Κίνημα Αλλαγής: Το… Βατερλό με τους συνέδρους


Από τα παρατράγουδα στο φιάσκο… Οι εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων στο Κίνημα Αλλαγής, που επρόκειτο να διεξαχθούν αύριο, μετά τις προχθεσινές εξελίξεις δε θα γίνουν ποτέ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που πλήττει την αξιοπιστία του εγχειρήματος του νέου φορέα από το ξεκίνημά του.
Στο ρεπορτάζ του “Θάρρους” την Πέμπτη 8 Μαρτίου για το ίδιο θέμα σημειώναμε χαρακτηριστικά, τουλάχιστον για το κλίμα που επικρατεί στη Μεσσηνία: «Η διάθεση συμμετοχής είναι σήμερα αντιστρόφως ανάλογη με εκείνη που επικρατούσε για την εκλογή προέδρου.
Χαρακτηριστικά, όπως μας ειπώθηκε, “η λάμψη έφυγε και έμεινε ο σκεπτικισμός. Μάλιστα, την όλη ατμόσφαιρα ενισχύει και ο έντονος προβληματισμός και σκεπτικισμός αν το επικείμενο συνέδριο θα είναι μια διαδικασία στην οποία θα κυριαρχήσουν οι μηχανισμοί ή θα υπάρξει μια αληθινή αναγέννηση του χώρου της Κεντροαριστεράς». Αυτό φαίνεται να είναι και το… κλειδί της αρνητικής πολιτικής εξέλιξης.
Συνοψίζοντας τη συζήτηση που είχαμε και χθες με στελέχη του νέου φορέα, τρεις φαίνεται να είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οι αυριανές κάλπες ακυρώθηκαν οριστικά. Καταρχάς, η μειωμένη στην πραγματικότητα -και παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς- απήχηση στη βάση, γεγονός που, εφόσον επιβεβαιωνόταν στην πράξη, μοιραία θα οδηγούσε σε συγκρίσεις με την ευρεία συμμετοχή των 212.000 πολιτών τον περασμένο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, οι συμμετέχοντες για την εκλογή συνέδρων δύσκολα θα ξεπερνούσαν τις 30.000.
Δεύτερον, τα οργανωτικά προβλήματα ήταν τεράστια και μάλλον ανυπέρβλητα, με υπαρκτό το ενδεχόμενο, αν άνοιγαν οι κάλπες, η διαδικασία να κατέληγε σε ναυάγιο…
Ενδεικτικές είναι οι ανησυχητικές προειδοποιήσεις του Νότη Παρασκευόπουλου, συντονιστή του Δικτύου Εμπιστοσύνης, ο οποίος, ενημερώνοντας τους εμπλεκόμενους, σημείωνε ότι λείπουν τα σημαντικότερα για να γίνουν οι εκλογές, δεν υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι ανά εκλογικό κέντρο, ενώ προέβλεπε ότι θα είναι γεμάτοι λάθη και παραλείψεις, που θα οδηγήσουν κατά την ψηφοφορία σε άσχημες καταστάσεις, αμαυρώνοντας τη θετική εικόνα του Κινήματος Αλλαγής…
Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν ο εντοπισμός 550 εκπρόθεσμων-παράτυπων υποψηφιοτήτων που ξεσήκωσαν εσωτερική θύελλα, επιφέροντας αναστάτωση μέχρι και στο στενό επιτελείο της Φώφης Γεννηματά.
Κατόπιν όλων των παραπάνω, το Πολιτικό Συμβούλιο της Δευτέρας συγκαλείται σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, προκειμένου να αποφασίσει -μεταξύ άλλων- τι θα συμβεί με τα νέα όργανα, την Κεντρική Επιτροπή και την Εκτελεστική Πολιτική Γραμματεία, αν θα είναι και αυτά διορισμένα ή εκλεγμένα κατά το ήμισυ, όπως εξάλλου προτείνεται στην εισήγηση για το καταστατικό.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη