«Κληρώνει» μεταξύ Ν. Πατσαρίνου και Στ. Σταματόπουλου στο ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Καλαμάτας

«Κληρώνει» μεταξύ Ν. Πατσαρίνου και Στ. Σταματόπουλου στο ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Καλαμάτας

Συνεδρίαση χθες της δημοτικής ομάδας των 6 του «Ανοιχτού Δήμου»
 
 
Όσοι και όσες θυμούνται, από το καλοκαίρι του 1989 μέχρι την άνοιξη του 1990 το ΠΑΣΟΚ έχασε στη σειρά τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και η εξουσία περιήλθε οριστικά στον Κ. Μητσοτάκη.
Στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής στην Ανάβυσσο που ακολούθησε και σε αμέτρητες εσωκομματικές συσκέψεις, μεγαλοστελέχη της εποχής ανέλυαν τους λόγους της ήττας και έστελναν στο Καστρί τις φλύαρες εκτιμήσεις τους.
Ανέφεραν πολλά, αλλά η εξήγηση που έμεινε στην Ιστορία είναι αυτή που έδωσε στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια ενός γεύματος, η Μελίνα Μερκούρη: «Ανδρέα, δεν αρέσουμε πλέον!».
Δεν ήταν η επιδερμική προσέγγιση μιας ηθοποιού, αλλά η διεισδυτική ματιά μιας έμπειρης πολιτικού και «μέτρησε» όσο όλες μαζί οι πολυσέλιδες θεωρίες των κομματικών στελεχών της εποχής.
Με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, για την ανεύρεση υποψηφίου που θα ηγηθεί στις εκλογές του 2019 για το Δήμο της Καλαμάτας, υπάρχει μια ανάλογη κατάσταση. Επιδερμικές προσεγγίσεις, ανερμάτιστες πολιτικές, προσωπικές συμπεριφορές και στο τέλος, ένα κόμμα που κυβερνά την Ελλάδα επί 3,5 συναπτά έτη να μην μπορεί να πείσει ότι είναι σε θέση να σχηματίσει ένα συνδυασμό νίκης σε τοπικό επίπεδο. Κι αυτό, γιατί έχασε, για μια σειρά από λόγους, τη δυναμική των προηγούμενων ετών. Κάπως έτσι θα περιγράφαμε τη διαδικασία.
Χθες, η δημοτική ομάδα των έξι (6), μαζί με την «επιτήρηση» του κόμματος, είχε συγκέντρωση προκειμένου να καταλήξει στο πρόσωπο που θα στηρίξει ως επικεφαλής στις δημοτικές εκλογές.
Έπειτα από διάφορες περιπλανήσεις φτάσαμε σε δύο ονόματα. Αυτό του Στάθη Σταματόπουλου και εκείνο του Νίκου Πατσαρίνου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλα δείχνουν ότι το «χρίσμα» θα δοθεί στον επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα».
Από τους δύο, αυτός που έχει δηλώσει καθαρά ότι επιθυμεί να αναλάβει το… ρίσκο είναι ο δεύτερος. Ο δημοτικός σύμβουλος και δικηγόρος, Στάθης Σταματόπουλος, για προσωπικούς του λόγους φαίνεται να μην έχει τη διάθεση να… τρέξει έναν προεκλογικό αγώνα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς κρατάμε την… εξήγηση της Μελίνας για όσα θα συμβούν από τούδε και στο εξής. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να λέει ότι πιστεύει στην Αυτοδιοίκηση και στο διακριτό της ρόλο από τα κομματικά γραφεία, οι πράξεις δείχνουν το αντίθετο.
Θα μου πείτε: Καλά, αυτό δε συμβαίνει και με τους άλλους υποψηφίους; Σε γενικές γραμμές, με εξαιρέσεις βέβαια, η απάντηση είναι «ναι». Το θέμα είναι να μην… ξεχειλώνεις την άποψη του Γιάννη Τσαρούχη ότι “στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι”. Γιατί οι πράξεις δείχνουν άλλα…
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη