Η Μαρία Οικονομάκου κέρδισε τις εντυπώσεις στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση


Πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν την πρώτη δημόσια εμφάνιση της Μαρίας Οικονομάκου ως υποψήφιας δημάρχου Καλαμάτας. Φίλοι και “εχθροί”.
Πολλοί δεν πίστευαν ότι θα συνέχιζε την προσπάθειά της μετά τις πολλαπλές υποψηφιότητες από το “γαλάζιο” χώρο.
Αρκετοί θεωρούσαν ότι δεν μπορεί να ηγηθεί συνδυασμού. Υπήρχαν και άλλοι που τη στήριξαν από την πρώτη στιγμή και την ενθάρρυναν να συνεχίσει.
Χθες, λοιπόν, ήταν η ημέρα της. Με φανερό τρακ, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός αλλά μια πολίτης που θέλει να βάλει το δικό της λιθαράκι στην ανάπτυξη του Δήμου, όπως και με τον αέρα ότι, όποτε χρειάστηκε, από τις θέσεις που υπηρετεί τη σημερινή Δημοτική Αρχή, πρώτη της μέριμνα ήταν να συμπαραστέκεται σε όποιον ή όποια έχει ανάγκη, η Μαρία Οικονομάκου κέρδισε το στοίχημα. Η συγκέντρωση στον πολυχώρο Α4 στην οδό Αναγνωσταρά ήταν γεμάτη από κόσμο, που… έτρεξε να της συμπαρασταθεί και να την ενθαρρύνει στην προσπάθειά της.
Από την πρώτης της δημόσια ομιλία κρατάμε ένα στοιχείο. Την κριτική της στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης, αφού, όπως σημείωσε, για την ίδια ο δήμαρχος είναι μέλος μιας ομάδας και όχι ο απόλυτος άρχοντας. Και σε αυτή την αποστροφή του λόγου της καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους και τις παριστάμενες. 
Ακολουθούν κάποια σημεία από τη χθεσινή της ομιλία: «Φιλοδοξούμε να αφήσουμε το δικό μας θετικό αποτύπωμα στα πράγματα και διεκδικούμε για το συνδυασμό μας το τίτλο της συγκροτημένης, με βαθιά αίσθηση καθήκοντος και υπευθυνότητας, ομάδας. Δε θέλουμε να ανακυκλώσουμε το παρελθόν, γιατί τότε μπορεί να υποθηκεύσουμε το μέλλον.
Προσωπικά υπηρετώ από θέσεις ευθύνης το θεσμό επί 12 χρόνια και έτσι σήμερα ο κάθε δημότης είναι σε θέση να αξιολογήσει το χαρακτήρα και το έργο μου. Πάντοτε ενεργούσα χωρίς κομματικές, κοινωνικές ή επαγγελματικές ταμπέλες. Με ενδιέφερε ο άνθρωπος και όχι η ιδιότητά του. Πορεύτηκα μέσα στον κόσμο, κοιτάζοντάς τον στα μάτια και απλώνοντάς του το χέρι.
Με έχετε γνωρίσει και με ξέρετε καλά, τόσα χρόνια. Με αυτή την παρακαταθήκη απευθύνομαι προς όλους τους δημότες μας, έχοντας το δικαίωμα να τεθώ στην κρίση τους, υπό άλλη ιδιότητα αυτή τη φορά, της υποψήφιας δημάρχου.
Εκλεγόμενη δήμαρχος θα προσφέρω στην αυτοδιοίκηση τη διαφορετική ματιά της γυναίκας, που προσεγγίζει τα πράγματα με ευαισθησία αλλά και αποφασιστικότητα, με νεωτερικό πνεύμα αλλά και σαφή αντίληψη του μέτρου, με ορμή και δυναμισμό αλλά και πλήρη συναίσθηση ευθύνης.
Το δημοτικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα και δράσεις με άξονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Πρωταρχική επιδίωξή μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών και δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου, η δίκαιη κατανομή πόρων και η ανάδειξη των χαρακτηριστικών ιδιαίτερης φυσιογνωμίας, κάθε γειτονιάς.
[…] Δεσμευόμαστε στην εκπόνηση ξεχωριστών σχεδίων ανάπτυξης για κάθε δημοτικό διαμέρισμα, ώστε κανείς κάτοικος των περιοχών αυτών να μην αισθάνεται ότι δεν τον καλύπτει ισότιμα και ειλικρινά η μέριμνα της νέας Δημοτικής Αρχής.
[…] Οι συνθέσεις των συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων θα αλλάζουν τακτικά, ώστε περισσότεροι που έχουν διάθεση και εμπειρία του αντικειμένου να μπορούν να συμμετέχουν. Θα αξιοποιήσω τα εργαλεία που δίνει ο “Κλεισθένης”, κυρίως για τη λειτουργία επιτροπών διαβούλευσης και λαϊκών συνελεύσεων, καθώς πρόκειται για χρήσιμα μέσα έκφρασης των απόψεων των δημοτών πάνω σε διάφορα θέματα. Δεν υποστηρίζω το μοντέλο διοίκησης σύμφωνα με το οποίο τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν στο δήμαρχο.
Ειλικρινά, θα θεωρήσω τον εαυτό μου επιτυχημένη δήμαρχο αν μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο εγώ απλώς να συντονίζω τις πρωτοβουλίες και δράσεις των συνεργατών μου, υπηρεσιακών και αιρετών, μέσα βέβαια στο προγραμματικό πλαίσιο που έχει τεθεί».
 
Οι πρώτοι υποψήφιοι του συνδυασμού “Καλαμάτα- Ξεκινάμε”
1. Αργυρόπουλος Γεώργιος – Καθηγητής Φυσικής Αγωγής – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ – Προπονητής Ποδοσφαίρου
2. Ατέσης Γεώργιος – Ελεύθερος Επαγγελματίας – Εργολάβος Ηλεκτρολόγος
3. Γαλέα Κυριακή – Πτυχιούχος ΤΕΙ Νοσηλευτικής Αθηνών – Διοίκησης Επιχειρήσεων
4. Γκιούλος Νικόλαος – Ιατρός Παθολόγος Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου Δυτικής Μάνης
5. Γκλεγκλέ Ελένη – Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής – Διευθύντρια Λυκείου Θουρίας
6. Εξερτζόγλου Ελένη – Ιατρός Αναισθησιολόγος – Επιμελήτρια Α’ ΓΝΝΚ
7. Ζαφειρόπουλος Ιωάννης – Αστυνόμος – Πρόεδρος Ενώσεως Αστυνομικών Μεσσηνίας
8. Καντέλης Γεώργιος – Ιδιωτικός Υπάλληλος – Καπνοβιομηχανία Καρέλια
9. Καπόγλη Αγγελική – Ιατρός Μικροβιολόγος – Επιμελήτρια Α’ ΓΝΝΚ
10. Καραμπάτσου Βίκυ – Επιχειρηματίας
11. Καράμπελας Θάνος – Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος ΚΤΕΛ Μεσσηνίας
12. Καρύδη Κοτσιόλεκ Σάρα Αντριάννα – Έμπορος
13. Κεράνη Μερσίνη – Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών – Εκπαιδευτικός Ι.Ι.Ε.Κ Καλαμάτας
14. Κλάδης Παύλος – Συνταξιούχος Υπουργείου Οικονομικών – Πρόεδρος Συλλόγου Επτανησίων Νομού Μεσσηνίας
15. Κοντογεώργης Ηλίας – Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού
16. Μανδηλάρη Μαρί-Άννα – Πτυχιούχος Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών – Προπονήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής
17. Μενούνος Νικήτας – Πυροσβέστης – Πρόεδρος Σωματείου Πυροσβεστών Νομού Μεσσηνίας
18. Μπαρούνη Αικατερίνη – Ιδιωτική Υπάλληλος
19. Μπόμπολης Χαράλαμπος – Επιχειρηματίας
20. Σπυρόπουλος Γεώργιος – Στρατιωτικός Αεροπορίας
21. Τζάνου Κωνσταντίνα – Δικηγόρος
22. Χαντζόπουλος Γεώργιος – Στρατιωτικός Αεροπορίας

Του Αντώνη Πετρόγιαννη