Πρόστιμα σε τρία πυρηνελαιουργεία για υπέρβαση ορίων εκπομπής ρύπων


Πρόστιμα σε τρία πυρηνελαιουργεία τη Μεσσηνίας επέβαλε με αποφάσεις του και έπειτα από εισήγηση του ΚΕΠΠΕ Μεσσηνίας ο περιφερειάρχης  Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, διότι διαπιστώθηκε υπέρβαση των ορίων εκπομπής σωματιδιακών ρύπων (ολικά αιωρούμενα στερεά σωματίδια – σκόνη).
Σε κάθε ένα πυρηνελαιουργείο επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβασθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών.
 
Υπέρβαση ορίων
Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στην εταιρεία «ΠΥΡΗΝΑΣ Α.Ε.» για το πυρηνελαιουργείο που λειτουργεί στη Σπερχογεία Καλαμάτας, στην εταιρεία «ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΕ» για το πυρηνελαιουργείο που λειτουργεί στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά και στην εταιρεία «ΟΙΧΑΛΙΑ ΕΠΕ» για το πυρηνελαιουργείο που λειτουργεί επίσης στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά.
Όπως αναφέρονται στις αποφάσεις των προστίμων, το Μάρτιο του 2018 με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας διενεργήθηκαν έλεγχοι στα πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας από το ΚΕΠΠΕ.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις ΚΕΠΠΕ, για τα τρία πυρηνελαιουργεία διαπιστώθηκε υπέρβαση των ορίων εκπομπής σωματιδιακών ρύπων (ολικά αιωρούμενα στερεά σωματίδια – σκόνη), όπως αυτά μετρήθηκαν από την διαπιστευμένη εταιρεία «ENVIROMETRICS ΕΠΕ», που έχει υπογράψει σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την παροχή υπηρεσιών διενέργειας μετρήσεων εκπομπών αερίων ρύπων στα καμιναέρια των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας.
 
Στις αρμόδιες υπηρεσίες
Όπως σημειώνεται στην επιβολή των προστίμων, αυτό συνιστά παράβαση των εγκεκριμένων όρων της ισχύουσας Α.Ε.Π.Ο. και ρύπανση του περιβάλλοντος
Επιπρόσθετα, τα δύο πυρηνελαιουργεία στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά δεν προσκόμισαν τα αποτελέσματα παρακολούθησης των αερίων εκπομπών.
Για τις τρεις υποθέσεις οι φάκελοι θα σταλούν για να ενημερωθούν οι αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του Υ.Π.Ε.Ν., της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο εξέτασης της επάρκειας του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και των υφιστάμενων τεχνολογιών αντιρύπανσης για τον κλάδο των πυρηνελαιουργείων, αξιολογώντας τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Της Βίκυς Βετουλάκη