Καταστροφή καλλιεργειών από τη «βουλωμένη» περιφερειακή τάφρο Φιλιατρών

Καταστροφή καλλιεργειών από τη «βουλωμένη» περιφερειακή τάφρο Φιλιατρών

Σφοδρή επίθεση, με βαρύτατες κατηγορίες – καταγγελίες, εξαπολύει με επιστολή του ο δραστήριος Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών σε βάρος της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας για αδιαφορία και αδράνεια στις εκκλήσεις τους για καθαρισμό της περιφερειακής τάφρου Φιλιατρών, με συνέπεια τα νερά λόγω της έντονης βροχόπτωσης που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες να προκαλέσουν ολική καταστροφή σε θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες.
Τονίζεται ότι στο χθεσινό φύλλο του «Θ» σημειώσαμε σχετικά: «Η καταιγίδα που έπληξε την περιοχή των Φιλιατρών τις προηγούμενες μέρες προκάλεσε καταστροφές σε καλλιέργειες κηπευτικών, καθώς εξαιτίας του μεγάλου όγκου του νερού της βροχής πλημμύρισαν θερμοκήπια. Τρεις παραγωγοί, κυρίως αγγουριών αλλά και τομάτας, είδαν τις περιουσίες και το βιος τους, σε συνολική έκταση δέκα στρεμμάτων, να “χάνονται” στα πλημμυρισμένα θερμοκήπιά τους. Ζημιές υπέστηκαν και άλλα θερμοκήπια, όμως σε μικρότερη έκταση. Οι παραγωγοί έχουν περιέλθει σε απόγνωση, καθώς πλέον καταστράφηκαν, ενώ ήταν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν το ακραίο καιρικό φαινόμενο που έπληξε την περιοχή και την παραγωγή τους».
Σε επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, με ημερομηνία 21-1-2019 και αρ. πρωτ.: 187, προς το δήμαρχο Τριφυλίας, τον αντιδήμαρχο Δ.Ε. Φιλιατρών, τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, τον πρόεδρο Δ.Κ. Φιλιατρών, τον προϊστάμενο Τ.Υ. Δ. Τριφυλίας και το διευθυντή Τ.Υ. Δ. Τριφυλίας, με κοινοποίηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον περιφερειάρχη και την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη, γίνεται αναφορά στην καταστροφή που προκλήθηκε, ενώ υποδεικνύεται και η αιτία αυτής. Αυτή, σύμφωνα με τον Α.Σ.Φ., είναι ότι εδώ και χρόνια δεν καθαρίζεται η περιφερειακή τάφρος Φιλιατρών. Παράλληλα, σημειώνεται ότι ούτε η προηγούμενη, αλλά πολύ περισσότερο η σημερινή Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, έλαβε υπόψη της τις προτάσεις του εκπροσώπου του Συλλόγου στην Επιτροπή Διαβούλευσης και δεν έβαλαν ούτε ένα ευρώ προς διάθεση για την προληπτική παρέμβαση καθαρισμού της περιφερειακής τάφρου, καθώς και υλοποίηση παρεμβάσεων, ώστε τα κανάλια απορροής των υδάτων να ανταποκρίνονται στο σκοπό ύπαρξής τους και να μην προκαλούνται καταστροφές όπως τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή.
Στην επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Βασίλης Αθανασόπουλος και ο αντιπρόεδρος Αριστοτέλης Καναβός, αναφέρεται: «Κύριοι, στις 20/1/2019 την περιοχή των Φιλιατρών έπληξε ισχυρή καταιγίδα με συνέπεια να σημειωθούν μεγάλες ζημιές. Πλημμύρισαν θερμοκήπια, χωράφια έτοιμα για τη φύτευση του πρώιμου καρπουζιού, όπως και αγροτικοί και περιφερειακοί δρόμοι. Όλα αυτά έγιναν γιατί οι αρμόδιοι δεν είχαν φροντίσει να καθαρίσουν τα κανάλια απορροής των ομβρίων υδάτων (περιφερειακή τάφρος των Φιλιατρών). Από την καθιέρωση των καλλικράτειων Δήμων έχουν νομοθετηθεί οι επιτροπές διαβούλευσης. Ο Σύλλογός μας συμμετέχει με εκπρόσωπο από την πρώτη θητεία του Δήμου Τριφυλίας με συγκεκριμένες προτάσεις και πιστεύουμε ότι έχουν καταγραφεί στα πρακτικά. Ούτε η πρώτη και πολύ περισσότερο η σημερινή διοίκηση του Δήμου έβαλαν κάποιο θέμα μας στο τεχνικό πρόγραμμα, εκτός βέβαια από μία κλήση για τη συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης. Έκτοτε δεν ξανακαλεστήκαμε. Επίσης υπάρχει αίτηση συναδέλφων από τον Ιούνιο του 2017 στην Τ.Υ. του Δήμου, χωρίς καμία ανταπόκριση. Η αδράνειά σας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και κυρίως πλημμυρισμένα θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες. Τα προβλήματα του τόπου δε λύνονται με ασκήσεις επί χάρτου, αλλά με επαφή στην καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών. Ζητάμε έστω και κατόπιν εορτής να καθαρίσετε βασικά σημεία της τάφρου που έχουν πρόβλημα. Άμα δεν τα γνωρίζετε, θα σας τα δείξουμε εμείς. Είμαστε στη διάθεσή σας αν θέλετε…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου