Παραδόθηκαν οι πρώτοι φάκελοι αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες της Ελαίας στην Επιτροπή

Παραδόθηκαν οι πρώτοι φάκελοι αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες της Ελαίας στην Επιτροπή

Στα χέρια των υπευθύνων της αρμόδιας Επιτροπής, βρίσκονται πλέον οι πρώτοι φάκελοι αντιρρήσεων πολιτών για τους δασικούς χάρτες στην περιοχή της Ελαίας του Δήμου Τριφυλίας.
Σύμφωνα με το Διευθυντή Δασών κ. Σωτηρόπουλο, παραδόθηκαν πάνω από 120 φάκελοι, έτοιμοι προς εξέταση. Τώρα η Επιτροπή θα αναλάβει την ανακοίνωση έναρξης των συνεδριάσεων, αφού πρώτα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι, τουλάχιστον 15 ημέρες πριν. Το πόσες αντιρρήσεις θα συζητούνται σε κάθε συνεδρίαση, θα εξαρτηθεί από το είδος και την πολυπλοκότητα της κάθε υπόθεσης και θα παίξει καθοριστικό ρόλο το αν απαιτείται αυτοψία ή όχι.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να παραδοθούν στην αρμόδια Επιτροπή και φάκελοι αντιρρήσεων της περιοχής του Ελαιοχωρίου του Δήμου Καλαμάτας.
 
8μηνες προσλήψεις
Για την ενίσχυση του έργου των δασικών χαρτών, το Κτηματολόγιο σύναψε 8μηνες συμβάσεις με προσωπικό. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας θα ενισχυθεί με 3 δασολόγους και ένα δασοπόνο για 8 μήνες.
Συνολικά, όπως έχουμε σημειώσει σε προηγούμενα ρεπορτάζ, βρίσκονται σε αναμονή στη Μεσσηνία περίπου 14.000 αντιρρήσεις, οι περισσότερες που έχουν κατατεθεί από τους νομούς που είχε αρμοδιότητα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου και 1.200 πρόδηλα. Όλες οι αντιρρήσεις θα εξετασθούν από τις αρμόδιες Επιτροπές, αφού έχουν ειδοποιηθεί οι ενδιαφερόμενοι, ενώ για τα πρόδηλα θα γίνει επικύρωση χωρίς να απαιτείται να έχει γίνει πρόσκληση  στους ενδιαφερόμενους.
 
Υποθέσεις ανά επιτροπή
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών, από την πρώτη Επιτροπή, που αφορά την περιοχή αρμοδιότητας του Δασονομείου Μεσσήνης, θα εξετασθούν 3.487 φάκελοι αντιρρήσεων που αντιστοιχεί στο 24,78% επί συνόλου σε επίπεδο νομού Μεσσηνίας.
Από τη δεύτερη Επιτροπή, που η αρμοδιότητά της είναι τα Δασονομεία Αλαγονίας και Μελιγαλά, θα εξετασθούν 970 φάκελοι αντιρρήσεων, που αντιπροσωπεύει το 6,9% των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί.
Από την τρίτη Επιτροπή που έχει αρμοδιότητα την περιοχή του Δασονομείου Καλαμάτας, θα εξετασθούν 1.637 φάκελοι που αντιστοιχούν στο 11,64%.
Τέλος, η τέταρτη Επιτροπή που έχει αρμοδιότητα τις περιοχές του Δασονομείου Πύλου και του Δασαρχείου Κυπαρισσίας, θα εξετάσει συνολικά 7.974 υποθέσεις αντιρρήσεων, εκ των οποίων οι 5.154 είναι της Κυπαρισσίας και οι 2.820 είναι της Πύλου. Το ποσοστό είναι 56,68%.

Της Βίκυς Βετουλάκη