Πολυχώρος Α49: Εγκαίνια σήμερα με έργα μεγάλων Ελλήνων δημιουργών

Πολυχώρος Α49: Εγκαίνια σήμερα με έργα μεγάλων Ελλήνων δημιουργών

Δε θα μπορούσε να είναι άλλος ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται απόψε στις 8.30 στο χώρο τέχνης και πολιτισμού Α49 στην οδό Αναγνωσταρά, παρά «Έργα Μεγάλων Ελλήνων Δημιουργών». Πρόκειται για μια μοναδική συγκέντρωση 91 πινάκων ζωγραφικής, γλυπτών και εγκαταστάσεων 21 κορυφαίων και ανερχόμενων Ελλήνων καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν οι Κώστας Βαρώτσος, Γιάννης Γαΐτης, Κώστας Τσόκλης, αλλά και ο Μεσσήνιος Γιάννης Μπουτέας, με τη λίστα να περιλαμβάνει, επίσης, τους: Αλέξη Ακριθάκη, Δημήτρη Αληθεινό, Αχιλλέα Απέργη, Ειρήνη Απέργη, Χαραλάμπο Δερμάτη, Στεφανία Ζουρούδη, Γιώργο Λάππα, Κυριάκο Μορταράκο, Ζάφο Ξαγοράρη, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Pavlos, Βασιλική Πιστικού, Βαγγέλη Πολύζο, Γιάννη Σκαλτσά, Παντελή Χανδρή, Έρση Χατζηαργυρού και Γιάννη Ψυχοπαίδη.
Η έκθεση, για την οποία υπάρχει πανελλήνιο ενδιαφέρον και αποτελεί καλλιτεχνικό γεγονός που συζητιέται πριν ξεκινήσει και είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί για καιρό αφού ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου, είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης δύο ΚοινΣΕΠ, της Α+Α teleia Kalamata και της ΠΕΣ Πολύτροπον. Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή του Μιχάλη Γαβρίλου, του τεχνίτη που εμπιστεύεται όλος ο σύγχρονος κόσμος της τέχνης για ειδικές κατασκευές και του ανθρώπου που αναλαμβάνει σταθερά το στήσιμο των ελληνικών περιπτέρων στην Μπιενάλε της Βενετίας.
Ο πολυχώρος στην οδό Αναγνωσταρά 49 θα μετατραπεί για δύο και πλέον μήνες (η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από Δευτέρα-Παρασκευή 10.00 π.μ.-8.00 μ.μ., Σάββατο 10.00 π.μ.-3.00 μ.μ. Κυριακή 11.00 π.μ.-3.00 μ.μ.) «σε μουσείο σύγχρονης τέχνης. Είναι ό,τι καλύτερο έχει γίνει σε τέτοια γκαλερί πανελληνίως», σχολιάζουν ο Βαγγέλης Νικολάου και η Άννυ Χαραλαμποπούλου, οι οποίοι βλέπουν με ικανοποίηση, πριν συμπληρωθεί μισός χρόνος λειτουργίας, η εστία πολιτισμού που δημιούργησαν με πολύ κόπο και μεράκι να γίνεται σημείο αναφοράς και αυτόνομος προορισμός για τους λάτρεις της τέχνης, όχι μόνο από τη Μεσσηνία, αλλά από την Αθήνα και αλλού.
Είναι ενδεικτικό ότι 2,5 χιλιάδες κόσμου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την εναρκτήρια έκθεση «Αθέατη Μνήμη» του Α49 τον περασμένο χειμώνα, με φωτογραφίες έργων που φυλάσσονται στις αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Αυτή τη φορά το θέμα είναι εντελώς διαφορετικό, και δίνει την ευκαιρία στο κοινό της Καλαμάτας να γνωρίσει από κοντά την σύγχρονη τέχνη και επιπλέον τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να αποκτήσουν κάποιο από τα έργα, που ξεκινούν από 200 ευρώ και φτάνουν έως πολλές χιλιάδες ευρώ.
Ο κ. Νικολάου εξηγεί ότι λόγω της οικονομικής κρίσης η αγορά έργων τέχνης στην Ελλάδα είχε περάσει μεγάλη κάμψη, που όμως έχει αρχίσει να ακολουθεί ανοδική πορεία, ενώ η έκθεση που φιλοξενείται στην Καλαμάτα δίνει ειδικά την ευκαιρία για αγορά έργων ανερχόμενων καλλιτεχνών που προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές, αλλά προβλέπεται ότι η αξία τους θα αυξηθεί.
Για τον Βαγγέλη Νικολάου, πάντως, το πιο σημαντικό είναι ότι ο πολυχώρος Α49 βάζει μια καινούργια ματιά στα πολιτιστικά πράγματα της Καλαμάτας, προσθέτοντας κι άλλες τέχνες πέραν του χορού και του θεάτρου που “κυριαρχούν” στην πόλη. Εν προκειμένω, «θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό να γνωρίσει τη σύγχρονη τέχνη. Το πιο βασικό είναι να έρθουν τα σχολεία. Τα παιδιά και ο κόσμος που θα έρθουν να δουν κάτι διαφορετικό. Δεν μπορείς να καταλάβεις αυτά τα έργα αν δε δεις από κοντά το μέγεθος, την πινελιά… γιατί η τέχνη είναι το συναίσθημα που σου δημιουργείται εκείνη τη στιγμή που το βλέπεις. Γι’ αυτό και τα μουσεία που δείχνουν μέσω ίντερνετ τα έργα τους αυξάνουν την επισκεψιμότητά τους από τον κόσμο που θέλει να τα δει από κοντά».
Και στον πολυχώρο Α49 υπάρχουν πολλά να δει κανείς από σήμερα, όλα με μοναδική ομορφιά, κάποια με ξεχωριστή μαγεία, που ανοίγουν νέους ορίζοντες στο νου και την ψυχή…
 
Γαΐτης, Μελίνα Μερκούρη και Μπουτέας…
Παράλληλα με την έκθεση «Έργα Μεγάλων Ελλήνων Δημιουργών» συνεχίζονται κανονικά οι δράσεις στην οδό Αναγνωσταρά 49, όπως είναι, για παράδειγμα, αυτό το Σαββατοκύριακο το σεμινάριο κρητικών χορών που διοργανώνει «Ο Ψηλορείτης».
Τέλος, τρεις ακόμα σημαντικές εκθέσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί για τη συνέχεια και συγκεκριμένα δύο αναδρομικές των Γαΐτη, Μπουτέα, ενώ ενδιάμεσα θα «ζωντανέψει» η Μελίνα Μερκούρη, με τη φιλοξενία μιας συλλογής προσωπικών αντικειμένων, φορεσιών φωτογραφιών, ταινιών κ.τ.λ.
Χ.Ε.