Κύμα κατάθεσης αιτήσεων στα υπερχρεωμένα αναμένεται τις επόμενες ημέρες

Κύμα κατάθεσης αιτήσεων στα υπερχρεωμένα αναμένεται τις επόμενες ημέρες

Αν και έχουν μείνει λιγότερες από 18 ημέρες, κανείς ακόμα δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά στους ενδιαφερόμενους πολίτες τι θα γίνει με το Νόμο «Κατσέλη» και ειδικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Τα δικηγορικά γραφεία της Καλαμάτας που ασχολούνται με υποθέσεις υπερχρεωμένων εργάζονται πυρετωδώς αυτό το διάστημα, καθώς, αν θέλουν να συμπεριλάβουν στις αιτήσεις που θα καταθέσουν την προστασία της πρώτης κατοικίας, αυτό πρέπει να το κάνουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Την ημέρα εκείνη σταματά η προστασία της πρώτης κατοικίας από το νόμο «Κατσέλη». Ο νόμος θα συνεχίσει να έχει εφαρμογή και από το νέο έτος, όμως σε αυτόν δε θα προβλέπεται προστασία της κύριας κατοικίας της οικογένειας.
 
Παράταση
Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας με κοινό τους αίτημα έχουν ζητήσει από τον Οκτώβριο στην Ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο την παράταση εφαρμογής του Ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), για ένα έτος ακόμη, αναγνωρίζοντας την αυξημένη κοινωνική ανάγκη στήριξης των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας που έχουν βρεθεί σε καθεστώς υπερχρέωσης.
Ακόμα, όμως, δεν έχει υπάρξει επίσημη κυβερνητική απάντηση για το τι θα γίνει. Ωστόσο, σενάρια κυκλοφορούν πολλά στους νομικούς κύκλους, με άλλα να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να δώσει μια μικρή παράταση στο νόμο «Κατσέλη», όπως ακριβώς εφαρμόζεται τώρα, και άλλα να αναφέρουν ότι ετοιμάζεται νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας με άλλα κριτήρια, πιο αυστηρά.
Το μόνο που έχει κλειδώσει αυτή τη στιγμή είναι η παράταση για ένα χρόνο του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών. Εκτιμάται δε ότι η τύχη των διατάξεων του νόμου «Κατσέλη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αναμένεται να κριθεί στο επόμενο δεκαπενθήμερο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση για κάποιους μήνες του 2019 μέχρι να αποφασιστεί το νέο πλαίσιο προστασίας.
 
Σωρεία αιτήσεων
Στα δικηγορικά γραφεία της Καλαμάτας ετοιμάζονται αρκετοί φάκελοι για κατάθεση στα υπερχρεωμένα και αν δε δοθεί παράταση, όποιος πρόλαβε, πρόλαβε, καθώς η διαδικασία προετοιμασίας δεν είναι εύκολη για να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του μήνα.
Όπως σημείωσε και ο δικηγόρος που ασχολείται με υποθέσεις υπερχρεωμένων Γιώργος Σκούλικας, είναι αίτημα και των δικηγόρων να παραταθεί για μερικούς μήνες η προστασία της πρώτης κατοικίας, μέσα από το νόμο «Κατσέλη», για τη στήριξη των οικονομικά αδύνατων πολιτών. Μάλιστα, όπως επιβεβαίωσε, κανείς δε γνωρίζει ακόμα τι θα γίνει από τη νέα χρονιά για την πρώτη κατοικία.
Πάντως, οι τράπεζες έχουν προτείνει στην κυβέρνηση το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να πέσει κάτω από τα 100.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να προχωρούν από τη νέα χρονιά σε πλειστηριασμούς ακινήτων αξίας άνω των 80.000 ευρώ.
Εκτιμάται, ωστόσο, ότι το όλο θέμα θα απασχολήσει έντονα το Eurogroup του Ιανουαρίου.

Της Βίκυς Βετουλάκη