SOS από «εμποράκο»…

SOS από «εμποράκο»…

Απάντηση με νέες
μακροχρόνιες ρυθμίσεις οφειλών
 
Οι συνθήκες στην αγορά παραμένουν αναποκατάστατες, το χρέος επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αυξάνεται ακόμα περισσότερο καθώς παρατηρείται φοροδοτική κόπωση, οι φορείς του επιχειρηματικού κόσμου ζητούν «σωτήρια μέτρα για την επιβίωση των μικρομεσαίων».
Και η κυβερνητική πολιτική απάντηση είναι: Περισσότερες και πιο μακροχρόνιες (με περισσότερες δόσεις) ρυθμίσεις…
 
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ
Προαπαιτούμενο για τις περισσότερες και πιο μακροχρόνιες ρυθμίσεις είναι βεβαίως (γιατί η ελληνική οικονομική πολιτική θέλουμε – δε θέλουμε, μας αρέσει ή όχι, συγκαθορίζεται και θα συγκαθορίζεται εν πολλοίς για τα πολλά επόμενα χρόνια …) η «συγκατάθεση των θεσμών».
Έτσι, με δεδομένη την κατάσταση της αγοράς και με τη διαπίστωση ότι χωρίς βοήθεια «ο εμποράκος πεθαίνει», η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους θεσμούς έχει ήδη (από το φθινόπωρο κιόλας) επιφέρει αλλαγές (μέχρι ακόμα και λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα):
•Παράταση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, έως 31/12/2019.
•Αύξηση στα 300.000 ευρώ του ορίου των οφειλών των επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Το όριο ρύθμισης οφειλών μέχρι πρότινος ήταν τα 50.000 ευρώ.
•Επέκταση της δυνατότητας περισσότερων οφειλετών να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Το μέτρο αυτό αφορά τόσο sτους οφειλέτες με χρέη προς το Δημόσιο, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 15% επί του συνόλου των οφειλών, όσο κι εκείνους που υπέβαλαν αίτημα για τη συνολική εξωδικαστική διευθέτηση των χρεών τους, αλλά η διαδικασία διαπραγμάτευσης απέβη άκαρπη, εξαιτίας μη επίτευξης απαρτίας των πιστωτών και συγκεκριμένα λόγω άρνησης συμμετοχής σε αυτήν από πιστωτές του ιδιωτικού τομέα.
•Δυνατότητα στον πιστωτή να εξαιρέσει τις μη επιχειρηματικές οφειλές (π.χ. ύπαρξη στεγαστικού δανείου του επιχειρηματία) από τον εξωδικαστικό. Αυτές οι οφειλές ήταν που πολλές φορές οδηγούσαν τις τράπεζες σε μη συμμετοχή στη διαδικασία, με αποτέλεσμα να αποβαίνει άκαρπη. Ακόμη θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (π.χ. κατασχέσεις και πλειστηριασμοί) από πιστωτές μεσούσης της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού.
•Η ποινική δίωξη για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο ή για τα αδικήματα της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών αναστέλλεται υποχρεωτικά όταν έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης.
•Απαλλαγή του οφειλέτη από τυχόν ανατροπές της σύμβασης αναδιάρθρωσης από ιδιώτες πιστωτές και συνακόλουθα τον κίνδυνο αναβίωσης των οφειλών του προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης όταν έχει ικανοποιήσει πλήρως τους πιστωτές αυτούς.
 
ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ
Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν την αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 που είναι σήμερα σε 24 ή 36 δόσεις, χωρίς να αποκλείεται να είναι ακόμα περισσότερες, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Ο αριθμός των δόσεων εξετάζεται να συνδέεται με την προέλευση της οφειλής. Για παράδειγμα, τις οφειλές από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος θα μπορεί να τις ρυθμίζει σε 24 μηνιαίες δόσεις, ενώ στα χρέη που προκύπτουν από έκτακτη φορολογία, π.χ. κληρονομιές, οι δόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες και ενδεχομένως να ξεπερνούν τις 36.
Οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση θα ισχύουν για όλους και θα συνδέονται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και κυρίως με τη δυνατότητα του φορολογουμένου να αποπληρώσει τα χρέη και να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Η βιωσιμότητα, δηλαδή, θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ένταξη των οφειλών στην πάγια ρύθμιση με τις περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.
 
ΑΠΟ ΑΝΟΙΞΗ…
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση εξασφαλίσει το τελικό «ΟΚ» από τους δανειστές (συναντώνται σε λίγες ημέρες στην Αθήνα), η νέα πάγια ρύθμιση με τις περισσότερες δόσεις θα ενεργοποιηθεί την άνοιξη.
 
ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΩΝ 2018;
Εξετάζεται, χωρίς πολλές πιθανότητες επιτυχίας, ακόμα και η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών του 2018, όπως πιέζει ο επιχειρηματικός κόσμος.
 
ΣΗΜΕΡΑ: 12 ΔΟΣΕΙΣ ή ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ…
Σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και μπορούν να φθάσουν υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις τις 24.
Φυσικά, οι 12 δόσεις αποθαρρύνουν την συντριπτική πλειοψηφία που δεν μπορεί να ανταποκριθεί, ενώ στο ερώτημα της «τι μπορώ να κάνω» οι «δανείστριες» – υπηρεσίες απαντούν γενικά: «Περιμένετε, λένε, ότι κάποια στιγμή θα βγει απόφαση για περισσότερες δόσεις…».
 
Επιμέλεια: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/ Οικονομολόγος