Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ο φετινός «μποναμάς» της Καρέλιας Α.Ε.

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ο φετινός «μποναμάς» της Καρέλιας Α.Ε.

Τα 130 χρόνια «Εμπιστοσύνης» οδηγός για το μέλλον για τη μοναδική ελληνικών συμφερόντων καπνοβιομηχανία που συνεχίζει 
Ξεχωριστός ήταν φέτος για την «Καρέλιας Α.Ε.» ο καθιερωμένος απολογισμός της χρονιάς, καθώς το 2018 αποτέλεσε «σταθμό» για την εταιρεία που συμπλήρωσε 130 χρόνια αδιάλειπτης και συνεχούς παρουσίας στην αγορά της καπνοβιομηχανίας.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, Ανδρέας Καρέλιας, παρουσία και της μητέρας του Βικτώριας και του αδερφού του Στάθη, εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση, καθώς το 2018 κατάφεραν να υλοποιήσουν τους 5 από τους 6 στόχους που είχαν θέσει στην αρχή της χρονιάς.
Συγκεκριμένα:
α) Η εταιρεία μέσα στο 2018 έβαλε ως στόχο να διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά της Ελλάδας τόσο στα τσιγάρα όσο και στον καπνό. Και όχι μόνο το διατήρησε, αλλά και το αύξησε. Στα μεν τσιγάρα ανέβασε το μερίδιό της στο 17,20% από 16,60% που ήταν στο τέλος του 2017, ενώ στον καπνό η πορεία ήταν ακόμη καλύτερη, αφού οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 13% και το μερίδιό της ανέβηκε από 23% που ήταν το 2017 σε πάνω από 24% στο τέλος του 2018.
β) Εκτός Ελλάδος έβαλε ως στόχο να αυξήσει τους όγκους πωλήσεων. Το κατάφερε οριακά στα τσιγάρα, καθώς έκλεισε τη χρονιά με μια πολύ μικρή αύξηση πωλήσεων. Από την άλλη, στην κατηγορία του στριφτού η αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας εκτός Ελλάδος ήταν παραπάνω από θεαματική, αφού ξεπέρασε το 35%.
γ) Η εταιρεία κατάφερε να βελτιώσει την κερδοφορία της. Η εμπορική πολιτική που ακολούθησε, η πολύ επιτυχημένη συγκράτηση κόστους στην προμήθεια πρώτων υλών, η θετική πορεία του δολαρίου, αλλά και εξωγενείς παράγοντες βοήθησαν να αυξηθούν τα κέρδη προ φόρων, αλλά και να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τα ταμειακά διαθέσιμα, θωρακίζοντας περαιτέρω την εταιρεία απέναντι στις δυσκολίες και προκλήσεις που έχει μπροστά της.
δ) Η εταιρεία δαπάνησε 13,5 εκ. ευρώ για επενδύσεις τόσο για την προσαρμογή της στο νόμο περί ιχνηλασιμότητας όσο και για την προσαρμογή της σε άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες σαν καταιγίδα έρχονται η μία μετά την άλλη για τα προϊόντα της.
ε) Ο μόνος στόχος που η εταιρεία δεν κατάφερε να υλοποιήσει ήταν η αύξηση των αποδόσεων του εργοστασίου και των παραγωγικών της συγκροτημάτων.. Οι αποδόσεις ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών και ο Ανδρέας Καρέλιας τόνισε πως είναι σίγουρο ότι πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον τομέα αυτό.
στ) Ο τελευταίος στόχος που είχε θέσει και πέτυχε η εταιρεία το 2018 ήταν η ενίσχυση στο δίκτυο διανομής της στην Ελλάδα. Η πρόσφατη συμφωνία που ανακοινώθηκε για τη διανομή των πούρων της Villiger στην ελληνική αγορά ισχυροποιεί τους συνεργάτες της διανομείς και ενισχύει την αποδοτικότητα της συνεργασίας τους με την «Καρέλιας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σπουδαίο ρόλο στην επιτυχημένη χρονιά για την εταιρεία «έπαιξε» η αξιοζήλευτη αύξηση των πωλήσεων και εκτός Ελλάδος του «στριφτού» τσιγάρου, που έφθασε, όπως προαναφέραμε, το 35%!
 
Οι στόχοι για το 2019
Αναφορικά με τους στόχους κατά το 2019, ο Ανδρέας Καρέλιας υπογράμμισε ότι η νέα χρονιά είναι «κομβική», καθώς θα ισχύσει για πρώτη φορά το Μάιο η νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για την ιχνηλασιμότητα, στην οποία η εταιρεία θα πρέπει να προσαρμοστεί και να την ξεπεράσει χωρίς εμπόδια. Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Στάθης Καρέλιας, ο οποίος τόνισε πως η νέα νομοθεσία είναι πολύπλοκη, όχι μόνο για τις καπνοβιομηχανίες, αλλά και για όσους ασχολούνται με τα συστήματα διανομής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας ότι ως διαδικασία δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά, ούτε καν σε φαρμακευτικά είδη.
Στόχος της εταιρείας παραμένει η συνέχιση της ανοδικής πορείας, όμως, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Ανδρέας Καρέλιας, «καλό είναι κάπου να σταματάμε και λίγο και να προσπαθούμε να εδραιώσουμε όσα έχουμε πετύχει, καθώς μπορεί να φτάσεις σε κάποιο σημείο που δεν μπορείς να ελέγξεις».
 
Λαθρεμπόριο και πορεία της ελληνικής οικονομίας
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, ο κ. Καρέλιας σημείωσε ότι, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν όλα όσα έλεγαν εδώ και χρόνια, καθώς η συνεχής αύξηση της φορολογίας και η εφαρμογή του ελάχιστου φόρου δημιούργησαν δυσκολίες τόσο στις εταιρείες και στα δίκτυα διανομής όσο και απώλειες στα έσοδα του Δημοσίου. Πρόσθεσε, όμως, ότι πλέον έχει καταστεί συνείδηση στις κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες ότι η φορολογία έχει φθάσει στα όριά της. Παράλληλα, έχουν αρχίσει να γίνονται σοβαρές προσπάθειες ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο.
Έκλεισε δε τονίζοντας πως αν δε λυθεί το πρόβλημα με τη φορολογία, οι όποιες επιτυχίες στην πάταξη των λαθρεμπόρων θα είναι μόνο παροδικές.
Σχετικά με την πορεία της οικονομίας της χώρας, ο κ. Καρέλιας σημείωσε ότι όταν βελτιώνεται η οικονομία της χώρας που δρα μια εταιρεία είναι αναπόφευκτο όλες οι εταιρείες να «επωφελούνται» από αυτή την κατάσταση, πρόσθεσε όμως ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση γύρω από τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, καθώς το ισχυρό τραπεζικό σύστημα είναι εχέγγυο για κάθε τράπεζα και κάθε εταιρεία.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Στάθης Καρέλιας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, υπογράμμισε πως η εταιρεία παρακολουθεί συνεχώς όλες τις εξελίξεις και για την ώρα επικεντρώνεται σε αυτό που γνωρίζει να κάνει καλά και με συνέπεια προς τους πελάτες της, ενώ έκανε γνωστό ότι μέσα στο 2018 υπήρξε μικρή αύξηση και στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας.
 
Η συμφωνία με τη «Villiger»
Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου ο Ανδρέας Καρέλιας και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία με την εταιρεία “Villiger” για τη διανομή των προϊόντων της στην ελληνική αγορά, υπογράμμισε ότι οι δύο εταιρείες έχουν αρκετά κοινά στοιχεία, είναι και οι δύο οικογενειακές και φέτος συμπληρώνουν 130 χρόνια «ζωής», ενώ η «Villiger» είχε αναλάβει τη διανομή προϊόντων της «Καρέλιας» στη γαλλική αγορά. Πρόσθεσε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο εταιρειών και πιστεύουν ότι αμφότερες έχουν να κερδίσουν απ’ αυτή τη συνεργασία.
 
Η γιορτή των εργαζομένων με… ευχάριστες εκπλήξεις
Αμέσως μετά τη συνέντευξη απολογισμού από τη διοίκηση της εταιρείας πραγματοποιήθηκε η γιορτή των εργαζομένων. Την «παράσταση» έκλεψαν για ακόμα μια χρονιά οι… ανακοινώσεις από το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας για τις «έξτρα» παροχές προς τους εργαζομένους και τα ευαγή ιδρύματα, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο…
Για να φθάσει στο σημείο, όμως, ο Ανδρέας Καρέλιας να ανακοινώσει τα «ευχάριστα» στους εργαζομένους, η «ομιλία» του ήταν περιπετειώδης και χρειάστηκε η συμβολή όλων των εργαζομένων για να βρεθεί από τους «καλικάντζαρους», που την «ταξίδεψαν» πρώτα σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.
Όλα τα παραπάνω, φυσικά, αποτελούσαν το «σενάριο» του εκπληκτικού φετινού χριστουγεννιάτικου βίντεο, με «πρωταγωνιστές» τους εργαζομένους της εταιρείας.
Αφού κατάφερε, λοιπόν, ο Ανδρέας Καρέλιας να βρει την ομιλία του, ο φετινός «μποναμάς» που επιφύλασσε ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Εκτός των καθιερωμένων πλέον εορταστικών επιδομάτων που ήταν αυξημένα από τα προηγούμενα χρόνια, στο τέλος ανακοίνωσε ότι φέτος, με αφορμή το ότι η εταιρεία συμπληρώνει 130 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας στην αγορά της Καπνοβιομηχανίας, κάθε εργαζόμενός της θα πάρει «έξτρα» 1.300 ευρώ καθαρά!
Συνολικά η εταιρεία «μοίρασε» σε επιδόματα στους εργαζομένους και προσφορές σε ευαγή ιδρύματα της πόλης άνω των 3,7 εκ. ευρώ, που αποτελεί «ρεκόρ».
Αναλυτικά:
 
Οι έκτακτες παροχές και οι δωρεές
Όπως έκανε γνωστό ο Ανδρέας Καρέλιας, τα 550.000 ευρώ για κοινωφελείς σκοπούς επιμερίζονται ως εξής:
-1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο – Δημοτικό Καλαμάτας 100.000 ευρώ
-Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας 50.000 ευρώ
-Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό Μεσσηνίας 60.000 ευρώ
-Σύλλογος Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Μεσσηνίας 50.000 ευρώ
-Νοσοκομείο Καλαμάτας 75.000 ευρώ
-Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας 75.000 ευρώ
-Χαμόγελο του Παιδιού 150.000 ευρώ.
 
Παροχές
Όσον αφορά στις παροχές προς τους εργαζομένους, αυτές φέτος διαμορφώθηκαν ως εξής:
-Επίδομα για το εορταστικό τραπέζι: 220 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο
-Επίδομα παρουσίας για κάθε εργαζόμενο, που δεν έλειψε μέρα από την εργασία του: 900 ευρώ. Πέρυσι το έλαβε το 84% των εργαζομένων
-Για εργαζομένους με παιδιά που φοιτούν σε ελληνικά ΑΕΙ-ΤΕΙ: 1.500 ευρώ
-Για παιδιά που πέρασαν φέτος σε ελληνικά ΑΕΙ-ΤΕΙ επιπλέον 500 ευρώ και δώρο ένας υπερσύγχρονος φορητός υπολογιστής Apple
-Για εργαζομένους με αποδοχές έως 2.500 ευρώ, έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ
– Για εργαζομένους με αποδοχές 1.700 ευρώ και κάτω επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ
-Για εργαζομένους με αποδοχές έως 1.200 ευρώ και με 2 ανήλικα τέκνα και άνω έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο
-Επιπλέον των παραπάνω και με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων ιστορίας της “Καρέλια” κάθε εργαζόμενος θα λάβει επίδομα 1.300 ευρώ.
*Όλα τα παραπάνω είναι καθαρά και τις κρατήσεις τις καλύπτει η εταιρεία!
Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κληρώθηκαν 40 τυχεροί με κάθε λαχνό να αντιστοιχεί στο ποσό των 850 ευρώ, ενώ ο “χρυσός” λαχνός φέτος αυξήθηκε στα 10.000 ευρώ. Ο μεγάλος τυχερός, ο οποίος κέρδισε το συγκεκριμένο ποσό, ήταν ο Κωνσταντίνος Μαλλούς, που ανήκει στην εμπορική διεύθυνση των γραφείων της Αθήνας.
Τους 40 λαχνούς των 850 ευρώ κέρδισαν οι: Κυριακή Κατσαρού, Παναγιώτα Ντάκουρη, Όλγα Ιακώβου, Ηλίας Ψαρρέας, Ευγενία Μιχαλοπούλου, Αθανάσιος Τζαναδάκης, Χριστίνα Μπολέτη, Νικόλαος Ζερβάκος, Νικόλαος Τενέντες, Ιωάννης Μαρμαράς, Κωνσταντίνος Σταθέας, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Πολυχρόνης Καραμπίλας, Ιωάννης Τσαούσης, Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Γιώργος Καστρίτης, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Λυγερή Συμειωνοπούλου, Αναστάσιος Κωτσάκης, Γεράσιμος Γεωργακάς, Γιώργος Καργάκος, Ευγενία Σιψά, Ευσταθία Παπαμικρουλέα, Ευάγγελος Μαρινάκης, Νικόλαος Αγγελόπουλος, Σταυρούλα Τζαβάρα, Σταυρούλα Πουλοπούλου, Κωνσταντίνος Δεμπεγιώτης, Ασημάκης Λιάβαρης, Γιώργος Αθανασόπουλος, Ευάγγελος Γαϊτάνης, Ιάκωβος Ζερκούλης, Δημήτρης Μάραντος, Σταύρος Δεληγιάννης, Ιωάννης Γκουβέρος, Παγώνα Τυλλιανάκη, Θεμιστοκλής Μπούσιας, Ουρανία Σταυροπούλου, Παύλος Γραικός και Λάζαρος Μεϊμάρογλου.
Νωρίτερα, κατά την έναρξη της εορταστικής εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων, Δημήτρης Λαγωνικάκος, ανέφερε την πετυχημένη συνταγή της εταιρείας, που την περιέγραψε ως «Ευτυχισμένοι εργαζόμενοι σε ευημερούσα εταιρεία», ενώ ανέφερε τη φιλανθρωπική δράση του σωματείου και κατά τη φετινή χρονιά.
Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο κ. Λαγωνικάκος, εκ μέρους όλων των εργαζομένων της εταιρείας, τίμησε τη Βικτώρια Καρέλια ως τη «μάνα της καπνοβιομηχανίας», παραδίνοντάς της έναν ασημένιο δίσκο με χαραγμένη τη μορφή της Παναγίας της Υπαπαντής.
Η κα Καρέλια συγκινημένη ευχαρίστησε τους εργαζομένους για αυτή την κίνηση, ενώ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της Παναγίας Υπαπαντής για όλη την πόλη, όσο και για την ίδια, καθώς τόνισε πως έχει προσφύγει σε Αυτή σε αρκετές δύσκολες στιγμές»

Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας