Ξεκινούν για 15 ημέρες εξετάσεις οδηγών στη Μεσσηνία ως ένδειξη καλής θελήσεως

Ξεκινούν για 15 ημέρες εξετάσεις οδηγών  στη Μεσσηνία ως ένδειξη καλής θελήσεως

Μόνο για νέους οδηγούς και όχι για ηλικιωμένους 
Τη διενέργεια εξετάσεων για νέους οδηγούς, για τις επόμενες 15 ημέρες, αποφάσισαν χθες οι εξεταστές της Διεύθυνσης Μεταφορών Μεσσηνίας, προκειμένου να ξεμπλοκάρει λίγο το σύστημα από τη συσσώρευση των αιτήσεων, αλλά και ως τελευταίο δείγμα καλής θέλησης προς το υπουργείο.
Η αποχή των εξεταστών, η οποία έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και συνεχίζεται κάθε εβδομάδα με ανανέωση της απόφασής τους, λήγει προσωρινά την Παρασκευή 18 του μήνα και εστιάζεται στη μη καταβολή των αναδρομικών που τους οφείλονται από το υπουργείο.
Στην αποχή συμμετέχουν από την αρχή και οι εξεταστές της Μεσσηνίας, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουν συσσωρευτεί περίπου 1.000 αιτήσεις για απόκτηση διπλώματος από νέους οδηγούς και 600 από οδηγούς άνω των 74 ετών που αιτούνται την ανανέωση του διπλώματός τους.
 
Τελευταία ευκαιρία
Από αύριο και για 15 ημέρες, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, οι εξεταστές της Μεσσηνίας θα πραγματοποιήσουν εξετάσεις οδήγησης, μόνο όμως για νέους οδηγούς και όχι για ανανέωση διπλωμάτων ατόμων άνω των 74 ετών.
Οι Μεσσήνιοι εξεταστές, που έχουν ήδη συμπληρώσει 110 ημέρες αποχής, δέχτηκαν το αίτημα που τους είχε καταθέσει, αρχικά προφορικά και ακολούθως και εγγράφως, ο Σύλλογος  Εκπαιδευτών της περιοχής μας, προκειμένου να υπάρξει μερική εκτόνωση της κατάστασης. Έτσι, αποφάσισαν για τις επόμενες 15 μέρες να αναστείλουν την αποχή και ως δείγμα καλής θέλησης προς το υπουργείο για την καταβολή των αναδρομικών που τους οφείλονται. Από το υπουργείο έχει ανακοινωθεί ότι η σχετική ρύθμιση έχει κατατεθεί στη γραμματεία της κυβέρνησης, όμως οι εξεταστές εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς την προώθησή της.
Μάλιστα, Μεσσήνιοι εξεταστές μάς τόνισαν ότι αυτό το 15νθημερο είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνουν στο υπουργείο και αν μέχρι το τέλος του μήνα δε λυθεί το ζήτημα με τα αναδρομικά, δε θα υποχωρήσουν από τις κινητοποιήσεις τους.
 
Όχι για άνω των 74 ετών
Εκτός από τις αιτήσεις για τους νέους οδηγούς, υπάρχουν σε εκκρεμότητα και οι αιτήσεις οδηγών άνω των 74 ετών για ανανέωση των διπλωμάτων τους. Στη Μεσσηνία οι εν λόγω αιτήσεις αυτή τη στιγμή είναι περίπου 600 και το υπουργείο λόγω της αποχής των εξεταστών έδωσε παράταση στην ισχύ των διπλωμάτων αυτών με προσωπικά σημειώματα στους οδηγούς που έχουν αιτηθεί την ανανέωση.
Τέλος Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν να λήγουν και οι παρατάσεις των σημειωμάτων αυτών και δεν αποκλείεται από το υπουργείο να δοθεί νέα παράταση, αν δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με τις εξετάσεις.
Πάντως, ασχέτως με τα αναδρομικά τους, οι εξεταστές αρνούνται να πραγματοποιήσουν εξετάσεις σε οδηγούς άνω των 74 με τη διαδικασία που έχει ορίσει το υπουργείο και ιδιαίτερα όσον αφορά θέματα ασφάλειας και τη χρησιμοποίηση στην εξέταση του οχήματος του κάθε εξεταζομένου.
Η 15νθήμερη αναστολή των Μεσσήνιων εξεταστών δεν αφορά αυτές τις περιπτώσεις, αφού, όπως μας διευκρίνισαν, δεν θα δεχτούν να εξετάσουν ηλικιωμένους, αν δε διευθετηθούν τα ζητήματα ασφάλειας που έχουν θέσει.
Μάλιστα, για παράδειγμα ανέφεραν πως, όταν ένας οδηγός χάσει το δίπλωμά του γιατί κατελήφθη υπό την επήρεια αλκοόλ για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, ξαναδίνει εξετάσεις με εκπαιδευτικό όχημα. Γιατί, λοιπόν, αναρωτιούνται να μη συμβαίνει αυτό και για την ανανέωση διπλωμάτων σε οδηγούς άνω των 74 ετών;
 
Της Βίκυς Βετουλάκη