Χωρίς εισήγηση για ΔΕΥΑΤ, διακόπηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας

Χωρίς εισήγηση για ΔΕΥΑΤ, διακόπηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας

Βαριές καταγγελίες, ύβρεις και «χαρτο-πόλεμος» ανακοινώσεων 
Η απουσία εισήγησης για το 20ό θέμα ημερήσιας διάταξης με τίτλο «Συζήτηση σχετικά με την λειτουργία της ΔΕΥΑΤ», προκάλεσε – για μια ακόμη φορά – «μπάχαλο» στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, με συνέπεια αυτή να διακοπεί ύστερα από δυναμική παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας.
Προηγουμένως, η απερχόμενη δημοτική Αρχή τόσο δια του δημάρχου, όσο και δια του προέδρου του Σώματος είχε πει ότι δεν έχει εισήγηση για το θέμα, προκαλώντας αντιδράσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης.
Στον Κανονισμό Λειτουργίας  του Δ.Σ. Τριφυλίας, στο Άρθρο 3, μεταξύ άλλων, ρητά ορίζεται επί λέξει (σ.σ. και είναι και λάθος γραμμένη η λέξη ως “πλήρεις”): «Για την εγγραφή ενός θέματος στην ημερήσια διάταξη πρέπει να κατατεθεί στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου και με ενημέρωση του Προέδρου, πλήρεις Φάκελος με το κάθε θέμα, καθώς και σχετική εισήγηση». Εισήγηση, ωστόσο, δεν υπήρχε. Η συνεδρίαση διεκόπη.
 
Ο πρόεδρος του Σώματος
Σε δελτίο Τύπου του Γραφείου Δημοτικού Συμβουλίου, που απεστάλη νωρίς χθες το μεσημέρι στα ΜΜΕ και το υπογράφει ο πρόεδρος του Σώματος, Ιωάννης Καλκαβούρας, αναφέρεται: «Την Πέμπτη 31-01-2019 και από ώρα 18.00 βρισκόταν σε εξέλιξη το προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δήμου μας. Η διαδικασία προχωρούσε όπως προβλεπόταν από την ημερήσια διάταξη και ενώ είμαστε στο με αριθμό 20 θέμα που αφορούσε «Συζήτηση σχετικά με τη λειτουργία της ΔΕΥΑΤ», παρενέβη ο Πρόεδρος των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ του Νομού Μεσσηνίας συνεπικουρούμενος και από άλλα Μέλη του Σωματείου τους και διέκοψαν το Δημοτικό Συμβούλιο. Μια ενέργεια αντιδημοκρατική και συνάμα αντιθεσμική που στέρησε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη δυνατότητα έκφρασης και διερεύνησης των προβλημάτων (αν υπάρχουν) στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Τριφυλίας. Πρέπει να σημειωθεί δε ότι σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε δοθεί η δυνατότητα στους εν λόγω συνδικαλιστές και στον Πρόεδρό τους να εκφράσουν τις απόψεις τους. Η ΔΕΥΑΤ, είναι η επιχείρηση του Δήμου μας, στην Ύδρευση και Αποχέτευση, που το Δημοτικό Συμβούλιο έχει μεταβιβάσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες εγκρίνοντας τον κανονισμό λειτουργίας της. Οι εν λόγω συνδικαλιστές ήθελαν να επιβάλλουν στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει παρέμβαση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΤ με τις δικές τους απόψεις, κάτι το οποίο είναι παράνομο σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις που ισχύουν. Το Δημοτικό Συμβούλιο, το ανώτατο θεσμικό όργανο του Δήμου, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν, ότι ούτε εκβιάζεται, ούτε τρομοκρατείται. Οι τραμπουκισμοί, οι λεκτικοί κανιβαλισμοί δεν μας πτοούν. Τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου θα προασπίσουμε όλοι εμείς που σεβόμαστε τους θεσμούς και τα κανονιστικά πλαίσια που υπάρχουν. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια φίμωσης που προσπάθησαν να μας επιβάλλουν. Καταγγέλλουμε τους λεκτικούς κανιβαλισμούς και καλούμε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και παρατάξεις, να καταδικάσουν την αντιδημοκρατική, αντιθεσμική, αυταρχική παρέμβαση για να εμποδιστεί η ομαλή λειτουργία του ανώτατου θεσμικού οργάνου του Δήμου μας. Είναι δε λυπηρό ότι κάποιοι που θα πρέπει να μεταφέρουν όλες τις απόψεις που διατυπώνονται, να επιλέγουν το τι θα προβάλουν σύμφωνα με τις δικές τους παραταξιακές προτιμήσεις».
 
Η θέση του Δήμου
Λίγο αργότερα, απεστάλη στα ΜΜΕ και δελτίο Τύπου του Δήμου Τριφυλίας στο οποίο αναφέρεται: «Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 31ης Ιανουαρίου 2019 διακόπηκε βίαια και αδικαιολόγητα από μη θεσμικούς παράγοντες κατά την έναρξη της συζήτησης του θέματος της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε τη λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. Στη δημοκρατία ο διάλογος, η διαφωνία και η αντιπαράθεση απόψεων αποτελούν τα στοιχεία που την προάγουν. Οι πρακτικές βίας και εκφοβισμού είναι αυτές που την υπονομεύουν και την απειλούν. Τέτοιες πρακτικές δεν έχουν χώρο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας. Η προάσπιση του δικαιώματος των ελεύθερων θέσεων και απόψεων αποτελεί τη θεμελιώδη υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη και δεν έχει το δικαίωμα κανείς να συμπεριφέρεται με τρόπο απρεπή, επιτακτικό και βίαιο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τα συνδικαλιστικά όργανα μόνο καλό δεν έκαναν στους εργαζόμενους με αυτή τους τη συμπεριφορά, αφού δεν άφησαν τη συζήτηση να εξελιχθεί και να γνωρίσουν τις θέσεις και απόψεις των Δημοτικών Συμβούλων πριν εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, διακόπτοντας τη συλλογική και δημοκρατική διαδικασία της συνεδρίασης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας θα συνεχίσει να λειτουργεί δημοκρατικά και παραγωγικά για την προσφορά έργου για τον τόπο και τους δημότες μας».
 
Θέση του Σωματείου
Σε δελτίο Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, για την παρέμβασή του στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, αναφέρονται τα εξής: «Από τις 2/7/2018 το Σωματείο μας με έγγραφα και κινητοποιήσεις, διεκδικεί μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και οργάνωση των Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΤ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Τριφυλίας), σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή, στις 20 Δεκεμβρίου, με παρέμβασή μας το  Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε και εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα. “Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας στη Συνεδρίασή του σήμερα Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 εκφράζει την ανησυχία του για την υποστελέχωση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΤ. Δεν μπορεί να λειτουργεί με εργασιακές σχέσεις λάστιχο και ορισμένου χρόνου. Το υπάρχον προσωπικό που εργάζεται σήμερα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (αορίστου, ορισμένου χρόνου και ΑΜΕΑ), καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι απαραίτητο. Έχει αποκτήσει ανάλογη εμπειρία και επιθυμούμε τη μονιμοποίησή του και την ένταξή του στο νέο Ο.Ε.Υ που άμεσα θα δρομολογήσουμε διαδικασίες σύνταξης και ολοκλήρωσής του».
 Όμως, σε αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην πράξη, συνεχίζουν να διώκουν  εργαζόμενους με αποκορύφωμα την απόλυση 2 ΑΜΕΑ. Μετά από κινητοποιήσεις ήρθε η ώρα  να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο. Ξαφνικά όταν το θέμα ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε εισήγηση. Ζήτησε ειρωνικά από την αντιπολίτευση να πει τι θέλει. Στο σημείο αυτό οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν στον χώρο αντέδρασαν και σε ένδειξη διαμαρτυρίας διέκοψαν τη συνεδρίαση, μη αποδεχόμενοι να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους την κοροϊδία. Την υπεράσπιση της Δημοτικής αρχής ανέλαβε ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ.  Μπακούρος  (ΠΑΣΟΚ),  που με ειρωνείες και υβριστικά σχόλια στράφηκε κατά του Σωματείου, υβρίζοντας χυδαία συνδικαλιστές. Δεν μας φοβίζουν οι απειλές. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση μέχρι την άμεση μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των ΑΜΕΑ σε συμβάσεις αορίστου και την ψήφιση νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας που να καλύπτει τις ανάγκες με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας».
Σημειώνεται ότι χθες εξεδόθη πρόσκληση «για συνέχιση της διακοπείσης 2ης τακτικής συνεδρίασης» του Δ.Σ. Τριφυλίας για τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου και ώρα 8:00μμ, οπότε και εκεί θα δοθεί η συνέχεια…

Του Ηλία Γιαννόπουλου