Αθωωτική απόφαση για 3 πυρηνελαιουργεία που κατηγορούνταν για ρύπανση


Από το τριμελές πλημμελειοδικείο Καλαμάτας
 
Αθώους έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας τους ιδιοκτήτες τριών πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας για ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος. Η ιστορία είχε ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2015, έπειτα από σχετικές έγγραφες αναφορές που είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.
Κατηγορούμενοι ήταν οι ιδιοκτήτες δύο πυρηνελαιουργείων στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά (Οικοενέργεια Α.Ε. και Οιχαλία ΕΠΕ) και ενός στην Καλαμάτα (Μεσσηνιακή ΑΒΕΕ).
 
Μήνυση Παν. Νίκα
Αρχικά ο δήμαρχος Καλαμάτας είχε καταθέσει αναφορά στην εισαγγελία και περίπου ένα μήνα μετά, το Μάρτιο του 2015, έπειτα και από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, κατέθεσε μήνυση κατά των πυρηνελαιουργείων. Μάλιστα, τότε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος είχε τονίσει: «Κατέθεσα τη μήνυση στον κ. εισαγγελέα, ζήτησα να υπάρξει ενεργοποίηση και από πλευράς Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, διότι πιστεύω βαθύτατα ότι είναι ένα θέμα το οποίο συνδέεται με τις ποσότητες πυρήνα που συσσωρεύονται στα πυρηνελαιουργεία και τις δυνατότητες που έχουν να τις επεξεργασθούν και, βεβαίως, με την εφαρμογή των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Δεν είναι δυνατόν να βρωμάει κυριολεκτικά ο τόπος».
Ακολούθησαν έλεγχοι από τους επιθεωρητές του ΚΕΠΠΕ και στη συνέχεια ασκήθηκαν ποινικές διώξεις στους ιδιοκτήτες των τριών πυρηνελαιουργείων.
 
Αθώοι
Η υπόθεση εκδικάσθηκε προχθές στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, χωρίς όμως να παρασταθεί ο Δήμος Καλαμάτας.
Από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις κατηγορίες και ομόφωνα το δικαστήριο κήρυξε τους πέντε κατηγορούμενους αθώους.
Το θέμα των πυρηνελαιουργείων δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τις δικαστικές αίθουσες, ενώ εκκρεμούν κι άλλες υποθέσεις.
Μάλιστα, όπως τόνισε ο δικηγόρος της «Μεσσηνιακής ΑΒΕΕ», Παναγιώτης Γιαννόπουλος, είναι η 17η αθωωτική απόφαση της εταιρείας για κατηγορίες που αφορούν ρύπανση περιβάλλοντος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι η 4η αθωωτική για την «Οικοενέργεια Α.Ε.».
 
Της Βίκυς Βετουλάκη