Παρωδία η έκτακτη συνεδρίαση για τους απολυμένους συμβασιούχους ΑμεΑ της ΔΕΥΑΤ

Παρωδία η έκτακτη συνεδρίαση για τους απολυμένους συμβασιούχους ΑμεΑ της ΔΕΥΑΤ

Σε παρωδία κατάληξε η προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, με τη σύγκλιση του Σώματος ύστερα από αίτηση της αντιπολίτευσης με αφορμή καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας για απολύσεις ΑμεΑ στη ΔΕΥΑ Τριφυλίας.
Παρωδία για την οποία υπάρχουν ευθύνες στο προεδρείο και τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας. Θέμα συζήτησης ήταν η απόλυση δύο συμβασιούχων ΑμεΑ της ΔΕΥΑΤ των οποίων έληξαν οι συμβάσεις, «για την άμεση αποκατάσταση της αδικίας και την επαναπρόσληψη των εργαζομένων», χωρίς όμως ουσιαστικά να ξεκινήσει ποτέ η συζήτηση και συνακόλουθα δίχως καμία απόφαση, όλως παρατύπως και παρανόμως, με διαδικαστικά τερτίπια – όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας – και κατά παράβαση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, του Κ.Δ.Κ. και της ισχύουσας νομοθεσίας.
Γιουχαΐσματα εισέπραξε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, κατά την αποχώρησή του από την αίθουσα συνεδριάσεων.
Όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση  δεν έχουν προηγούμενο στο Δήμο Τριφυλίας, αλλά και στους τέως Δήμους της Τριφυλίας. Τέτοιο μπάχαλο δεν έχει συμβεί πουθενά. Και δεν πρόκειται μόνο περί μπάχαλου, αλλά φτάνει στα όρια ευτελισμού του Σώματος και της ίδιας της δημοκρατικής νομιμότητας και θεσμικής λειτουργίας του. Ενώ άλλα ρητά ορίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας, αυτά παρότι αναγνώστηκαν ουκ ολίγες φορές, είτε δεν έγιναν αντιληπτά και κατανοητά είτε πρόκειται περί κατάφωρης διαστρέβλωσής τους, που όμως και στις δύο περιπτώσεις συνιστούν παραβίαση του Κανονισμού Λειτουργίας και της ισχύουσας νομοθεσίας, που δεν επιδέχονται αυθαίρετων ή κατά το δοκούν ερμηνειών και παρερμηνειών. Το δε προεδρείο, καθώς και ο δήμαρχος, βγήκαν πολιτικά εκτεθειμένοι.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ονομαστική εκφώνηση του καταλόγου των μελών του συμβουλίου και διαπιστώθηκε η ύπαρξη απαρτίας με 16 παρόντες. Από εκεί και μετά, «χάθηκε το τόπι».
Ο πρόεδρος του Σώματος ζήτησε από την αντιπολίτευση να αλλάξει τον τίτλο του θέματος για να μπορέσει να το εισαγάγει προς ψήφιση για το εάν θα συζητηθεί ή όχι.
Άρχισαν να παίρνουν το λόγο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και καθένας εξ αυτών να λέει τα δικά του, ενώ το θέμα ήταν συγκεκριμένο με βάση την καταγγελία του Σωματείου για τις απολύσεις δύο συμβασιούχων ΑμεΑ.
Ο πρόεδρος επέμεινε να αλλάξουν τον τίτλο για να το εισαγάγει σε ψηφοφορία, αλλιώς δεν μπορούσε, όπως έλεγε. Σημειώθηκε διακοπή για να «φτιάξει» τον τίτλο του θέματος η αντιπολίτευση, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Κουφαλάκος, ζητούσε το λόγο.
Όταν συνεχίστηκε η διακοπείσα συνεδρίαση, η οποία δεν έπρεπε να έχει διακοπεί, όπως, επίσης, δεν έπρεπε καν να γίνει συζήτηση περί αλλαγής τίτλου του θέματος, είχαν αποχωρήσει τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης.
«Δεν έχω να κάνω τίποτε άλλο παρά να το θέσω σε ψηφοφορία το θέμα. Δυστυχώς, βλέπω, λείπουν αρκετοί σύμβουλοι. Η απαρτία μας έχει να κάνει με το ότι σύμβουλοι που έδωσαν “παρών”, όταν εκφωνήθηκαν τα ονόματα, θεωρούνται παρόντες, άρα έχουμε απαρτία. Ένα θέμα για να πάρει πλειοψηφία είναι επί του συνόλου των παρόντων κατά την εκφώνηση των ονομάτων. Αυτό λέει ο Κανονισμός. Εντάξει; Άρα, πόσοι είμαστε παρόντες, κε γραμματέα;» είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Σώματος. Απαντά ο γραμματέας – πρακτικογράφος του Δ.Σ. και λέει «16» και συνεχίζει ο κ. Καλκαβούρας: «16, ωραία. Άρα για να πάρει πλειοψηφία ένα θέμα χρειάζονται 9 δημοτικοί σύμβουλοι. Εντάξει; Το καταλάβατε; Το καταλάβατε;».
Στο σημείο εκείνο ο κ. Κουκούμης και ο κ. Μπακούρος είπαν ότι «η πλειοψηφία σ’ ένα θέμα παίρνεται επί των παρόντων».
Ο κ. Καλκαβούρας ακολούθως διάβασε από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δ.Σ. Τριφυλίας: «Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης (κατά την εκφώνηση των ονομάτων) και με την παρουσία τους διαπιστώθηκε απαρτία, και αν ακόμα αποχωρήσουν στη συνέχεια, θεωρούνται παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης ως προς την ύπαρξη της απαρτίας». Τότε ρώτησε ο Σωτήρης Μπακούρος: «Δηλαδή, αν φύγουμε όλοι και μείνει ένας, έχει απαρτία;», ενώ ο κ. Καλκαβούρας είπε: «Έχει απαρτία; Μπορεί να πάρει αυτός απόφαση; Δεν μπορεί να πάρει απόφαση. Άρα;».
Κάτι είπε ο δήμαρχος Τριφυλίας ότι «δεν είναι το 50%» και ο κ. Καλκαβούρας ανέφερε: «50% συν 1». Συνέχισε, δε, να διαβάζει από τον Κανονισμό: «Η απαρτία αυτή θεωρείται ότι συντρέχει για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης» και ακολούθως τόνισε: «Άρα, είμαστε 10. Υπάρχει πλειοψηφία. Υπάρχει. Εάν συμφωνήσουμε και οι 10, τίθεται το θέμα. Ψηφοφορία. Λοιπόν, ποιοι ψηφίζουν το θέμα; Όπως ετέθηκε το θέμα από την αντιπολίτευση και σύμφωνα και με αυτά που είπε ο κ. δήμαρχος. Παρακαλώ, χέρια. Ένας, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι, επτά, οκτώ (σ.σ. ο ίδιος και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κατσούλας δεν ψήφισαν θετικά). Δεν είναι απαρτία. Δεν έχει απαρτία. Δεν έχει απαρτία».
Στο σημείο εκείνο από την αντιπολίτευση, αλλά και το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, είπαν πολλές φορές ότι «έχει απαρτία» και άρχισαν να βαράνε ειρωνικά παλαμάκια και να λένε «μπράβο». Για κάποια λεπτά ο κ. Καλκαβούρας κοιτούσε τι γράφει ο Κανονισμός. Ακολούθως ανέγνωσε: «Σε περίπτωση αποχώρησης μελών του συμβουλίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, προκειμένου να ληφθεί απόφαση, η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά την ψηφοφορία, αλλά με βάση τον αριθμό των μελών που απαιτούνται για την απαρτία».
Με «ύφος» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Σας κάλυψα; Σας κάλυψα; Είμαστε 16. Εντάξει;» και μετά επαναλάμβανε κάτι για «50% συν 1».
Σε παρέμβαση της επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ. ότι «δεν είναι έτσι», ο κ. Καλκαβούρας της απάντησε: «Διάβασα. Πρέπει να καταλαβαίνουμε». Η κα Μαραβελή τού φώναξε εκτός μικροφώνου: «Είμαστε 27. Η απαρτία στους πόσους είναι; Στους 14. Η πλειοψηφία είναι στους 8 λοιπόν», ενώ ο κ. Κουκούμης έλεγε: «Έχει απαρτία και έχει πλειοψηφία η πρόταση για συζήτηση»!
Ο πρόεδρος του Σώματος στη συνέχεια είπε ότι μπορούν να συζητήσουν έτσι, αλλά δεν μπορούν να πάρουν απόφαση, «αφού δεν έχουμε αντικείμενο συζήτησης. Η συζήτηση που γίνεται, γίνεται πώς να το πω, γιατί θέλουμε να γίνει. Θα μπορούσαμε να πούμε “σταματάμε”. Αλλά ν’ ακούσουμε…». Νωρίτερα είχε τονίσει ότι δεν καταγράφεται τίποτα και είχε δώσει εντολή στον πρακτικογράφο να κλείσει τα μηχανήματα ηχογράφησης της συνεδρίασης!
Όταν ακολούθως δόθηκε ο λόγος σε δημοτικούς συμβούλους – εκτός διαδικασίας –, παρενέβη η κα Μαραβελή λέγοντας: «Ας μπούμε να συζητήσουμε στο δια ταύτα». Ο κ. Καλκαβούρας της είπε: «Σήμερα δεν μπορούμε να το συζητήσουμε», με την κα Μαραβελή να του απαντά: «Έχουμε απαρτία, κε πρόεδρε. Γιατί να μην το συζητήσουμε;» και τον κ. Καλκαβούρα να της ανταπαντά: «Δεν είπα ότι δεν έχουμε απαρτία. Το θέμα δεν πήρε απαρτία, δεν πήρε πλειοψηφία. Το θέμα δεν πήρε πλειοψηφία». Τότε η κα Μαραβελή του είπε: «Γιατί; Πλειοψηφία έχει πάρει. Τον έχετε τον Κανονισμό» και ο κ. Καλκαβούρας της είπε: «Το διάβασα».
Στη συνέχεια και αφού πάλι, εκτός διαδικασίας, είχαν μιλήσει δημοτικοί σύμβουλοι, η κα Μαραβελή επέμεινε να συζητηθεί το θέμα, διότι η πρόταση πέρασε με πλειοψηφία.
Ο κ. Καλκαβούρας τής απάντησε ότι «έθεσα το θέμα που φέρατε σε ψηφοφορία. Για να περάσει το θέμα έπρεπε να ψηφίσουν 9 δημοτικοί σύμβουλοι. Πόσοι ψηφίσανε; Πόσοι ψηφίσανε;», με την κα Μαραβελή να ρωτά «γιατι να ψηφίσουν 9;» και τον κ. Καλκαβούρα οργισμένο να της απαντά: «Γιατί; Γιατι έτσι θέλουνε. Γιατι απαρτία έτσι πρέπει. Δε σας διάβασα τον Κανονισμό; Τι να σας πω άλλο;».
Τότε η κα Μαραβελή είπε στο Σώμα: «Περιμένετε λίγο. Ακούστε με προσοχή» και τον κ. Καλκαβούρα να της λέει: «Σας ακούω».
Ακολούθως, η επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ. διάβασε τι ορίζεται στον Κανονισμό για την ύπαρξη απαρτίας και αφού συμφώνησε ο κ. Καλκαβούρας ότι υπάρχει απαρτία, συνέχισε διαβάζοντας όσα ρητά ορίζονται στο άρθρο 7, παράγραφος 8, δηλαδή ότι «στην περίπτωση αποχώρησης μελών του συμβουλίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, προκειμένου να ληφθεί απόφαση, η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά την ψηφοφορία, αλλά με βάση τον αριθμό των μελών που απαιτούνται για την απαρτία» και από το ακροατήριο έλεγαν «7 συν 1, 8 δηλαδή» και τον κ. Καλκαβούρα να λέει «είμαστε 16», συμπληρώνοντας ωστόσο «αν κάνω τόσο λάθος…» και την κα Μαραβελή να του λέει: «Ναι, κάνετε λάθος».
Κι όμως, ούτε έπειτα από αυτή την «παραδοχή» περί ενδεχόμενου λάθους, καίτοι έγινε ξεκάθαρο ότι η αυθαίρετη ερμηνεία του επί των ρητώς οριζομένων στον Κανονισμό ήταν απόλυτα λανθασμένη, ουσιαστική συζήτηση του θέματος δεν έγινε, αλλά εκτός διαδικασίας και με κλειστό το μηχάνημα καταγραφής ηχητικού αρχείου της συνεδρίασης πήρε το λόγο και μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Κουφαλάκος.
Όταν ο δήμαρχος και ο πρόεδρος σηκώθηκαν από τα έδρανα, η αποχώρησή τους έγινε εν μέσω αποδοκιμασιών με έντονα γιουχαΐσματα.