Δ. Φαββατάς: «Άμεσα να καταθέσουν αιτήσεις για τα δώρα και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Μεσσηνίας»

Δ. Φαββατάς: «Άμεσα να καταθέσουν αιτήσεις για  τα δώρα και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Μεσσηνίας»

Έχουν περιθώριο μέχρι τέλος του χρόνου
 
 
Να σπεύσουν μέσα στις επόμενες ημέρες και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Μεσσηνίας να καταθέσουν αιτήσεις στη Διεύθυνση Μισθοδοσίας τους, προκειμένου να διεκδικήσουν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, για το χρονικό διάστημα 2013-2018, καλεί μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στη Μεσσηνία, Δημήτρης Φαββατάς.
Την πόρτα για τη διεκδίκηση άνοιξε η απόφαση που εκδόθηκε από το ΣΤ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του «μνημονιακού» νόμου 4093/2012 με τις οποίες καταργήθηκαν από την 1η/1/2013 τα επιδόματα εορτών και αδείας.
Μάλιστα, ο κ. Φαββατάς υπογράμμισε ότι αυτό μπορούν να το κάνουν μόνοι τους, χωρίς να απευθυνθούν σε δικηγόρο.
 
Λίγες ημέρες
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν μόλις μια εβδομάδα προθεσμία για να καταθέσουν την αίτηση, ώστε να διεκδικήσουν αναδρομικά τα δώρα. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ είναι 450.000 οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που ως το 2010 είχαν μεικτές αποδοχές ως 3.000 ευρώ και δικαιούνταν δώρα τα οποία στη συνέχεια κόπηκαν λόγω μνημονίων. Για να μπορέσουν αυτοί οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν αναδρομικά θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση ως τις 31 Δεκεμβρίου στην υπηρεσία τους.
Εκτιμάται, δε, ότι η απόφαση αφορά στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως μάλιστα του ύψους του μηνιαίου μισθού τους.
Ο κ. Φαββατάς σημείωσε ότι το 2015 υπήρχε κι άλλη απόφαση του ΣτΕ ότι είναι παράνομο που τα δώρα κόπηκαν από τους δημοσίους υπαλλήλους.
 
«Να σπεύσουν»
Οι διεκδικήσεις συνολικά κινούνται στο επίπεδο των 1.000 ευρώ το χρόνο, καθώς το 2010 τα δώρα στο Δημόσιο μειώθηκαν για όλους στα 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, στα 250 ευρώ το Πάσχα και στα 250 ευρώ το επίδομα αδείας.
«Πρέπει οι εργαζόμενοι μέχρι τέλος του χρόνου να καταθέσουν μια αίτηση στη Διεύθυνση Μισθοδοσίας με την οποία θα ζητούν με αναδρομική ισχύ τα δώρα και να τους καταβάλλονται από εδώ και στο εξής. Να κρατήσουν δε τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους. Μέσα στο 2019 θα υπάρχει και απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία δεν μπορεί να είναι διαφορετική από την απόφαση του Στ΄ Τμήματος του Συμβουλίου, που ομόφωνα έκρινε ότι είναι παράνομη η μη καταβολή τους.  Υπάρχουν και πρωτόδικες αποφάσεις που έχουν δικαιώσει υπαλλήλους ΙΔΑΧ και μόνιμους, ενώ υπάρχουν και αρκετοί Δήμοι που έχουν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία να δώσουν τα δώρα. Έχω ενημερώσει σχετικά όλους τους πρωτοβάθμιους συλλόγους και έχουμε ενημερώσει και στους χώρους εργασίας», κατέληξε ο κ. Φαββατάς.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη