Ψυχιατρική η ορολογία της κόντρας στην περιφέρεια Πελοποννήσου


Π. Τατούλης για Π. Νίκα: «Πολιτικά είναι διπολική προσωπικότητα»
 
Σε άλλο επίπεδο περνάει η κόντρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
 
 
Όλο και εντονότερη γίνεται καθημερινά η αμφίπλευρη επίθεση, ανάμεσα σε Π. Τατούλη και Π. Νίκα, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και μπορεί χθες, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, να μην έκανε στην αρχική του τοποθέτηση καμία αναφορά στο όνομα του κ. Νίκα, αφήνοντας μόνο γενικά κάποιες αιχμές, αλλά ανέμενε τις σχετικές ερωτήσεις για το συνυποψήφιό του, προκειμένου να εξαπολύσει νέα επίθεση. Τον χαρακτήρισε, λοιπόν, πολιτικά διπολική προσωπικότητα, καθώς άλλα λέει τη μια στιγμή και άλλα την άλλη.
Καθώς φαίνεται οι επιθέσεις θα συνεχισθούν, με όποιον κίνδυνο ενέχει αυτό για χτυπήματα ακόμα και κάτω από τη ζώνη.
Επίσης, επιτέθηκε στο γραμματέα της Ν.Δ. κ. Αυγενάκη, λέγοντας ότι προσπάθησε να παρέμβει σε διαγωνισμό έργου, χωρίς όμως να δεχτεί να δώσει περισσότερα στοιχεία.
 
Δύο μεγάλα συνέδρια
Ξεκινώντας τη συνέντευξη ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Περιφέρειας για τα ΑμεΑ, τονίζοντας ότι αυτό που κάνει για την Πελοπόννησο είναι πιλότος για όλη τη χώρα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε τη Συνομοσπονδία των ΑμεΑ και επανέλαβε τα ίδια που λέει η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου.
Επανέλαβε το σχεδιασμό της Περιφέρειας, σύμφωνα με τον οποίο θα γίνουν δύο camp ΑμεΑ, ένα στο Λουτράκι και ένα στην Καλαμάτα. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ένα πρόγραμμα βελτίωσης της προσβασιμότητας των μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Στη συνέχεια είπε ότι επικοινώνησε μαζί του ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και του ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα για το 2019 από 35 εκατ. που ήταν φέτος  θα φτάσει περίπου στα 60 εκατ. ευρώ. Αυτό, όπως τόνισε, είναι μια σημαντική εξέλιξη, γιατί η Περιφέρεια θα έχει δυνατότητες για καινούργια έργα
Ακόμα, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια διεκδικεί δύο μεγάλα συνέδρια για το 2019. Το ένα θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, είπε ότι υπάρχει ρήτρα μυστικότητας και δεν μπορεί να πει τίποτε άλλο. Το δεύτερο αφορά τουριστικούς πράκτορες σκανδιναβικών χωρών και θα διεξαχθεί στη Μεσσηνία.
Πρόσθεσε ακόμη ότι το 2019 θα γίνει το πρώτο παγκόσμιο αγώνισμα εφήβων για μότορ κροσ στην πίστα της Μεγαλόπολης με συμμετοχή από τουλάχιστον 30 χώρες.
 
Μέγαρο Χορού
Ο κ. Τατούλης, αναφέρθηκε, επίσης, σε κάποιους που προσπαθούν να αποδομήσουν, όπως είπε, το επίτευγμα της Περιφέρειας με το Brand Name «Μυθική Πελοπόννησος», ενώ λίγο αργότερα μίλησε για την εκδήλωση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας: «Εκεί για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Παρακολούθησης συνεδρίασε σε δικό της έργο, το οποίο μέχρι χθες κάποιοι προσπαθούσαν να κατοχυρώσουν ως δικό τους, που ποτέ δεν ήταν δικό τους. Οι Ευρωπαίοι που συμμετείχαν έπλεξαν το εγκώμιο της Περιφέρειας για τον τρόπο που χειρίζεται το πρόγραμμα 2013-2020. Έντεχνα γίνονται διαστρεβλώσεις από κάποιους. Όταν παραλάβαμε το πρόγραμμα ήταν τελευταίο στις εντάξεις και στις συμβάσεις. Όταν έκλεισε το 2015, ήταν τρίτο σε κατάταξη. Το πρόγραμμα 2013-2020 είναι γνωστό ότι κλείνει το 2023. Γιατί ακούω από κάποιους εκκολαπτόμενους υποψήφιους περιφερειάρχες, με τη δυνατότητα που τους δίνουν τα κομματικά τους στοιχεία, ότι τελειώνει το 2020. Όποιος θέλει να κοκορεύεται, έρχεται δημόσια και λέει τα πράγματα όπως ο ίδιος νομίζει για να πάρει τις αντίστοιχες απαντήσεις ή να δικαιωθεί», τόνισε ο περιφερειάρχης.
Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση, σημείωσε: «Δεν μπαίνουμε στην ψευδαίσθηση ότι τα κόμματα σήμερα μπορούν να δώσουν καλύτερες προοπτικές. Το λέμε γιατί εμείς μιλάμε μόνο με τους πολίτες και την κοινωνία. Αγνοούμε την κακεντρεχή κριτική», κι επειδή, όπως είπε, δε μασάει τα λόγια του, έστειλε μήνυμα στο γραμματέα της Ν.Δ. κ. Αυγενάκη, λέγοντας ότι πρέπει να είναι «πολύ πιο συνεσταλμένος όταν κάνει διάφορες αναφορές». Μίλησε, δε, στη συνέχεια για προσπάθεια του κ. Αυγενάκη να ακυρώσει διαγωνισμό έργου υπέρ τρίτου ευνοούμενου με τον οποίο έχουν την ίδια καταγωγή. Του συνέστησε, λοιπόν, «να είναι πολύ προσεκτικός και να σέβεται όταν πατάει τα χώματα της Πελοποννήσου».
Όταν, όμως, αργότερα του ζητήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία και διευκρινίσεις, είπε ότι αυτό θα το κάνει όταν έρθει η ώρα.
 
Επίθεση σε Π. Νίκα
Όπως ήταν αναμενόμενο, η πλειοψηφία των ερωτήσεων που δέχτηκε αφορούσε στον κ. Νίκα, αλλά και την παρουσία της κόρης του Εύης στην επίσημη παρουσίαση του κ. Νίκα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε εκδήλωση στην Τρίπολη τις προηγούμενες ημέρες.
Για την περίπτωση του κ. Νίκα, είπε ότι δε θα ψυχαναλύσει αυτές τις πρακτικές, αλλά παρατήρησε ότι σε πολιτικό επίπεδο είναι μια συμπεριφορά που γίνεται από παλιά.  «Όλα εστιάζονται στην Πελοπόννησο. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ρίξει όλο του το ενδιαφέρον στην Πελοπόννησο. Γίνεται κι ένα μεγάλο λάθος. Δεν μπορεί σήμερα σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης να αγνοείς τους πολίτες και την κοινωνία. Οι πολίτες αγνόησαν ένα μεγάλο γεγονός. Αγνόησαν τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Νίκας είναι μια διπολική προσωπικότητα. Άλλα έλεγε πριν από 6 μήνες, άλλα πριν από ένα χρόνο, άλλα πριν από 2 χρόνια και ξαφνικά κάτω από τη νέα του ιδιότητα φτάνει σε μια νέα θεώρηση πραγμάτων, να στραφεί και εναντίον της οικογένειάς μου. Όταν ο ίδιος είχε συγκεκριμένα προβλήματα και στέλεχός μου βγήκε να πει κάποια πράγματα, εγώ ο ίδιος βγήκα δημόσια και τον προστάτευσα αυτόν και την οικογένειά του. Επειδή μου έκανε κριτική για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες για τα δύο πρώτα χρόνια στην ΠΕΔ που αντιδρούσε κάθετα απέναντι στο σχέδιό μας. Πρέπει να απαντήσει γιατί αυτά τα 2 χρόνια καθυστέρησε το έργο που θα είχε υλοποιηθεί τώρα. Να απαντήσει, γιατί αυτά τα δύο χρόνια έχουν άμεση σχέση με τη σύμβαση με τον Καράμπελα; Για το, δε, έγγραφο που έδωσε στο κ. Μητσοτάκη για τη δακοκτονία, φτάνουμε στα όρια της φαιδρότητας. Ένας δήμαρχος που δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με τα θέματα της δακοκτονίας», είπε.
Επίσης, τον κατηγόρησε ότι έχει πάθει σύγχυση, γιατί τη μία μιλάει επικριτικά για την Περιφέρεια, μετά κολακευτικά και μετά ζητούσε το ΕΣΠΑ να δοθεί στους Δήμους. «Δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει περιφερειακή διοίκηση», τόνισε.
Για την παρουσία της Εύης Τατούλη, απάντησε: «Η κόρη μου έχει τη δική της κομματική σκέψη, τα δικά της πολιτικά ενδιαφέροντα. Λειτουργεί στη βάση τη δικής της λογικής και προσωπικότητας και αυτά που γράφονται δεν έχουν καμία σχέση. Έχουμε βαθύτατη πίστη στην οικογενειακή παράδοση, με απόλυτο και αμοιβαίο σεβασμό, με εξαιρετική αλληλεγγύη και το DNA μας, μας δίνει τη δυνατότητα να μη στηριζόμαστε σε επιφανειακές σχέσεις, αλλά να στηρίζουμε και να στηριζόμαστε στην αγάπη των συμπολιτών μας».
Για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου του, είπε ότι όλα θα έρθουν στην ώρα τους και παρατήρησε ότι θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις με ονόματα υποψηφίων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.
Σε ό,τι δε αφορά συμβούλους του που αποχωρούν και πάνε με τον κ. Νίκα, ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι δε δίνει καμία σημασία σε εκβιασμούς και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι την πίεση που δέχονται, αλλά δε θα ήθελα να χαρακτηρίσω τώρα αυτή την απαράδεκτη πολιτική προσπάθεια, για να μην προξενήσω μεγάλη βλάβη στη Ν.Δ.».
Κλείνοντας αναφέρθηκε και σε ένα άλλο μεγάλο έργο που επιχειρεί να γίνει στην Περιφέρεια με ΣΔΙΤ και θα αφορά στο φωτισμό του επαρχιακού και εθνικού δικτύου.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη