Κύπελλο Μεσσηνίας: Καλαμάτα και Απόλλωνας στο μεγάλο τελικό

Κύπελλο Μεσσηνίας: Καλαμάτα και Απόλλωνας στο μεγάλο τελικό

Πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου, έχασε τον Αλιατίδη 
Για τρίτη συνεχή χρονιά η ομάδα της Καλαμάτας θα συμμετάσχει στον τελικό του Κυπέλλου Μεσσηνίας και θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το τρόπαιο, κόντρα στον Απόλλωνα (τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε στεφθεί Κυπελλούχος, λυγίζοντας διαδοχικά στην παράταση την αντίσταση της Αναγέννησης και του Παμίσου).
Η Μαύρη Θύελλα επικράτησε στον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό του θεσμού με 3-0 σε βάρος της Μάνης, η οποία είχε κάνει την έκπληξη στο πρώτο μεταξύ τους ματς. Οι Μανιάτες επέστρεψαν ως φιλοξενούμενοι αυτή τη φορά στο γήπεδο του Μεσσηνιακού (είχαν συμφωνήσει να γίνει εκεί και το πρώτο παιχνίδι), αλλά έχασαν πολύ γρήγορα και με ένα τραγικό λάθος το προβάδισμα του 1-0. Πιο συγκεκριμένα ήταν στο 15ο λεπτό όταν ο Λαθύρης έκλεψε τη μπάλα από τον τερματοφύλακα Χριστόπουλο ο οποίος προσπάθησε να κάνει ντρίμπλα, με τον νεαρό επιθετικό να μην συγχωρεί στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα και ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου ματς.
Το γκολ αυτό στάθηκε καταλύτης για την συνέχεια του αγώνα «κόβοντας» τα φτερά των παικτών της ΑΕ Μάνης και ανεβάζοντας το ρυθμό των γηπεδούχων, που παρ’ ότι παρατάχθηκαν με ελλείψεις είναι ούτως ή άλλως μια ομάδα μεγαλύτερης κατηγορίας. 
Στο 27’ η Καλαμάτα άγγιξε ένα δεύτερο γκολ, με τον Μάρκοβιτς να σημαδεύει το κάθετο δοκάρι με δυνατό σουτ από δεξιά, έπειτα από σέντρα του Λαθύρη.
Στο 31’ η ομάδα που καθοδηγεί ο …διχασμένος χθες, Φραγκίσκος Κεράνης (είναι παράλληλα προπονητής ακαδημιών της Καλαμάτας) είχε την πρώτη σημαντική της ευκαιρία, με τον Βαγγέλη Χελά να εκτελεί φάουλ από δεξιά και τον Γιάννη Χελά να πιάνει μια δύσκολη εναέρια προβολή, στέλνοντας όμως την μπάλα άουτ.
Στο 35’ από σέντρα του Γιάννη Χελά από αριστερά ο Πουλάκος έπιασε μια εξίσου εντυπωσιακή, αλλά συρτή, προβολή με τον Κασωτάκη να μπλοκάρει όμως στην γωνία του.
Στο 31’ η Καλαμάτα έφτασε μια ανάσα από το 2-0 όταν ο Ζελέκου βρήκε κάθετα τον Κάρλος, με τον Βραζιλιάνο να περνάει και τον τερματοφύλακα, βρέθηκε όμως ακριβώς στη γραμμή του άουτ και στην προσπάθειά του να σιγουρέψει το πλασέ ο Βαβαρούτσος βρήκε την ευκαιρία να κόψει.
Στο 48’ μετά από φάουλ του Ζελέκου και μια ακόμα επαφή μέσα στην περιοχή ο Μπίζος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, όμως ο διαιτητής Κώστας Ψηλοπαναγιώτης, με υπόδειξη της βοηθού Αναστασίας Τσουκάλη (ο άλλος ήταν ο Γ. Βανικιώτης) υπέδειξε οφ σάιντ.
Στο 53’ μια ωραία ατομική ενέργεια του Λαθύρη κατέληξε άουτ, ενώ ανάλογη κατάληξη είχε το σουτ του Ζελέκου έξω από την περιοχή και του Χίλγκε στο 59’.
Στο 61’ από κόρνερ του Λαθύρη από αριστερά ο δυναμικός κεντρικός αμυντικός Αλιατίδης έδωσε για μια ακόμη φορά φέτος λύση στο γκολ, πετυχαίνοντας με απ’ ευθείας πλασέ σκορ πρόκρισης (2-0) για την Καλαμάτα.
Στο 79’ ο Ζελέκου με ανάποδο ψαλίδι σιγούρεψε το εισιτήριο της Μαύρης Θύελλας για τον τελικό με ένα τρίτο γκολ, σε μια φάση πάντως που οι Μανιάτες ζήτησαν οφ σάιντ.
Στο 85’ από φάουλ του Μίνγκα ο Αλιατίδης έπιασε την κεφαλιά ψαράκι που πέρασε άουτ.
Το ματς τελείωσε όμως με ψυχρολουσία στο 88’ για την Καλαμάτα, καθώς αποβλήθηκε ο Αλιατίδης με 2η κίτρινη κάρτα για επικίνδυνο παίξιμο πάνω στον Γιάννη Χελά (τραυματίστηκε και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, ευτυχώς με την ακτινογραφία που έκανε να βγαίνει καθαρή, αν και με πολύ εμφανή τα σημάδια του χτυπήματος στο στήθος). Έτσι, ο έμπειρος αμυντικός της Καλαμάτας θα χάσει την επόμενη αναμέτρηση για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής (την Κυριακή στην Τρίπολη με τον Παναρκαδικό του Αντώνη Μαυρέα) και το όνομα του έμπειρου αμυντικού προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο της φετινής κακοδαιμονίας των απουσιών (λόγω τραυματισμών κυρίως, αλλά επίσης καρτών και στο ξεκίνημα της σαιζόν για γραφειοκρατικούς λόγους) που ταλανίζει την ομάδα του Γιάννη Χριστόπουλου που συνεχίζει παρ’ όλα αυτά πρωτοπόρος στον 8ο Όμιλο, πλέον και φιναλίστ του Κυπέλλου Μεσσηνίας, έτοιμη να διεκδικήσει τον 3ο σερί τίτλο της.  
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κασωτάκης, Τάμπας, Ψάνης, Μπίζος, Αλιατίδης, Γκελκέρια, Ρόνι Κάρλος (76’ Φουάσης), Ζελέκου (90’+4’ Χόντζα), Μάρκοβιτς (38’ Μαστραντωνάκης), Λαθύρης (82’ Μίνγκας), Χίλγκε.  
ΑΕ ΜΑΝΗΣ: Χριστόπουλος, Π. Σπυρέας, Παν. Πουλάκος, Πετριτάι, Βαβαρούτσος, Δουρούμης, Β. Χελάς (75’ λ. τρ. Πιχιγιόνι), Μπεγέτης, Φετάχου (84’ Στύλα), Κυρ. Πουλάκος, Ι. Χελάς (90’ +2’ Καμπανάρος).
Χ.Ε.

Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 3-1 ΤΟΝ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑ ΠΥΛΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ
Με φοβερή ανατροπή προκρίθηκε στον τελικό

Ο Απόλλων Καλαμάτας αν και βρέθηκε να χάνει με 1-0 από τον Τσικλητήρα Πύλου χθες στο δημοτικό Γήπεδο Ασπροχώματος, έκανε μια φοβερή ανατροπή και προκρίθηκε έτσι στο μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Μεσσηνίας. Ο Απόλλων Καλαμάτας επιστρέφει σε τελικό Κυπέλλου Μεσσηνίας, έπειτα από 4 χρόνια όπου θα διεκδικήσει το τρόπαιο από τον Π.Σ. Η Καλαμάτα.
Πρόκειται για έναν ιστορικό τελικό, όπου το μεγάλο φαβορί σίγουρα είναι η Μαύρη Θύελλα, αλλά ο θεσμός του Κυπέλλου κρύβει εκπλήξεις.
Να επανέλθουμε τώρα στο χθεσινό αγώνα ρεβάνς της ημιτελικής φάσης, όπου ο Απόλλων Καλαμάτας είχε να ανατρέψει το 1-0 του πρώτου ματς. Μάλιστα στο 12΄ οι μαυρόασπροι βρέθηκαν να χάνουν με 1-0, με γκολ του Χρήστου Τρίψα,  και το έργο τους όσον αφορά στην πρόκριση έγινε πολύ δύσκολα.
 Ευτύχησαν πάντως να ισοφαρίσουν σε 1-1 με γκολ του αρχηγού τους Δημήτρη Τσουλάκου στο 30΄.
Στο β΄ ημίχρονο η Καλαματιανή ομάδα πίεσε για τη μεγάλη ανατροπή και κατάφερε να πετύχει δύο ακόμη γκολ με τους Γιάννη Καραχάλιο (62΄) και Νέστορα Μπάκα 92΄παίρνοντας έτσι τη νίκη με 3-1 και μαζί μια σπουδαία πρόκριση.
Ο Τσικλητήρας Πύλου στάθηκε καλά στο α΄ημίχρονο, ενώ στην επανάληψη δεν άντεξε στην πίεση του Απόλλωνα Καλαμάτας. Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι από το 64΄ αγωνιζόταν με 10 ποδοσφαιριστές λόγω αποβολής με δεύτερη κίτρινη κάρτα του Δημήτρη Γεωργιάδη.
 
 
ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ
12΄ ο Χρήστος Τρίψας με γυριστό σουτ δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον πορτιέρο Παναγιώτη Γιακουμή, ανοίγοντας το σκορ. Ένα γκολ που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τον πάγκο και τους ποδοσφαιριστές του Τσικλητήρα Πύλου.
14΄ ο Δημήτρης Γεωργιάδης σέντρα – σουτ μόλις άουτ.
15΄ ο Δημήτρης Τσουλάκος ωραίο γύρισμα, ο Δημήτρης Μανωλόπουλος έκανε το σουτ, άουτ.
21΄ ο Γιάννης Στραβάκος δυνατό σουτ, ο Θεόδωρος Ντουγερόγλου απέκρουσε εντυπωσιακά, η μπάλα «έγλειψε» το οριζόντιο δοκάρι και πέρασε κόρνερ.
27΄ ο Βασίλης Κακαλής σέντρα, ο Βαγγέλης Αλεξόπουλος γυριστή κεφαλιά, μόλις άουτ.
30΄ ο Βασίλης Κακαλής ωραίο γύρισμα, ο Δημήτρης Τσουλάκος με πλασέ πάνω στην κίνηση, ισοφάρισε σε 1-1.
44΄ ο Δημήτρης Μανωλόπουλος κάθετη μπαλιά στον Νίκο Βασιλόπουλο, που έκανε αδύναμο σουτ και ο Θεόδωρος Ντουγερόγλου μπλόκαρε χωρίς δυσκολία.
48΄ ο Δημήτρης Μανωλόπουλος εκτέλεσε φάουλ, ο προωθημένος Ίλια Λούτα έκανε το πλασέ, μόλις άουτ.
56΄ ωραίος συνδυασμός Βαγγέλη Αλεξόπουλου, Δημήτρη Τσουλάκου, ο τελευταίος έκανε το σουτ, ο Θεόδωρος Ντουγερόγλου απέκρουσε, ο Τσουλάκος πήρε το ριμπάουντ, αλλά σούταρε μόλις  άουτ.
57΄ Ολιγωρία στην άμυνα του Απόλλωνα Καλαμάτας, ο Φώτης Διακουμής έκανε το πλασέ, ο Βασίλης Κακαλής απομάκρυνε λίγο πριν τη γραμμή.
62΄ο Δημήτρης Μανωλόπουλος εκτέλεσε κόρνερ, ο προωθημένος Γιάννης Καραχάλιος με κεφαλιά πέτυχε το 2-1. Ένα γκολ που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τον πάγκο, τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους του Απόλλωνα Καλαμάτας.
88΄ ο Δημήτρης Μανωλόπουλος εκτέλεσε κόρνερ, ο Ηλίας Κουντάνης αφύλαχτος μέσα στη μικρή περιοχή έκανε την κεφαλιά άουτ.
92΄ ο Δημήτρης Τσουλάκος ωραίο σέντρα, ο Νέστορας Μπάκας με καλοζυγισμένη κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 3-1. Οι ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα Καλαμάτας έγιναν ένα κουβάρι, πανηγυρίζοντας το χρυσό γκολ που τους έδωσε μια σπουδαία πρόκριση.
94΄ο Βασίλης Κακαλής πάσα στον Νέστορα Μπάκα, που σούταρε μόλις άουτ.
Καλή ήταν η διαιτησία του Ηλία Αλεξέα, που είχε βοηθούς τους Νίκο Γκούμα και Ηλία Τσουλάκο.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Τάκης Σακελλαρόπουλος, Θανάσης Τσούκλερης, Θεόδωρος Σακκάς): Γιακουμής, Κακαλής, Καραχάλιος, Στραβάκος, Περιβολάρης, Κουντάνης, Δημ. Τσουλάκος, Λούτα (72΄ Τρικουράκης), Αλεξόπουλος, Μανωλόπουλος, Βασιλόπουλος (46΄ Μπάκας).
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ (Γιώργος Αργυρόπουλος, Χαράλαμπος Ράλλης): Ντουγερόγλου, Ι.Τρίψας, Ν. Παπαγεωργίου, Σεφεράσι, Γεωργιάδης, Παυλάκος, Σούλα (46΄Καγιαννάς), Γρ. Παπαγεωργίου, Διακουμής (90΄ Κουρεμπανάς), Χρ. Τρίψας, Ιλιάζι (72΄ Κοτσοβός).
Παρατηρητής αγώνα ήταν ο  Σταύρος Τσιχριτζής, γιατρός ο Γεώργιος Πανομήτρος, ενώ παρατηρητής διαιτησίας ο Γιώργος Μπλάνας.