Πολικό ψύχος, πολιτικός καύσωνας…


Μπορεί οι καιρικές συνθήκες να δοκιμάζουν τη Μεσσηνία και τους κατοίκους της, αφού η θερμοκρασία αγγίζει ή και πέφτει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου, όμως το πολιτικό θερμόμετρο εν όψει των εκλογών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ιδιαίτερα μεταξύ των Πέτρου Τατούλη και Παναγιώτη Νίκα, έχει… πιάσει καύσωνα. Μάλιστα, τα τελευταία δύο 24ωρα οι δηλώσεις ένθεν κακείθεν δείχνουν και το τι θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες μεταξύ των δύο υποψηφίων. 
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας στο κτήριο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, είχαμε τα πρώτα… πυρά.
Ο δήμαρχος και υποψήφιος περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του το γεγονός πως με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται αποδεκτή η χρηματοδότηση από ιδιώτη της αναβάθμισης του λιμένα Καλαμάτας, ενώ μίλησε για επιθυμία να είναι ο χαρακτήρας του λιμανιού κατά κύριο λόγο τουριστικός.
Ευχήθηκε, δε, να αναβαθμισθεί πράγματι το λιμάνι, «που σήμερα έχει πολύ μικρή κίνηση, καθώς η αναβάθμιση θα φέρει πλούτο στην Καλαμάτα και την περιοχή της, όπως το ονειρεύτηκαν οι πρόγονοί μας που κατασκεύασαν το λιμένα πριν από 120 χρόνια».
Σε παρέμβασή του, από την άλλη, ο νυν περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος, Πέτρος Τατούλης, έδωσε το δικό του στίγμα. Επί της ουσίας απάντησε σε όσα ανέφερε ο δήμαρχος και τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει ο κατακερματισμός των φορέων διαχείρισης των λιμανιών και τα δημοτικά λιμενικά ταμεία να αντικατασταθούν από ένα περιφερειακό. Πρόσθεσε, δε, ότι τα λιμάνια μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν ιδιαίτερο ρόλο για την ανάπτυξη της οικονομίας, γι’ αυτό και κατέκρινε αυτοδιοικητικούς και άλλους παράγοντες που υποβαθμίζουν τον εμπορικό και μεταφορικό χαρακτήρα του λιμανιού της Καλαμάτας για χάρη της υποστήριξης του τουριστικού του χαρακτήρα.
Μάλιστα, σχολίασε ότι είναι ενάντια στις λογικές ιδιωτικοποίησης υποδομών, όπως το λιμάνι της Καλαμάτας, όμως είναι θετικός στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε τομείς που αφορούν στη λειτουργία και ανάπτυξη του λιμανιού.
Από το χώρο του λιμανιού η κόντρα μεταφέρθηκε σε θέματα πολιτισμού. Με χθεσινή του δήλωση, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Παναγιώτης Νίκας κατέκρινε την πολιτική της Περιφέρειας, σημειώνοντας ότι ο Πολιτισμός στην Καλαμάτα στηρίχτηκε αποκλειστικά από δημοτικούς πόρους, τους δημότες και τους χορηγούς. Βέβαια, ξέχασε εδώ να αναφέρει τη σημαντική βοήθεια που βρήκε από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα στο θέμα της χρηματοδότησης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Επίσης, ο κ. Νίκας σχολίασε ότι η Περιφέρεια έχει επιλέξει το δρόμο της κατασπατάλησης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε αμφιβόλου ποιότητας εκδηλώσεις. Απέναντι στην τακτική αυτή αντιπρότεινε να υπάρξει ένας καλύτερος σχεδιασμός και να ενισχυθούν ουσιαστικά οι ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Κάτι τέτοιο θα δώσει προτιθέμενη αξία στην περιοχή, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη