Δήμος Τριφυλίας: Σε… διάταξη μάχης οκτώ συνδυασμοί

Δήμος Τριφυλίας: Σε… διάταξη μάχης οκτώ συνδυασμοί

Σε μόλις έξι εβδομάδες, την Κυριακή, 26 Μαΐου, διεξάγεται ο α’ γύρος των δημοτικών εκλογών, σε τρεις εβδομάδες, την Κυριακή 5 Μαΐου, εκπνέει η προθεσμία υποβολής – με επίδοση ή παράδοση με απόδειξη – υποψηφιότητας συνδυασμών στην/στον Πρόεδρο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου αρμοδιότητας και, όπως είναι γνωστό, στην Τριφυλία οκτώ υποψήφιοι δήμαρχοι, με τους αντίστοιχους συνδυασμούς τους, διεκδικούν την ψήφο των δημοτών και εκλογέων. Ήδη, υποψήφιοι δήμαρχοι, συνεργάτες τους, στελέχη και υποψήφιοι των συνδυασμών τίθενται σε… διάταξη μάχης!
 
Υποψηφιότητες (με αλφαβητική σειρά):
 Στάθης Ανδρινόπουλος: Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας και της δημοτικής παράταξης «Η Τριφυλία αλλάΖΕΙ», ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του στις 14 Δεκεμβρίου 2018, τονίζοντας ότι, «Η παρούσα Δημοτική Αρχή απέτυχε κατά κοινή ομολογία, διότι είναι εγκλωβισμένη στο πνεύμα της μικροπολιτικής, ανακυκλώνει τον κακό εαυτό της και εμποδίζει με τη νοοτροπία της την πρόοδο του τόπου. Απομακρύνει τα ικανά της στελέχη και δείχνει ότι μοναδικός της σκοπός είναι η διατήρηση της καρέκλας μερικών. Έφτασε η ώρα να βροντοφωνάξουμε φτάνει πια. Ήλθε η στιγμή να ανανεώσουμε τους ανθρώπους που θα χειρισθούν τα του Δήμου μας στην επόμενη τετραετία και να αναθέσουμε την πορεία του δήμου μας σε στιβαρά και ικανά χέρια. Να αναδείξουμε Δήμαρχο με γνώση και διοικητική πείρα που θα σχεδιάζει, θα συντονίζει και θα εργάζεται συλλογικά, αξιοποιώντας κάθε δύναμη του τόπου μας χωρίς στενόμυαλους αποκλεισμούς…».
 
Δημήτρης Δριμής: Ο τέως δήμαρχος Αετού, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας» στις 8 Μαρτίου, τονίζοντας ότι, «Με το νέο εκλογικό νόμο θα αναζητηθούν συνθέσεις και προγραμματικές συγκλίσεις. Η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πολιτών. Είναι κοινή διαπίστωση πως η διαχείριση της καθημερινότητας είναι ανεπαρκής. Προβλήματα στην αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων, στα αζήτητα η ανακύκλωση, συνεχείς διακοπές και προβληματικά δίκτυα ύδρευσης, μηδενικό έργο σε ζητήματα άρδευσης, δημοτικός φωτισμός και δημοτική οδοποιία σε κακή κατάσταση, εγκατάλειψη της αγροτικής οδοποιίας, αδυναμία αξιοποίησης των μηχανημάτων του δήμου, υπολειτουργία τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, κ.α… Ο προγραμματισμός, η παραγωγή κοινωνικού και αναπτυξιακού έργου απουσιάζουν” και συνέχισε πως, «Πατάμε γερά. Στοχεύουμε ψηλά. Προχωράμε μπροστά. Σχεδιάζουμε μαζί, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, το μέλλον των τόπων μας. Ξεκινάμε έναν όμορφο προεκλογικό αγώνα. Για έναν ενιαίο πολυκεντρικό δήμο».
 
Παναγιώτης Κατσίβελας, ο απερχόμενος δήμαρχος Τριφυλίας, ανακοίνωσε επίσημα με δελτίο Τύπου την εκ νέου υποψηφιότητά του στις 28 Δεκεμβρίου 2018 τονίζοντας ότι, «Έπειτα από τέσσερα περίπου χρόνια σκληρής εργασίας καταφέραμε να ολοκληρώσουμε πλειάδα σημαντικών έργων, που αφορούν στο σύνολο του Δήμου μας. Ανανεώνουμε και εκσυγχρονίζουμε το Δήμο μας. Δεκάδες έργα πρώτης ανάγκης έχουν δημοπρατηθεί και άμεσα πρόκειται να υλοποιηθούν. Έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις έργων για ένταξη και χρηματοδότηση στα Προγράμματα Φιλόδημος, ΕΣΠΑ και Leader και συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα αρμόδια υπουργεία για την ολοκλήρωση έργων Τομεακών και Περιφερειακών από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Πληρώνουμε τα δάνεια του Δήμου και μέχρι σήμερα έχουμε καταβάλει 1,2 εκατομμύρια ευρώ, όπως και όλες τις δικαστικές διεκδικήσεις από απλήρωτες συναλλαγές του παρελθόντος, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Υποσχεθήκαμε ότι θα εργαστούμε σκληρά και το κάναμε απαρέγκλιτα και με συνέπεια. Σίγουρος ότι με την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής θα έχουμε αλλάξει την εικόνα και την προοπτική του Δήμου μας, δηλώνω ότι θα διεκδικήσω την ανανέωση της εντολής σας…». Αύριο παρουσιάζει το συνδυασμό του «ΤΡΙΦΥΛΙΑ συνεχίζουμε».
 
Σαράντος Κουκούμης: Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ. Τριφυλίας ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του στις 22 Φεβρουαρίου αναφέροντας πως, «αν και η σημερινή δημοτική αρχή υποσχέθηκε ότι θα κάνει Ριβιέρα την Τριφυλία, τελικά δεν κατάφερε τίποτα άλλο παρά μόνο να υπάρχουν μηχανήματα του δήμου χαλασμένα, να παραμένουν στα συρτάρια τα 600.000 ευρώ που είχε πάρει για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα το Αλιμάκι να δέχεται όλο τον όγκο των απορριμμάτων». Αναφορά έκανε και στα δίκτυα νερών από αμιαντοσωλήνες, που προκαλούν προβλήματα στην υγεία, αλλά και για άλλα μεγάλα προβλήματα του Δήμου Τριφυλίας. Άσκησε δριμεία κριτική και στις παρατάξεις των αντιπολιτεύσεων, τονίζοντας ότι «η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι η μόνη λαϊκή αντιπολίτευση στο Δήμο Τριφυλίας». Ο κ. Κουκούμης μίλησε και για δωράκια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε εργολάβους του Δήμου μέσω δικαστικών οδών.
 
Γιώργος Λεβεντάκης: Ο Φιλιατρινός εφοπλιστής ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής του συνδυασμού “ΑΝ.Ο.Δ.Ο.Σ” Τριφυλίας στις 13 Αυγούστου 2018 και σχετικά με την υποψηφιότητά του αναφέρει ότι,  «Μία νέα εποχή έρχεται. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε το τόπο μας αυτές τις δύσκολες στιγμές, αρκεί να ενστερνιστούμε αυτές τις τρεις λέξεις: σιγουριά, αυτοπεποίθηση, ελπίδα, όταν οι σειρήνες κινδυνολογούν. Οι πολίτες της Τριφυλίας ξέρουν ότι τα μεγαλύτερα γυρίσματα της ιστορίας δεν έρχονται από μόνα τους. Δίνονται με μάχες και αυτή η μάχη έφτασε. Σας καλώ όλους κοντά μου γιατί ήρθε η ώρα της μεγάλης αλλαγής, της ελπίδας, της αναγέννησης αυτού του τόπου. Όνειρο μου να δώσω ελπίδα σε κάθε πολίτη αυτού του τόπου για μία καλύτερη Τριφυλία».
Παρουσιάζει το πρόγραμμα του συνδυασμού του την Παρασκευή.
 
Σωτήρης Μπακούρος: Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ Τριφυλίας, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής του συνδυασμού «Επόμενη Μέρα για την Τριφυλία», που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ., στις 19 Μαρτίου, τονίζοντας ότι, «Πιστεύουμε στη συμμετοχή των πολιτών, χρειαζόμαστε τη γνώμη τους, και την κριτική τους. Οι συνεργάτες μου και εγώ θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε –αν όχι όλα – τα περισσότερα προβλήματα του Δήμου Τριφυλίας σε συνεργασία με πολίτες και φορείς και μέσα από το πρόγραμμα μας να δώσουμε εφικτές και κοστολογημένες λύσεις. Η προσπάθεια που ξεκινάμε πλαισιώνεται από αυτοδιοικητικά στελέχη αλλά και από νέους ανθρώπους ώστε να δημιουργηθεί μια όσμωση και να προκύψει μία νέα γενιά στελεχών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στην προσπάθεια μας αυτή καλούμε όλους τους πολίτες ενεργούς και μη απ’ όπου και αν προέρχονται για να μας πλαισιώσουν. Ο πολιτικός πολιτισμός θα είναι για την παράταξη μας δεδομένος. Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους τους υποψηφίους».
 
Χάιδω Παναγιωτοπούλου: Η δικηγόρος στην Κυπαρισσία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις 6 Δεκεμβρίου 2018 σημειώνοντας ότι, «Ο Δήμος μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τέλμα και σε αδιέξοδο, μακριά από τις ανάγκες του πολίτη και τις προκλήσεις της εποχής. Η Τριφυλία, είναι ένας παραδεισένιος τόπος, και είμαστε τυχεροί που έχουμε γεννηθεί σ’ αυτόν τον τόπο και μπορούμε να είμαστε μόνιμοι κάτοικοί του» και συνέχισε πως «Η Τριφυλία όμως των ονείρων μας, των παιδιών μας, των γονιών μας και των παππούδων μας, παραμένει δυστυχώς ουραγός των εξελίξεων, απλή θεατής των προοπτικών που εξελίσσονται γύρω μας, όμηρος της μιζέριας, της εσωστρέφειας αλλά κυρίως της έλλειψης στρατηγικού σχεδίου. Και αυτό πρέπει να αλλάξει! Η Τριφυλία πρέπει να γίνει Πρωταγωνίστρια».
Παρουσίασε αρχές και θέσεις του συνδυασμού της «ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ» στις 13 Μαρτίου.
 
Παναγιώτης Τσίγγανος: Ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Τριφυλίας, που παραιτήθηκε από το αξίωμά του επειδή θέτει υποψηφιότητα δημάρχου, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις 13 Μαρτίου τονίζοντας ότι, ««Είναι γνωστό ότι δεν ανήκω σε αυτούς που θεωρούν το “απολιτίκ” στάση ή δήλωση. Όλοι στην πολιτική προσερχόμαστε με τις ιδέες μας, που πρέπει να τις προσαρμόζουμε στις απαιτήσεις των καιρών. Όσο αναποτελεσματικός είναι αυτός που δεν έχει καθαρές ιδέες, το ίδιο αναποτελεσματικός είναι και αυτός που παραμένει άκαμπτος στις προσεγγίσεις του. Το “απολιτίκ” τις περισσότερες φορές είναι καλυμμένος συντηρητισμός ή ακόμα περισσότερο άγνοια ή φόβος ή αμηχανία υιοθέτησης θέσεων. Με πλήρη ευθύνη και συναίσθηση των παραπάνω καλώ όλες τις κοινωνικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις σε μια πλατιά και ισχυρή συνεργασία. Να αφήσουμε όσα μας χώρισαν στο παρελθόν, να ξεπεράσουμε όσα μας κρατούν στατικούς στο παρόν και να προχωρήσουμε μπροστά. Απαιτείται σύνθεση, συνεργασία, συνέργεια, σεβασμός. Στο νέο τοπίο που ανοίγεται μπροστά μας, έννοιες όπως ρεαλισμός και δημοκρατικός προγραμματισμός αποκτούν νέο νόημα».

Πληθώρα, λοιπόν, υποψηφιοτήτων και υποψηφίων στην Τριφυλία. Το μέγα ζήτημα, βεβαίως, είναι  στις εκλογές – και ιδίως στις προσεχείς – να μην ευτελιστεί η κορυφαία θεσμική διαδικασία έκφρασης της λαϊκής ετυμηγορίας. Το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό και οι εκλογές κρίσιμο ορόσημο. Ανοιχτό επίσης παραμένει, κατά πολλούς στην Τριφυλία, το ενδεχόμενο ηχηρών εκπλήξεων, για άλλους ευχάριστων και για άλλους δυσάρεστων, μέχρι την κατάρτιση, κατάθεση και ανακήρυξη των συνδυασμών.
Πάντως, το σίγουρο είναι ότι οι εκλογές του φετινού Μαΐου δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις εκλογές του 2014, αφού και οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι διπλάσιοι και το πολιτικό περιβάλλον εντελώς διαφορετικό με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Του Ηλία Γιαννόπουλου