Αποζημιώσεις προς τους ελαιοπαραγωγούς: Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Αποζημιώσεις προς τους ελαιοπαραγωγούς: Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, μέχρι και το έτος 2020, προβλέπεται στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1408/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα µε τον εν λόγω Κανονισμό, η Ελλάδα για την επταετία 2014-2020 μπορεί να χορηγήσει κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), οι οποίες να µην ξεπερνούν το ποσό των 109.260.000 ευρώ.
Αυτό τόνισε στις 11 Ιανουαρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, απαντώντας εγγράφως στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή νομού Ηλείας της Ν.Δ., Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος επεσήμανε τις τεράστιες ζημιές που σημειώθηκαν στην ελαιοπαραγωγή του νομού από δάκο, γλοιοσπόριο κ.λπ.
«Επισημαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού έχει, ήδη, διατεθεί για την κάλυψη ενισχύσεων που δόθηκαν σε διάφορες κατηγορίες παραγωγών που επλήγησαν από ζημιές (ζημιές ροδάκινων από το εμπάργκο της Ρωσίας, ζημιές από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, ασθένειες, ακρίδες κ.λπ.).
Το ύψος ενίσχυσης ανά ενιαία επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 15.000,00 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Για το πλαίσιο χορήγησης κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), σύμφωνα µε τον προαναφερθέντα Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1408/2013, απαιτείται: α) η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την αναγνώριση της ανάγκης χορήγησης της εν λόγω ενίσχυσης και β) ο υπολογισμός του συνολικού ποσού που θα χορηγηθεί», κατέληξε ο υπουργός.