Στο κόκκινο πληρότητα και εγκατάλειψη στη Ναυαρίνου

Στο κόκκινο πληρότητα και εγκατάλειψη στη Ναυαρίνου

Βρισκόμαστε ήδη στη Μεγάλη Εβδομάδα και όσο περνούν οι μέρες, τόσο και πιο πολύς κόσμος έρχεται στην Καλαμάτα για να περάσει εδώ τις εορτές.
Κάνοντας, δε, αναζήτηση στο booking.com για δωμάτιο σε ξενοδοχείο της Καλαμάτας από τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά, είδαμε ότι η πληρότητα αγγίζει το 98%, κάτι που είναι σύνηθες πλέον, καθώς η Καλαμάτα έχει ενταχθεί στους δημοφιλείς προορισμούς.

Κάνοντας, ωστόσο, μια βόλτα στην παραλία της και ειδικότερα κατά μήκος του πεζοδρομίου της Ναυαρίνου, τίποτα δε δείχνει ότι η πόλη περιμένει κόσμο, αφού κύριο χαρακτηριστικό είναι η εγκατάλειψη.
Για να είμαστε δίκαιοι, βέβαια, ευθύνη δεν έχει μόνο ο Δήμος, αλλά όλοι μας, είτε ως απλοί δημότες είτε ως επαγγελματίες. Πολλές φθορές, σκουπίδια και άλλα απομεινάρια κατασκευών δεν έπεσαν από τον ουρανό.
Κακώς, προφανώς, πολλά από τα παραπάνω αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην παραλία, κι αφού δύσκολα κάποιος πολίτης θα παρέμβει, ας το κάνει ο Δήμος, όσο βέβαια προλαβαίνει.
Κατά τη γνώμη μας, πάντως, η παραλία, όπως και η πόλη γενικότερα, πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση όλο το χρόνο και όχι μόνο όταν έρχονται επισκέπτες.
Κάνοντας, λοιπόν, μια ακόμα βόλτα στην παραλία της Καλαμάτας είδαμε εικόνες που μόνο θλίψη προκαλούν και υποδεικνύουν, για ακόμα μια φορά, ότι η οδός Ναυαρίνου δε θέλει απλά μπαλώματα, αλλά ανακατασκευή. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για πεζοδρόμιο (μετά την εκκλησία της Ανάστασης) που δημιουργήθηκε πριν από 30 χρόνια περίπου, με τα σίδερα από κάτω να έχουν οξειδωθεί και να έχουν βγει στην επιφάνεια!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις ευθύνες που έχουμε όλοι: μια γωνία γεμάτη σκουπίδια στο τέρμα της Ναυαρίνου. Το ευκολότερο είναι να πούμε ότι δεν υπάρχει καλαθάκι. Ναι, δεν υπάρχει, αλλά απέναντι υπάρχει μεγάλος κάδος!

Οι περισσότεροι κάδοι είναι σκουριασμένοι, ενώ στο κάτω μέρος τους σάπιοι

Κολώνα φωτισμού με το καπάκι να απουσιάζει και τα καλώδια να είναι άκρως επικίνδυνα

Τριάντα σχεδόν ετών τα τσιμέντα του πεζοδρομίου… έχουν αρχίσει να ξεκολλούν οι γωνίες, με τα σίδερα να έχουν βγει στην επιφάνεια, κάτι που κυριαρχεί αν κάποιος δει το πεζοδρόμιο από την πλευρά της ακτής

Παρτέρια έτοιμα να δώσουν την ευκαιρία στον καθέναν μας να παίξει τζένγκα!

Ένα κάγκελο στο ύψος της οδού Μεσογείων έχει υποχωρήσει, με την όλη εικόνα να είναι άσχημη

Άλλη χαρακτηριστική εικόνα για την ευθύνη που έχουμε όλοι: ο Δήμος έβαλε βρύσες για να πίνει ο κόσμος νερό, αλλά αρκετοί προτιμούν να πλένουν τα πόδια τους! Έτσι η άμμος που πέφτει βουλώνει τη βρύση…

Δεκάδες μέτρα λάστιχου τοποθετήθηκαν για να ποτίζουν τα δέντρα. Αυτά είναι στην επιφάνεια και εύκολα κάποιος μπορεί να μπλεχτεί ενώ περπατά

Η φιλική πόλη για ΑμεΑ… με κάποιους να έχουν τοποθετήσει σχάρες ακριβώς πάνω στον στον οδηγό για τους τυφλούς

Το καρτοτηλέφωνο μπορεί να απομακρύνθηκε, όχι όμως όλη η βάση. Έτσι, θεώρησαν καλή λύση να βάλουν εκεί ένα διαλυμένο κώνο!

Ένα από τα έργα που δεκάδες φορές μάς είχε εξαγγείλει η Δημοτική Αρχή, σημειώνοντας ότι θα αλλάξει την περιοχή, ήταν η πλατεία μπροστά στον αντιβραχίονα. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί…

Σπασμένο παγκάκι, και δεν είναι το μόνο στον αντιβραχίονα, που προφανώς θέλει άμεση παρέμβαση

Λέγαμε ότι έχουμε ευθύνη… Ένα ακόμα παράδειγμα οι εκατοντάδες γόπες στον αντιβραχίονα, με την υπάλληλο του Λιμενικού Ταμείου να προσπαθεί να τις μαζέψει

Θεωρητικά, όταν ένα δέντρο ξεραθεί, στη θέση του φυτεύεται ένα νέο. Θεωρητικά πάντα. Γιατί πρακτικά στην οδό Ναυαρίνου εδώ και χρόνια θεωρείται λογικό να κλείνουν με τσιμέντο σημεία που υπήρχαν δέντρα ή παρτέρια…

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση