Άκης Τσελέντης: «Θέλει προσοχή τους επόμενους 2-3 μήνες η σεισμική δραστηριότητα στην Δυτική Ελλάδα»

Άκης Τσελέντης: «Θέλει προσοχή τους επόμενους 2-3 μήνες η σεισμική δραστηριότητα στην Δυτική Ελλάδα»

Προσοχή για τους επόμενους 2-3 μήνες συνιστά ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Άκης Τσελέντης, τονίζοντας ότι δεν έχουμε τελειώσει με το φαινόμενο στη Δυτική Ελλάδα.
Με μακροσκελή ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο facebook εκφράζει την ανησυχία του για ένα «φαινόμενο ντόμινο, δηλαδή να έχουμε μια διέγερση των άλλων ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή» και εξηγεί τι έγινε με την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.
 
Η ανάρτηση
Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Τσελέντη έχει ως εξής:
«Μετά τον πρόσφατο σεισμό 6,4R της 26 Οκτωβρίου 2018 στη Ζάκυνθο ανέφερα ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί η ευρύτερη περιοχή είναι από τις πλέον σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου με παρά πολλά μεγάλα ενεργά ρήγματα που στο πρόσφατο αλλά και απώτερο παρελθόν έδωσαν καταστροφικούς σεισμούς.
Ο διαρκής φόβος μου ήταν να μην έχουμε το φαινόμενο Domino, δηλαδή να ενεργοποιηθούν μερικά από αυτά τα ρήγματα. Για το σκοπό αυτό το Γεωδυναμικό κυριολεκτικά γέμισε τη Δυτική Ελλάδα με όργανα, ενώ αυξήσαμε το βαθμό ετοιμότητας μας.
Ο σημερινός σεισμός 5,4 στην Πρέβεζα αλλά και ο χθεσινός 4,3 στην Αμαλιάδα θεωρώ ότι ίσως μπορούν να ενταχθούν σ’ αυτό το πλαίσιο.
Επειδή τις τελευταίες τρεις ημέρες παρακολουθώ ένα θέατρο του ΣΕΙΣΜΟπαραλόγου στη Δυτική Ελλάδα με διαρκείς “δήθεν μυστικές” συσκέψεις στις αντιπεριφέρειες, που μετά οι συμμετέχοντες σε αυτές βγαίνουν στη κεντρική πλατεία και είτε για να αυτοπροβληθούν, είτε για πολιτική σπέκουλα (εκλογών γαρ), είτε από ηλιθιότητα, διαδίδουν ότι σε 48 ώρες ! (λες και ο Εγκέλαδος κρατά χρονόμετρο) θα γίνει ισχυρός σεισμός, θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα και να αποκαλυφθεί το αίτιο αυτής της αναστάτωσης, που ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα μιας εντελώς λανθασμένης αξιοποίησης από την πολιτεία μιας εμπιστευτικής ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ που έστειλα στην Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου (από την οποία με έχει αποκλείσει, παρ’ όλο ότι είμαι διευθυντής του Γεωδυναμικού, ο αρμόδιος υπουργός Σπρίτζης).
 
Καταγραφή σημάτων
Τον Ιανουάριο ενημερώθηκα από τον καθηγητή κ. Βαρώτσο (όλοι γνωρίζουν ότι συνεργάζομαι πολλά χρόνια με την ομάδα ΒΑΝ και πάντα λαμβάνω σοβαρά υπ’ όψη την έρευνα τους) για καταγραφή σημάτων σε δυο σταθμούς στη Δυτική Ελλάδα. Αμέσως ενημέρωσα ΣΕ ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ την επιτροπή και συγκεκριμένα τον πρόεδρό της. Το θεώρησα απαραίτητο γιατί η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
Λίγες ημέρες μετά, έχοντας κάνει σε συνεργασία με το συνεργάτη μου στο Γεωδυναμικό, Γεράσιμο Χουλιάρα, μια λεπτομερή στατιστική ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων της Δυτικής Ελλάδας, καταλήξαμε σε αντίστοιχο συμπέρασμα, ότι δηλαδή έχουμε αυξημένη πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμικού γεγονότος. Και τα στοιχεία αυτά τα κατέθεσα στην επιτροπή.
Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η επιτροπή δε συγκλήθηκε, αλλά κάποιοι ενημέρωσαν απευθείας την πολιτική ηγεσία, χωρίς να περιμένουν το πόρισμα της επιτροπής και να ακολουθηθούν διαδικασίες που θα απέκλειαν φαινόμενα πανικού. Το αποτέλεσμα ήταν να τους ξεφύγει αυτή η πληροφορία και να προκληθεί αυτός ο πανικός και τώρα βέβαια μαθαίνω ότι σήμερα συγκαλούν εκτάκτως την επιτροπή!
Το δια ταύτα:
Ναι, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο κύκλος του Εγκέλαδου δεν έχει κλείσει στη Δυτική Ελλάδα.
Για τους επόμενους 2-3 μήνες είναι πολύ πιθανό να έχουμε κάποια σεισμικά γεγονότα. Δεν είναι κάτι όμως που θα πρέπει να μας πανικοβάλει, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι πάντα έκανε, κάνει και θα κάνει σεισμούς στη χώρα μας.
Σε επίπεδο πολίτη πρέπει να ακλουθείτε τους γνωστούς πλέον κανόνες αντισεισμικής προφύλαξης.
Σε επίπεδο Πολιτείας απαιτείται αυστηρός έλεγχος σχολείων και δημόσιων κτηρίων.
(**) Υπενθυμίζω ότι και πριν από τον ισχυρό σεισμό 6,5 της Ανδραβίδας το 2008, που υπήρξε αντίστοιχη ενημέρωση, δεν έγινε καμία διαρροή ούτε πανικός. Υπήρχαν συγκεκριμένες ενέργειες του στρατού με άκρα μυστικότητα, έγιναν οι δέουσες κινήσεις και τηρήθηκαν ευλαβικά τα πρωτόκολλα».
 
Γ. Παπαδόπουλος: «Μια πρόγνωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη μισή Ελλάδα»
Μετά το σάλο που προκλήθηκε από την ανάρτηση του κ. Τσελέντη, ο σεισμολόγος και μέλος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ότι χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, σημειώνοντας πως η επιτροπή είναι για να συμβουλεύσει την Πολιτεία αν χρειάζεται, σε κάποια περίπτωση, να πάρει έκτακτα μέτρα ή όχι. Η επιτροπή συγκλήθηκε, όπως είπε, λόγω του ότι στις 25 Ιανουαρίου έφτασε στα μέλη της ένα e mail με κάποια επιστημονικά στοιχεία της ομάδας ΒΑΝ περί επικείμενου σεισμού.
«Τα στοιχεία που αρχικά έλαβε ήταν γενικά και αόριστα. Απευθύνθηκε και στην ομάδα ΒΑΝ και στο διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τον κύριο Τσελέντη, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος ο οποίος έστειλε τη μελέτη της ομάδας ΒΑΝ στην επιτροπή. Δεν την έστειλε η ίδια η ομάδα ΒΑΝ, την έστειλε ο κύριος Τσελέντης. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν νεότερα επιστημονικά στοιχεία, παρά τις προσπάθειες και παραμένουμε στο ότι τα στοιχεία που έως τώρα έχουμε στη διάθεσή μας είναι γενικά και αόριστα…
Εκείνο το οποίο αποτελεί πάγια αρχή, διεθνώς, είναι ότι μια πρόγνωση, για να μπορεί, καταρχήν, να αξιολογηθεί ως προς την πρακτική της χρησιμότητα, θα πρέπει να μας δίνει με ικανοποιητική ακρίβεια την περιοχή. Όταν λέω ικανοποιητική ακρίβεια, δεν μπορεί να είναι η μισή Ελλάδα, για παράδειγμα. Διότι δεν μπορείς να πάρεις μέτρα στη μισή Ελλάδα. Πρέπει να είναι πολύ πιο εντοπισμένη», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος.
Β.Β.