Λέικα, μια ακόμα ξεχασμένη περιοχή της Καλαμάτας

Λέικα, μια ακόμα ξεχασμένη περιοχή της Καλαμάτας

Μετά τα Γιαννιτσάνικα και τον Κορδία συνεχίζουμε στα Λέικα, μια ακόμα περιοχή που απέχει μόλις ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο της Καλαμάτας αλλά με πολλά προβλήματα.
Εκείνο που μας επισήμαναν, είδαμε και είναι πραγματικά περίεργο, όπως και επικίνδυνο, είναι η τοποθεσία στην οποία έχει κατασκευαστεί το Δημοτικό Σχολείο της περιοχής. Ο δρόμος για να φτάσεις σε αυτό είναι στενός, δεν έχει πεζοδρόμια και, ακόμα χειρότερα, είναι αδιέξοδο! Έτσι, όπως μας είπαν και οι κάτοικοι, αν προκύψει κάτι, όπως μια φωτιά, ο μη γένοιτο, τα παιδιά είναι εγκλωβισμένα εκεί.
Να σημειωθεί, δε, πως είναι το δεύτερο σχολείο στο οποίο εντοπίζουμε πρόβλημα, αφού και στα Γιαννιτσάνικα το εκεί Δημοτικό είναι ασυντήρητο, με τους γονείς να συγκεντρώνουν χρήματα για να κάνουν εργασίες.

Τι θέλουν, λοιπόν, οι κάτοικοι των Λεΐκων από το νέο δήμαρχο Καλαμάτας;
«Πολλά είναι τα προβλήματα της περιοχής» σχολίασε η κα Σταυρούλα Κάτσου. Βέβαια, παρατήρησε, «έχουν γίνει κάποια έργα, αλλά θέλουμε αρκετά ακόμα. Δε ζητάμε κάτι υπερβολικό, έστω τα βασικά. Τουλάχιστον έφτασε εδώ το νερό και η αποχέτευση. Από εκεί και πέρα, μια λάμπα φωτισμού να καεί πρέπει να ενημερώσουμε, και σε ένα μήνα και αν…

Πάντως, είμαι απογοητευμένη και από το νέο δήμαρχο- όποιος και να είναι, αφού μας τάζουν και μετά δεν κάνουν κάτι, οπότε έχω συνηθίσει- δεν περιμένω και πολλά. Ο καθένας τους κοιτά μόνο το συμφέρον του και δίκιο δε βρίσκουμε ποτέ.
Πρέπει, όμως, κάτι να κάνουν με τα νερά που έρχονται από το νταμάρι. Κάθε φορά που βρέχει αυτά τρέχουν στο δρόμο και μπαίνουν στα σπίτια μας, ενώ πρόβλημα έχουν και πολλοί δρόμοι, εκτός από τον κεντρικό, μιας και δεν έχουν ούτε λίγο τσιμέντο».

«Μόνο προβλήματα έχουν τα Λέικα» σχολίασε ο κ. Δημήτρης Τσαούσης. Το θέμα που έθιξε, κυρίως, είναι της αποχέτευσης, καθώς πολλά σπίτια δεν έχουν συνδεθεί.
Μια άλλη πολυτέλεια, όπως μας είπε, είναι τα πεζοδρόμια που η περιοχή δεν έχει, ενώ «το Ξηροκάμπι και το σχολείο δεν έχουν ένα δρόμο σωστό. Όταν, λοιπόν, συναντηθούν δύο αυτοκίνητα, δεν μπορούν να περάσουν.
Δυστυχώς, το καλύτερο προάστιο της Καλαμάτας είναι εγκαταλελειμμένο, οπότε ο νέος δήμαρχος της Καλαμάτας πρέπει να ασχοληθεί και με αυτό. Δεν είναι η Καλαμάτα μόνο το κέντρο και τα έργα βιτρίνας. Πάντως, μια φορά το χρόνο έρχονται και καθαρίζουν τα χορτάρια».

«Έχουν παραμελήσει πολύ την περιοχή» ανέφερε ο κ. Γιάννης Λιανός. «Πρέπει ο νέος δήμαρχος να δει τους δρόμους κυρίως και, μάλιστα, κάποια σημεία να φαρδύνουν.
Υπάρχει μεγάλο ζήτημα με το δρόμο που οδηγεί στο Δημοτικό Σχολείο, αν συμβεί κάτι, τα παιδιά δεν μπορούν να φύγουν. Γιατί έφτιαξαν το σχολείο εκεί μέσα;» αναρωτήθηκε.
Ο Γιώργος Αλάμαρας πρόσθεσε ότι οι αγροτικοί δρόμοι πρέπει να καθαριστούν και κάποια δέντρα να κοπούν, ώστε να υπάρχει πρόσβαση, καθώς, αν πιάσει μια φωτιά, θα καούν τα Λέικα.
Όσα για τα πεζοδρόμια, είπε ότι «ο κάθε δήμαρχος μέχρι σήμερα κοιτά να φτιάξει μόνο εκεί που τον ενδιαφέρει, ο καθένας δηλαδή φτιάχνει την πόρτα του».

«Όπως βλέπετε ο δρόμος για το σχολείο καταλήγει σε αδιέξοδο, παλιά έλεγαν ότι θα ανοίξουν ένα δρόμο δίπλα αλλά δεν έγινε ποτέ, με αυτό πρέπει να ασχοληθεί ο νέος δήμαρχος» σημείωσε ο κ. Κώστας Κουτρόπουλος.
«Τα αυτοκίνητα το πρωί και το μεσημέρι μπλοκάρουν, αφού δύο μαζί δεν μπορούν να περάσουν. Αν πιάσει μια φωτιά εδώ, πώς θα περάσουν τα πυροσβεστικά και πώς θα φύγουν οι μαθητές;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Ακόμη, από τον κεντρικό δρόμο μέχρι το σχολείο δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, έτσι οι μαθητές πάνε μέσα από το δρόμο. Βέβαια, για να γίνουν αυτά, πρέπει οι ιδιοκτησίες να μπουν λίγο μέσα, οπότε δύσκολο ο νέος δήμαρχος να κάνει κάτι για αυτό. Όμως, αν θέλει, σίγουρα μπορεί».
Τέλος, ο κ Κουτρόπουλος μίλησε και για την αποχέτευση. «Μέχρι και το σχολείο βόθρο έχει», σχολίασε, «αφού για να συνδεθούν χρειάζεται αντλία».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση