Κορδίας: Μια περιοχή ξεχασμένη που ζητά, έστω, τα βασικά από το νέο δήμαρχο

Κορδίας: Μια περιοχή ξεχασμένη που ζητά, έστω, τα βασικά από το νέο δήμαρχο

Συνεχίζουμε να μιλάμε με δημότες της Καλαμάτας για τα προβλήματα της περιοχής που ζουν και τι θέλουν από το νέο δήμαρχο της πόλης. Αυτή τη φορά επισκεφθήκαμε τον Κορδία, μια περιοχή που όσο περνά ο καιρός αναβαθμίζεται, καθώς νέα σπίτια χτίζονται εκεί, ενώ αναμένεται να «ανέβει» ακόμα περισσότερο, όταν θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το ξενοδοχείο που βρίσκεται στην καρδιά του Κορδία.
Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, στην ίδια περιοχή υπάρχουν δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδα τένις και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα πολλά και κυρίως δύο, για τα οποία ακούμε και γράφουμε συχνά: τα πεζοδρόμια και το οδόστρωμα.
Να σημειώσουμε ακόμη πως η περιοχή «ακούγεται» πολύ συχνά λόγω της έκτασης των 49 στρεμμάτων που είχαν περάσει στο Υπερταμείο και, αν όλα πάνε καλά, πολύ σύντομα θα δοθούν στο Δήμο Καλαμάτας.
Ο Δήμος Καλαμάτας, από την πλευρά του, δηλώνει ότι έχει καταρτιστεί master plan αξιοποίησης και προστασίας του εν λόγω χώρου (κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, διαμόρφωση νέων χώρων στάθμευσης, δημιουργία ζωνών πρασίνου και εν γένει αξιοποίηση του χώρου για ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής) και έχει υποβληθεί αρμοδίως.
Ο δεύτερος λόγος που ακούγεται συχνά ο Κορδίας είναι «η πονεμένη» ιστορία της οδού Νικ. Πλαστήρα, του κεντρικού δρόμου δηλαδή, που ενώνει την Αρτέμιδος με την περιοχή. Κι εκεί, σύμφωνα με το σχεδιασμό, αναμένονται παρεμβάσεις ύψους 1.420.000 ευρώ, που θα αλλάξουν την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει το σημείο.
Μεταξύ άλλων, για την οδό Πλαστήρα προβλέπεται κατασκευή ισόπεδου κόμβου στη συμβολή της με την Αρτέμιδος και την Ευαγγελιστρίας και κλειστού δικτύου ομβρίων κατά μήκος της για την αποστράγγιση – αποχέτευση του καταστρώματος και των παρόδιων ιδιοκτησιών, όπως και γενικότερα έργα που θα αναβαθμίσουν την περιοχή.
Μέχρι, βέβαια, αυτά να υλοποιηθούν εμείς ας μείνουμε στο σήμερα ή, καλύτερα, στο χθες που βρεθήκαμε στον Κορδία, απ’ όπου και σας μεταφέρουμε τι θέλουν οι κάτοικοι της περιοχής από το νέο δήμαρχο Καλαμάτας:

Αλέκος Βοσνάκης
Κατάστημα στην περιοχή διατηρεί ο κ. Αλέκος Βοσνάκης. Όμως μας ανέφερε, κόβει μόνος του τα χορτάρια στην παραλία, αφού ο Δήμος δεν ασχολείται με την περιοχή. Μάλιστα, για τα χορτάρια μας είπε ότι, αν μείνουν, το καλοκαίρι που θα ξεραθούν «θα τρυπάνε» τους λουόμενους στην ακτή!
Ο ίδιος ζητά ακόμη από το νέο δήμαρχο Καλαμάτας να ασχοληθεί με τους δρόμους της περιοχής, αφού, πέραν της Πλαστήρα, και οι κάθετοι έχουν προβλήματα. Όπως εξήγησε, δεν έχουν σωστές κλίσεις και έτσι τα νερά λιμνάζουν στη μέση, ενώ σε πολλά σημεία δεν υπάρχουν πεζοδρόμια.

Παναγιώτης Βογιατζής
«Όλο γούβα και κακό είναι εδώ» σχολίασε ο κ. Παναγιώτης Βογιατζής, ενώ επισήμανε ότι όταν συνεργείο του Δήμου καθαρίζει τα χορτάρια, δεν το κάνει σε όλο το δρόμο.
Όσο για τα νέα δεδομένα με το ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει εκεί, δήλωσε αισιόδοξος ότι η περιοχή μπορεί να αξιοποιηθεί περισσότερο και οι αρμόδιοι «να κοιτάξουν και τον Κορδία».

Θανάσης Κακοτυλημένος
«Πρέπει να φτιαχτεί το αποχετευτικό δίκτυο» ζήτησε οκ. Θανάσης Κακοτυλημένος, που διατηρεί κατάστημα επί της οδού Πλαστήρα. Από το νέο δήμαρχο ζητά ακόμη να δώσει, έστω, λίγη σημασία στην περιοχή, ενώ επισήμανε το ζήτημα των ομβρίων, καθώς συνεχώς πλημμυρίζουν σπίτια και επιχειρήσεις της περιοχής.
Όσα για τα υπόλοιπα που θέλει, «είναι αυτά που όλοι ζούμε», όπως είπε, π.χ. για να έρθει η σκούπα πρέπει να πάρουν τηλέφωνο…

Θεόδωρος Μαρινάκης
Ευχαριστημένος σε γενικές γραμμές δήλωσε ο Θεόδωρος Μαρινάκης, που στο παρελθόν, μάλιστα, είχε διατελέσει και πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου της περιοχής.
Αυτό που ζητά από το νέο δήμαρχο είναι να ασχοληθεί με την οδό Πλαστήρα. Όπως είπε, ο απερχόμενος δήμαρχος έφτιαξε τμήμα της οδού, αλλά πρέπει όλος ο δρόμος να ολοκληρωθεί.
Επίσης, θεωρεί ότι η λειτουργία του ξενοδοχείου θα δώσει περισσότερη αξία στην περιοχή του Κορδία.
Μιλώντας για το παρελθόν, είπε ότι ήταν λάθος που μπαζώθηκε η παραλία. Τότε, όπως είπε, υπήρχε μια προβλήτα που εξυπηρετούσε κάποια σκάφη, ενώ θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί και άλλες και να είναι πολύ διαφορετική η περιοχή.
Κλείνοντας παρατήρησε ότι «οι περισσότεροι δήμαρχοι που πέρασαν τα τελευταία χρόνια δεν ασχολήθηκαν με την περιοχή. Ο νυν ασχολήθηκε, μπορεί να μην τα έκανε όλα τέλεια, αλλά, τουλάχιστον, έκανε πράγματα στον Κορδία».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση