Συμφωνική Ορχήστρα Καλαμάτας, αύριο η μεγάλη πρεμιέρα

Συμφωνική Ορχήστρα Καλαμάτας, αύριο η μεγάλη πρεμιέρα

Οι μέρες των Χριστουγέννων είναι πάντα ξεχωριστές και φέτος στην Καλαμάτα θα πάρουν μοναδικό μουσικό χρώμα, αφού αυτή την περίοδο επέλεξε η «Φάρις», η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου, για να κάνει την πρώτη της εμφάνιση η νεοσύστατη Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου, στις 9.00 το βράδυ, στο Μέγαρο Χορού, 45 μουσικοί με τέσσερις σολίστ (Λήδα Δημητριάδη και Κατερίνα Παλαιολόγου σοπράνο, Γιάννης Καλύβας τενόρος και Μιχάλης Ψύρρας βαρύτονος) θα συμπαρασύρουν σε μια βραδιά κεφιού, χαράς και νοσταλγίας τον κόσμο και τους επισκέπτες της Καλαμάτας, ερμηνεύοντας άριες από ελληνικές οπερέτες που έχουν γράψει ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης, ο Νίκος Χατζηαποστόλου και ο Σπύρος Σαμάρας.
Επίσης, ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθης Γυφτάκης, συνέθεσε ειδικά για την πρεμιέρα της Συμφωνικής Ορχήστρας το έργο “Celebration I, opus 105”, ενώ στην εκδήλωση συμμετέχουν το νεανικό και το γυναικείο Μελίφωνο του Ωδείου, που θα δώσουν την απαραίτητη χριστουγεννιάτικη νότα.
Ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, Ανδρέας Τσελίκας, έργα του οποίου θα ακουστούν στην παράσταση, θα διευθύνει αυτή τη μουσική πανδαισία, που θα αποτελείται από 2 φλάουτα, 2 όμποε, 2 κλαρινέτα, 2 φαγκότα, 2 κόρνα, 2 τρομπέτες, 1 τρομπόνι, 4 κρουστά, πιάνο, 8 πρώτα και 6 δεύτερα βιολιά, 4 βιόλες, 5 τσέλα και 2 κοντραμπάσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στάθης Γυφτάκης, μαζί με τη Βίκυ Βασιλειάδου, επίσης καθηγήτρια (διδάσκει φλάουτο) στο Ωδείο, είχαν την έμπνευση και σήκωσαν το κύριο βάρος για τη συγκρότηση της Συμφωνικής Ορχήστρας, που αποτελεί την εκπλήρωση ενός ονείρου πολλών ετών. Όπως εκμυστηρεύεται ο κ. Γυφτάκης, η ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου διακεκριμένου σχήματος, που διαθέτουν στην Ελλάδα μόνο 2-3 από τους μεγάλους Δήμους, πήγασε από μια “ηθική ευθύνη” απέναντι στους μαθητές και αποφοίτους του Δημοτικού Ωδείου και γενικά στους μουσικούς της πόλης, ώστε να έχουν μια επαγγελματική διέξοδο στον τόπο τους. Έτσι, τα μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Καλαμάτας σχεδόν αποκλειστικά κατάγονται ή/και διαμένουν στην περιοχή μας (υπάρχουν, επίσης, δύο μουσικοί από την Τρίπολη και το Ναύπλιο), ενώ στις αρχές του νέου χρόνου θα γίνει ακρόαση για επιλογή μουσικών για τις επόμενες συναυλίες.
Φιλοδοξία είναι η Συμφωνική Ορχήστρα Καλαμάτας να γίνει πολιτιστικός προορισμός, να αποκτήσει περιφερειακή εμβέλεια και να λειτουργήσει κάποια στιγμή στο πλαίσιο ενός σταθερού αυτοτελούς οργανισμού.
Για την ώρα θα συγκροτείται στη βάση προγραμματισμένων παραστάσεων που για το 2019 θα είναι μια ανοιξιάτικη ή πασχαλινή εκδήλωση, μια καλοκαιρινή και μια παρουσία στο Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας τον Οκτώβριο.
Για την παρθενική εκδήλωση της 27ης Δεκεμβρίου τα εισιτήρια θα αρχίσουν να διατίθενται από τις 20 του μήνα, σε ενιαία τιμή 5 ευρώ. «Η Συμφωνική Ορχήστρα Καλαμάτας αφορά όλη την πόλη και το κοινό της. Η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση περιλαμβάνει ένα ευχάριστο ρεπερτόριο προσιτό σε όλο τον κόσμο, γι’ αυτό και το εισιτήριο είναι χαμηλό, και τον ίδιο προσανατολισμό έχει όλος ο προγραμματισμός μας” σχολιάζει ο Στάθης Γυφτάκης και μας προσκαλεί σε μια μοναδική πρεμιέρα…      
Χ.Ε.