγματα: Το πρώτο ήταν ότι η ανάρτηση της είδησης στην ιστοσελίδα της εφημερίδας “χτύπησε” κόκκινο. Το δεύτερο ότι υπήρξαν και ορισμένοι που δεν πίστεψαν τα λεγόμενά της και περίμεναν την ώρα που θα κάνει πίσω. Με τη χθεσινή ανακοίνωσή της, όμως, διαψεύστηκαν. Όσο κι αν υπάρχουν κάποιοι μέσα από τη δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας που θεωρούν ότι βιάστηκε.
Πάντως, η ίδια είχε τονίσει, θέλοντας να είναι απόλυτα έντιμη, ότι “βγήκε μπροστά” ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις γρήγορα και καθαρά και δηλώνοντας αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους.
Αν μη τι άλλο, δίπλα στον Παναγιώτη Νίκα επί 12 συνεχόμενα χρόνια και πρώτη εκλεγμένη σε «σταυρούς» στις τελευταίες εκλογές, και πάντα στην «πρώτη γραμμή» από το 2006, θεωρεί ότι δεν της αρμόζει ο ρόλος του “κομπάρσου” στην παράταξη Νίκα και ότι ήρθε η κατάλληλη ώρα για το “μεγαλύτερο βήμα”.
Η δήλωση της Μαρίας Οικονομάκου και του νέου συνδυασμού που ηγείται, “Καλαμάτα, ΞΕΚΙΝΑΜΕ”, έχει ως εξής: “Αμετακίνητα συνεπής στη δέσμευσή μου για κάθοδο στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ως υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας, ανακοινώνω σήμερα προς όλους τους συνδημότες μου το όνομα του συνδυασμού μας: ‘Καλαμάτα, ΞΕΚΙΝΑΜΕ’.
Σε αυτή την προσπάθεια απευθύνομαι και αγκαλιάζω όλους τους Καλαματιανούς, πέρα και έξω από κομματικές ταμπέλες και πρόσημα, μακριά από διαχωρισμούς και πολιτικές αντιπαλότητες.
Η Καλαμάτα έχει ανάγκη όλους τους δημότες της και αυτή την ανάγκη υπηρετώ, χρόνια τώρα, με συνέπεια, πείσμα και δύναμη. Είμαι αυτή όπως με ξέρετε. Σε λίγο θα μπορώ να σας ανακοινώσω και τις ομάδες εργασίας μας, το έμβλημα και το λογότυπο του συνδυασμού μας και, βέβαια, τις γενικές γραμμές του σχεδίου μας για την πόλη και τους ανθρώπους της.
Στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας που θέλω να έχω προσωπικά με καθέναν, σας γνωρίζω ότι από τον επόμενο μήνα θα λειτουργεί ο προσωρινός χώρος συγκέντρωσης του συνδυασμού μας στην οδό Μακεδονίας 9, 2ος όροφος, όπου θα βρίσκομαι κάθε Τετάρτη απόγευμα.
Εκεί, θα έχουμε τη δυνατότητα μιας πρώτης επαφής και γνωριμίας, ανταλλάσσοντας απόψεις και γνώμες για τα δημοτικά πράγματα που μας ενδιαφέρουν, ιεραρχώντας προτεραιότητες για τη νέα Δημοτική μας Αρχή και συνδιαμορφώνοντας, με τον τρόπο αυτό ιδιαίτερες πτυχές του εκλογικού μας προγράμματος.
Όλες και όλοι μας θέλουμε και οραματιζόμαστε ένα Δήμο σύγχρονο, ανθρώπινο, φιλικό, με απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Ένα Δήμο με ποιότητα ζωής για τους κατοίκους του. Ένα Δήμο της αλληλεγγύης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. Ένα Δήμο ελκυστικό στους επισκέπτες του”.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗ 
Οι δημοσκοπήσεις δε βγάζουν δημάρχους 
Με ανάρτησή του στο Facebook ο Νίκος Μπασακίδης, πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά στην… κούρσα για το “γαλάζιο” υποψήφιο δήμαρχο. Με τις απόψεις που καταθέτει παρεμβαίνει αποφασιστικά, στέλνοντας μηνύματα με αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας όσο και στη δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας.
Ο κ. Μπασακίδης σχολιάζει τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, μιλάει για αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες και προτείνει δημοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να προκύψει ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας της Νέας Δημοκρατίας.
“Μια δημοσκόπηση», σημειώνει ο κ. Μπασακίδης, “που διενεργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, για το υπό διαμόρφωση νέο αυτοδιοικητικό περιβάλλον στο Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έρχεται να διαμορφώσει γνώμη στους πολίτες και όχι να καταγράψει την άποψή τους, αφού στηρίχθηκε σε υποθετικά ερωτήματα.
Όταν δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη και από τους ίδιους ενδιαφερόμενους επίσημα οι υποψηφιότητες, το όφελος έχει προφανώς ο άγνωστος μέχρι στιγμής εντολέας, ο οποίος θα διαχειριστεί τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης κατά το δοκούν.
Οι δημοσκοπήσεις και οι αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες απλώς υποδεικνύουν. Όμως, ο Ηγέτης Αναδεικνύεται και δεν Υποδεικνύεται.
Στις μεγάλες παρατάξεις λύση είναι το άνοιγμα δημοκρατικών διαδικασιών, γιατί τα αποτελέσματά τους τα αποδέχονται όλοι. Χωρίς αυτές ο υποψήφιος θα είναι αδύναμος».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη