Ο «Φοίβος» έφτασε στη Μεσσηνία! Τεράστια προσοχή και όχι άσκοπες μετακινήσεις!

Ο «Φοίβος» έφτασε στη Μεσσηνία! Τεράστια προσοχή και όχι άσκοπες μετακινήσεις!

Το νέο κύμα κακοκαιρίας, που από τους μετεωρολόγους έχει πάρει το όνομα «Φοίβος», έχει φτάσει από χθες το απόγευμα στη Μεσσηνία με πολύ άγριες διαθέσεις.
Ειδικότερα, ο «Φοίβος», σύμφωνα με τις προβλέψεις, εκτός από ισχυρές βροχοπτώσεις, θα φέρει χιόνι και χαλάζι. Γι’ αυτό όσοι οδηγοί πρόκειται να μετακινηθούν προς τον Ταΰγετο θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
Κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι βίαιες καταιγίδες που μπορεί να οδηγήσουν τοπικά σε ξαφνικές πλημμύρες, η σφοδρή χαλαζόπτωση και οι ισχυρές ριπές ανέμου.
Π.Μπ.
 
 
Η πρόγνωση του καιρού για τη Μεσσηνία 
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος για το kalamata.meteoclub.gr/ 
O καιρός για σήμερα Παρασκευή 25/1 προβλέπεται ιδιαίτερα άστατος. Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια μικρά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες ή καταιγίδες.
Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι έντονα, με υψηλές ραγδαιότητες και μεγάλα ύψη βροχής. Προσοχή, υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων. Επίσης υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης, σφοδρής κατά τόπους.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-95%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6-7 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ με ένταση 3-4 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα ενισχυθούν, στα 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6-7 μποφόρ.
Στο Μεσσηνιακό Κόλπο θα πνέουν Ν-ΝΑ άνεμοι, με ριπές που θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ, με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του και στα παράλια που θα δέχονται τον ΝΑ άνεμο.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες, με αποτέλεσμα να πέσει και λασποβροχή.
Στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις, που ενδέχεται να κατέβουν και κάτω από τα 1.300 μ. Οι οδηγοί που θα κινηθούν στο οδικό δίκτυο Καλαμάτας – Σπάρτης πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
Προσοχή, λόγω του μεγάλου ύψους βροχής που έχει ήδη πέσει τον Ιανουάριο, μέχρι τώρα, το έδαφος είναι κορεσμένο και σαθρό. Οι δε βροχές των επόμενων ημερών θα επιδεινώσουν την κατάσταση, προκαλώντας φουσκωμένους χειμάρρους και κατολισθήσεις. Επίσης, οι ραγδαίες βροχοπτώσεις που ενδέχεται να εκδηλωθούν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα αποχετευτικά συστήματα.
-Να γίνεται καθημερινά έλεγχος υδρορροών και φρεατίων.
-Μην πετάτε σκουπίδια εκτός κάδων, που μπορεί να παρασυρθούν και να βουλώσουν τα φρεάτια
-Περιορίστε τις μετακινήσεις την ώρα των έντονων φαινομένων
-Μην περνάτε δρόμους που έχουν καλυφθεί από νερά.

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω κακοκαιρίας 
Με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα από χθες, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που πιθανώς τοπικά θα συνοδεύονται από έντονες χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους  έντονα, με υψηλές ραγδαιότητες και μεγάλα ύψη βροχής.
Το νέο κύμα κακοκαιρίας θα έχει διάρκεια έως τις πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.
Από την πλευρά της, η Πολιτική Προστασία και οι συναρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας είναι σε ετοιμότητα και διαρκή εγρήγορση για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων αναγκών και συνεπειών από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
«Καλούμε», όπως αναφέρει, «τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας που έχει συστήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ιδιαίτερα, να μη διασχίζουν τους δρόμους που διασταυρώνονται με ρέματα και χειμάρρους, να μην κυκλοφορούν όταν υπάρχει έντονη χαλαζόπτωση και να περιορίσουν γενικότερα τις άσκοπες μετακινήσεις τους κατά την έξαρση των φαινομένων.
Αναλυτικότερα τα μέτρα αυτοπροστασίας διατίθενται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Π.  www.civilprotection.gr».