«Κλιμάκωση» των θερμών επεισοδίων μεταξύ Νίκα και Περιφερειακής αρχής!

«Κλιμάκωση» των θερμών επεισοδίων μεταξύ Νίκα και Περιφερειακής αρχής!

Απαντητικές… ριπές εναντίον των ισχυρισμών Παν. Νίκα από Περιφέρεια Πελοποννήσου και  Ντίνα Νικολάκου
 
 
Το… γαϊτανάκι των δηλώσεων και των “φραστικών επεισοδίων”, μεταξύ του δημάρχου και υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και της νυν Περιφερειακής Αρχής, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι τις… κάλπες. Αν και θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια φυσιολογική κατάσταση, εντούτοις οι ανακοινώσεις “περιέχουν” όλου του είδους τα χτυπήματα.
Προχθές από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ο κ. Νίκας σχολίασε ορισμένα από τα κακώς κείμενα στην Περιφέρεια, χθες ήταν η σειρά της Περιφερειακής Αρχής, με ένα δελτίο Τύπου και με μία δήλωση της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, ενώ είχε προηγηθεί και η δήλωση- επίθεση από την αντιπεριφερειάρχη Αντωνία Μπούζα.
Το ένα σκέλος της απάντησης από τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή αφορά στις κατηγορίες του κ. Νίκα για τη χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και το άλλο τις δηλώσεις του περί χειραγώγησης των πολιτών της Πελοποννήσου, με τη… βοήθεια  φιλικών Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία, βέβαια, έχουν λαμβάνειν από το ταμείο της Περιφέρειας.
 
Το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας
Στα σημαντικότερα αποσπάσματα από το απαντητικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς τον κ. Νίκα, με τίτλο “Επικίνδυνος λαϊκισμός το κατασκευασμένο και ψευδές αφήγημα του κ. Νίκα για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Περιφέρειας”, αναφέρονται τα εξής: “Τουλάχιστον απογοητευτική είναι η δημόσια τοποθέτηση του δημάρχου Καλαμάτας και υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, κατά τη διάρκεια της 4ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοπόννησος 2014 – 2020 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, από την οποία ενώ όφειλε να συμμετέχει απουσίασε συνειδητά.
Από τα όσα ανέφερε ανακύπτουν κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία συναρτώνται άμεσα τόσο με την ευθύνη του ως δημάρχου επί 12 έτη όσο και με την υποψηφιότητά του ως περιφερειάρχη.
Είτε δε γνωρίζει, είτε δε θέλει να ενημερωθεί, είτε διαστρεβλώνει σκόπιμα την αλήθεια για να εξυπηρετήσει τις μικροπολιτικές του σκοπιμότητες. Ως δήμαρχος ήταν δικαιούχος δεκάδων έργων με προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είναι ορατά από τους πολίτες καθημερινά, ενώ ως υποψήφιος περιφερειάρχης φιλοδοξεί να διαχειριστεί τα περιφερειακά ευρωπαϊκά προγράμματα.
[…] Η Περιφερειακή Αρχή προετοίμασε με απόλυτη επιτυχία και το νέο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα 2014 – 2020, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συνέχιση της χρηματοδότησης στρατηγικών αναπτυξιακών έργων της Πελοποννήσου.
Αυτά τα αποτελέσματα έγιναν εφικτά με το πολιτικό μας σχεδιασμό, την εμπειρία μας, τη σκληρή δουλειά μας, την αγαστή συνεργασία μας με όλους τους θεσμικούς φορείς και πάνω απ’ όλα την εμπιστοσύνη των πολιτών, από τους οποίους δεν κρύψαμε ποτέ όλη την αλήθεια.
Του υπενθυμίζουμε ότι ως δήμαρχος Καλαμάτας ήταν ο κύριος εκφραστής της άποψης ότι το ΕΣΠΑ θα πρέπει να φύγει από την αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να δοθεί στους Δήμους. Ως υποψήφιος περιφερειάρχης τώρα έχει την ίδια άποψη ή έχει αλλάξει;
Συγκεκριμένα, ενημερώνουμε τον κ. Νίκα ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014 – 2020 δε λήγει το 2020 όπως ο ίδιος ψευδώς ανέφερε, αλλά το 2023, καθώς ισχύει ο κανόνας ν+3 για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Με απλούς υπολογισμούς μπορεί να διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα δε βρίσκεται ούτε στο μέσον της χρονικής του διάρκειας και ότι η εξέλιξη των δαπανών του είναι σε απόλυτα φυσιολογικό επίπεδο, τοποθετώντας το στο μέσο όρο των περιφερειακών προγραμμάτων. 
Η επιλεκτική, ωστόσο, χρήση στοιχείων του προγράμματος τον εκθέτει δημόσια, καθώς αποκαλύπτει είτε την ανεπάρκειά του είτε το δόλο του. Ο κ. Νίκας επέλεξε μόνο ένα διάγραμμα από τα πολλά που υπήρχαν στο Φάκελο της Επιτροπής Παρακολούθησης προκειμένου να “τεκμηριώσει” το αφήγημά του. Αγνόησε δε εκείνα που δείχνουν την ιδιαίτερη πρόοδο εφαρμογής του Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατά το έτος 2018, όπως αναγνωρίστηκε και από τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης που συμμετείχαν στην 4η συνεδρίασή της στην Καλαμάτα.
Είναι, επίσης, βέβαιο ότι με τη διαχειριστική μας στρατηγική και την εμπειρία μας θα ολοκληρώσουμε και το παρόν συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με απόλυτη επιτυχία, ακόμα μεγαλύτερη από το προηγούμενο, καθώς βρίσκεται στο σύνολό του στη δική μας ευθύνη.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Δήμο Καλαμάτας, ως δικαιούχο των συγχρηματοδοτούμενων περιφερειακών προγραμμάτων, ο κ. Νίκας θα πρέπει να παραδεχθεί δημόσια ότι έχει προνομιακά ωφεληθεί. Θα πρέπει, επίσης, να παραδεχθεί ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, βοήθησε σε κρίσιμο βαθμό την ικανότητα του Δήμου ως δικαιούχου να αξιοποιήσει αυτά τα προγράμματα. Το στοιχείο αυτό, το οποίο δε δύναται να αποτυπωθεί σε κανέναν δείκτη, ο ίδιος το γνωρίζει και ‘αδυνατεί’ πολιτικά δημόσια να το αποκαλύψει.   
Απ’ την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, οι διαδικασίες χρηματοδότησης των έργων είναι ανταγωνιστικές, με ανοικτές προσκλήσεις προς κάθε δυνητικό δικαιούχο.
Εξαίρεση αποτελούν οι στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), οι οποίες προσδιορίσθηκαν με πρωτοβουλία και ευθύνη της Περιφέρειας. Φυσικά η Καλαμάτα, ως η μεγάλη πόλη της Πελοποννήσου, ήταν αναμφισβήτητα αυτή που δικαιούτο τέτοια στρατηγική και γι’ αυτό το λόγο της εγκρίθηκε στρατηγική ΒΑΑ, προϋπολογισμού 9,165 εκατομμυρίων ευρώ. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι διαδικασίες προσκλήσεων προς δυνητικούς δικαιούχους δεν είναι ανταγωνιστικές και οι σχετικές προσκλήσεις απευθύνονται, κατά κύριο λόγο στο Δήμο Καλαμάτας, όπου κατά νόμο είναι κύριος των έργων.
Ο ίδιος, βέβαια, κατά τη διαδικασία διαβούλευσης των ΒΑΑ ‘απαιτούσε’ τον αποκλεισμό των Δήμων Άργους – Μυκηνών και Ναυπλίου από τη ΒΑΑ που είχε σχεδιάσει η Περιφερειακή Αρχή. Σήμερα συνεχίζει να υποστηρίζει την ίδια άποψη ή και πάλι έχει αλλάξει;
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ανοικτές προσκλήσεις της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, θα πρέπει να γνωρίζει ο κ. Νίκας ότι έχουν ενταχθεί τέσσερα (4) έργα του Δήμου Καλαμάτας προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ απορρίφθηκαν δύο (2) προτάσεις του, οι οποίες αφορούσαν άσχετα έργα από εκείνα που προδιαγράφονταν στις αντίστοιχες προσκλήσεις.
[…] Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας μέχρι σήμερα χρηματοδοτούνται από το συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου επτά (7) έργα, προϋπολογισμού 27,44 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία ‘έχουν πέσει στην αγορά’, κατά τα λεγόμενά του, δηλαδή έχουν δαπανηθεί, 11,52 εκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 23% των συνολικών δαπανών του ΕΠ “Πελοπόννησος”.
Του επισημαίνουμε ότι δεν είναι υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας και ότι δεν μπορεί να αντιλαμβάνεται την Πελοπόννησο ως μικρογραφία του μικρόκοσμού του. Είναι υποψήφιος περιφερειάρχης και θα πρέπει να συμπεριφερθεί ανάλογα. Οφείλει να καταθέσει στους Πελοποννήσιους με καθαρούς όρους το σχεδιασμό του και να πάψει να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από κατασκευασμένα και ψευδή αφηγήματα”.
 
Η ανακοίνωση της κας Νικολάκου
Μετά το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας τη σκυτάλη πήρε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, η οποία με τίτλο «Ο πολιτικός πανικός και η αποτυχία να επικοινωνήσει με την κοινωνία θα είναι το Βατερλό του Νίκα», υποστηρίζει μεταξύ άλλων:  “Η ‘πεντασέλιδη κατάσταση των Mέσων Ενημέρωσης’ που ανέφερε ο κ. Νίκας είναι ένα καθόλα εγκεκριμένο Πλάνο Δράσεων Δημοσιότητας, το οποίο πέραν από τις εγκρίσεις που έχει λάβει, αποτελεί μία από τις ρητές υποχρεώσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Στο πλάνο αυτό περιλαμβάνονται όλα τα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. 
Τα ‘Ευρωπαϊκά χρήματα’ που αναφέρει ο κ. Νίκας έχουν ήδη επενδυθεί σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και διατίθενται και για δράσεις δημοσιότητας, στις οποίες λαμβάνουν μέρος και τα ίδια τα Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως, λοιπόν, έγινε και την περασμένη χρονιά στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, όπου έλαβαν χώρα εκδηλώσεις προς τιμήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της συνεισφοράς της στα έργα της Περιφέρειας, έτσι και φέτος στην πόλη της Καλαμάτας έλαβε χώρα ένα διήμερο με εκδηλώσεις και η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, η οποία αποτελεί το ανώτερο όργανο του Επιχειρησιακού Προγράμματος και την οποία ο κ. Νίκας αποφάσισε να αγνοήσει.
Προσπάθησε να αποκρύψει έτσι την παντελή έλλειψη προτάσεών του σχετικά με το ΕΣΠΑ, αλλά κυρίως την άγνοια που έχει σχετικά με τους ευρωπαϊκούς πόρους και τις δυνατότητες που δίνουν στην Περιφέρειά μας.
Είναι πολιτικά ανήθικη η επιχειρηματολογία του περί ‘χρημάτων για προπαγάνδα και κέτερινγκ που ταΐζουν τον κόσμο’. Προφανώς ο κ. Νίκας με τις τιμές του εισιτηρίου που επιβάλλει στο Μέγαρο Χορού ίσως εξασφαλίζει διαφορετικούς τρόπους υποδοχής των πολιτών στην Καλαμάτα.
Οι εκδηλώσεις, όμως, που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Χορού εγκωμιάστηκαν τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από τους εκπροσώπους των φορέων (Υπουργείων, Επιμελητηρίων κ.α.) που έλαβαν μέρος. Παράλληλα, η συμμετοχή των τοπικών Συλλόγων έδωσε ένα ξεχωριστό χρώμα στους παριστάμενους, διότι όλοι συμφώνησαν στο γεγονός ότι όταν δεν υπάρχει κομματική απόχρωση στα γεγονότα, τότε μπορούν να λάμψουν οι ικανότητες και τα πλεονεκτήματα των ίδιων των πρωταγωνιστών, που δεν είναι άλλοι από τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
[…] Η στάση του κ. Νίκα απέναντι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και, κυρίως, τα περιφερειακά αποτελεί ντροπή για τον ίδιο. Είναι προφανές ότι ‘δυσφορεί’ από την κριτική που του ασκούν ως οφείλουν, ως κρίσιμος παράγοντας ενίσχυσης της δημοκρατίας, και ενοχοποιεί συλλήβδην δημοσιογράφους και Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου ακόμα μια φορά να κατασκευάσει ένα προσφιλές αφήγημα λαϊκισμού. Ο πανικός του και η αποτυχία του να επικοινωνήσει πραγματικά με τους πολίτες με καθαρό λόγο και θέσεις θα αποτελέσουν και το Βατερλό του”.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη